Omladinski centar CK13

Subscribe to Omladinski centar CK13 feed
Omladinski centar CK13
Updated: 1 sat 20 min ago

In Absentias + Norveška Šuma + Nadja

1 sat 44 min ago

In Absentias je zvuk u kontinuiranom traganju, zvuk maksimalnog minimalizma. Bend je nastao kao solo projekat Ane Avramov, mlade autorke i muzičarke iz Zrenjanina, da bi se potom razvio u kvartet, koji osim nje okuplja i basistu Nikolu Markovića (The Super powerless Supe rheroes) i bubnjara Stefana Pejatovića (Went, VIS Limunada) i klavijaturistkinju Ivanu Borojević (The Super powerless Supe rheroes). Ana Avramov je posle dugogodišnjeg iskustva u različitim autorskim bendovima (Alterdeus, Nevertheless) razvila specifičan muzički stil – kombinacijom  rock ’n’ roll rifova i grandž korena sa indie-pop senzibiltetom pesama. Pesme In Absentias kreću se unutar koordinata setno-nostalgične atmosfere i ravničarske melanholije konta-alt vokala Ane Avramov.

Bend je oktobra 2015. samostalno objavio debi EP i odmah zatim otpočeo evropsku turneju sa švajcarskim kantautorom Cyrill Lim-om koji je takođe potpisao produkciju “Far Out” EP-ija.

Spot za pesmu „Roads“  dostupan je naYoutube-u, a EP Far Out možete čuti na linkovima Bandcamp i Soundcloud:

http://www.inabsentias.com/sr/

https://inabsentias.bandcamp. com

https://www.facebook.com/ uodsustvu

Norveška šuma svira melodični alternativni rok, sa uplivima drugih stilova (brit pop, hard rock, grunge, funky…). U tekstovima se bavi emotivnim stanjem pojedinca sa osvrtom na socijalni momenat društva u kojem živimo.

https://www.facebook.com/ norveskasuma/?fref=ts

Nađin muzički put je skroz “školski”: upisala je muzičku školu sa osam godina, svirala klavir, par godina kasnije počela je da svira gitaru, a u svom prvom bendu bila je do prvog razreda srednje škole. Posle toga je počela da piše pesme i ta strast nije je napustila do danas.

Tokom poslednjih godinu dana Nađa je bila specijalna gošća na brojnim turnejama i koncertima muzičarima sličnog senzibiliteta, od Dojo i Ti, preko Nine Romić, Ane Ćurčin, Žen, Ane Avramov, Lovely Quinces… a nastupila je i na EXITU 2016 – Future Shock bina, na Ambushu i festivalu Devet i mnogi drugim mestima gde su njeni nastupi bili zapamćeni, čak i u masi ljudi koju muzika uglavnom ne zanima.

Tokom 2017. godine Nađa planira da objavi i prvi dugosvirajući album, a sledećih nekoliko meseci posvetiće promociji EP- a “Venus in Gemini”.

https://www.facebook.com/ vrnadja/

https://vnadja.bandcamp.com/ album/venus-in-gemini

(ukoliko se ne pitamo)

Ned, 2017-01-22 14:39

Grupa za konceptualnu politiku i kuda.org vas pozivaju na dve javne diskusije u okviru projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“:

Stambeni pakao

sreda 25. januar 2017. u 18h

Mesna zajednica „Radnički“

Braće Mogin 2, Detelinara, Novi Sad
(ukoliko se ne pitamo)
Ko gradi grad

 

četvrtak 26. januar 2017. u 19h

Omladinski centar CK13

Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Gosti: Ana Džokić i Marc Neelen

Pored stalnih aktivnosti u okviru projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“ koje se tiču saradnje sa građanima i stanarima na pitanjima i problemima stanovanja, udruživanja i lokalne zajednice, ove godine kuda.org i Grupa za konceptualnu politiku (GKP) pokreću seriju javnih diskusija sa članovima organizacija i udruženja građana koja svoj rad situiraju u polje stanovanja, udruživanja, aktivizma i političkog organizovanja. Pored aktivnosti ovih organizacija, u okviru diskusija biće postavljena pitanja vezana za oblike organizovanja i na promene u delovanju koje je moguće napraviti, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i na rad koji obavljamo.
Prve u nizu javnih diskusija ugostiće Anu Džokić i Marca Neelena (Beograd/Roterdam) koji deluju pod imenom STEALTH.unlimited i čija praksa obuhvata arhitekturu, urbana istraživanja, vizuelne umetnosti i aktivizam u saradnji sa mnogim drugim grupama i pojedincima.
Na javnoj diskusiji 25. januara u mesnoj zajednici na Detelinari biće reči o bavljenju komentarima i predlozima izmena nedavno usvojenog „Zakona o stanovanju i održavanju zgrada“ na kome je Ko gradi grad radio zajedno sa 13 drugih udruženja građana, među kojima su i kuda.org, GKP i Inicijativa za udruživanje skupština stanara u Novom Sadu. Takođe će biti predstavljena kampanja Dobrodošli u stambeni pakao koja je pokrenuta u decembru 2016. godine koja ukazuje kako je preko 70% domaćinstava u Srbiji veoma opterećeno troškovima stanovanja i postavlja pitanje: kako nam je postalo normalno da se pitanje krova nad glavom tretira kao pitanje privilegije i luksuza? Na ovoj javnoj diskusiji pokušaćemo da govorimo o tome šta je urađeno i šta može da se uradi vezano za probleme stanovanja i odlučivanja građana, nasuprot iščekivanja sistemskih rešenja koja podrazumevaju sasvim drugačije prakse i odnose sa državom.
Na javnoj diskusiji 26. januara predstaviće svoj angažman u različitim inicijativama, s akcentom na Ko gradi grad – platformi pokrenutoj 2010. godine u Beogradu i zasnovanoj na uverenju da dijalog o željenom razvoju grada mora da uključi sve one koji čine taj grad. Međutim, grad se razvija u skladu sa privatnim interesima malog broja pojedinaca, po netransparentnim procedurama, praćenim različitim kontroverzama i, najvažnije, rutinskim ignorisanjem potreba i želja samih građana. Na koje organizovane načine je moguće baviti se ovim skupom problema biće noseća tema diskusije i predstavljanja inicijativa poput Pametnije zgrade u Beogradu i organizacije City in the Making u Roterdamu. Prezentacija i diskusija će biti održani na srpskom i engleskom jeziku.

Više o udruženjima, projektima i inicijativama o kojima ćemo govoriti:

Ko gradi grad: http://www.kogradigrad.org/

Stambeni pakao: http://www.stambenipakao.rs/

Pametnija zgrada: http://www.kogradigrad.org/wp/ pametnija-zgrada/

City in the Making: http://www.stadindemaak.nl/ english-summary/

STEALTH.unlimited: http://stealth.ultd.net

Ana Džokić i Marc Neelen rade pod imenom STEALTH.unlimited na relaciji Beograd – Roterdam od 2000. godine. Njihovo polje delovanja se nalazi između arhitekture, urbanih istraživanja, vizuelne umetnosti i aktivizma. Bili su kustosi i projektanti holandskog paviljona na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2008. godine, kao i kustosi više manifestacija, kao što su Međunarodno bijenale u Tirani 2009, Impakt Festival u Utrehtu 2010, izložba Bilo jednom u budućnosti okviru festivala Evento, Bordo, 2011. Dobitnici su nagrada beogradskog Salona arhitekture, a nagradu Ranko Radović za 2011. godinu su dobili za istraživački projekat “A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnog dobra” u ko-autorstvu sa Centrom_kuda.org. Od 2010. aktivni su u okviru platforme Ko gradi grad iz Beograda, koja se bavi učešćem građana u razvoju grada, sa posebnim fokusom na stambeno pitanje. 2013. pokreću i udruženje City in the Making (Grad u nastajanju) u Roterdamu, koje u sedam objekata bivšeg socijalnog stanovanja testira nove načine zajedničkog života i upravljanja prostorima.

Organizovanje javnih diskusija je deo projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“, koji sprovode GKP i kuda.org iz Novog Sada, a koji je posvećen motivisanju stanovništva za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja na lokalnom nivou, po pitanju politizacije problema stanovanja, kao i razvoja lokalne zajednice i saradnje sa organima lokalne samouprave, prvenstveno sa mesnim zajednicama. Projekat se realizuje u saradnji Centra kuda.org i Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Beograd.

www.detelinara.org

Punk Rock Igranka!

Uto, 2017-01-17 11:15

DEBELI PRECJEDNIK (OSIJEK)

Svima dobro poznati Debeljaci dolaze nam u goste po ko zna koji put. Nedavno su izdali split album sa zagrebačkim bendom Mašinko. Uz stare numere možemo očekivati i red novijih pesama na njihovom repertoaru.
Bandcamp – https://fatprezident.bandcamp.com/

ONE STEP AWAY (VARAŽDIN/KOPRIVNICA)

Bend koji je izdao, pa mozemo reći, najbolji punk album u 2016 u Hrvatskoj. Ovo je njihov prvi nastup u Novom Sadu.

Full Album:

Spot:

Ulaznice za koncert se mogu kupiti na dan koncerta od 18h u prostorijama kluba CK13. Broj karata za koncert je ograničen.

Northern Revival + Cardinal Point + Cheap Moonshine

Pet, 2017-01-13 08:29

Promocija albuma: Northern Revival – Life Survival Tips
GOSTI: Cheap Moonshine (NS) i Cardinal Point (Vranje)

– NORTHERN REVIVAL – stoner rock/sludge metal četvorka iz Novog Sada. Osnovani u oktobru 2012, a koncertno aktivni od 2014. U decembru 2014. izbacuju prvi spot za pesmu Square With The House Of God koja se našla na EP-u Mouth Full Of Dirt, objavljenom 2015. za Miner Records u vidu cd izdanja i imali su promo turneju od 22 datuma širom Srbije, u Mađarskoj i BiH. Svirali su sa poznatim bendovima iz kao što su Planet Of Zeus i Greenleaf, i sa poznatijim domaćim bendovima… Krajem 2015. bend ulazi u studio i kreće da radi na svom prvom albumu Life Survival Tips. U februaru 2016. su objavili spot za prvi singl Heavy Deliver Man sa albuma i krenuli na turneju po Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i BIH koja još uvek traje. Album Life Survival Tips je objavljen 20.oktobra za izdavačku kuću Nocturne Media. Balkanrock ga je uvrstio na listu Top 30 a Helly Cherry-a u 45 regionalnih izdanja za 2016. U decembru su objavili spot za pesmu Over The Edge Life Consumer.
facebook: https://www.facebook.com/NorthernRevival/
website: http://northern-revival.wixsite.com/northernrevival

– CARDINAL POINT – Sastav nastao početkom 2012. godine. Posle definisanja žanra u istoj godini, bend nastupa na sceni pod imenom GodDamn i počinje sa autorskim radom. Pravac autorskih pesama može da se okarakteriše kao “southern/heavy rock”. Od nastupa izdvajaju učešće i prve dve nagrade na EXIT festivalu (2016), Beer Fest, Zaječarskoj Gitarijadi, Jelen Demo Fest, Gitarijada Ratkovo, Reload Festival, “Taksirat” (Skoplje), Kapana Fest (Plovdiv, Bugarska), “Belgrade Demo Fest, DAN D festival i još mnogo drugih festivala i nastupa u regionu, (“Šumadija Fest”, “Revolution Fest”, “Drugom stranom festival”, “Balkan Street festival”…).
Snimili su debi album koji je izašao 25. septembra 2015. godine, za izdavačku kuću “Nocturne media”, pod nazivom “Spit On Trust And Reliance”, koji sadrži 11 pesama + bonus track (LP – 54 min) i koji je proglašen za najbolji debi album u regionu za 2015., a našao se i među 30 najboljih u regionu. Bio je emitovan na radio stanicama u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, USA, Rusiji, Nemackoj, itd.
FB Page: https://www.facebook.com/cardinalpointband/
SoundCloud: https://soundcloud.com/cardinalpoint

– CHEAP MOONSHINE – novosadski stoner rock trio koji čine: Milan Radeta Peca (bas, vokal), Miloš Tepić (gitara) i Nemanja Drljača (bubnjevi). Bend postoji oko godinu i po dana i za to vreme su izbacili nekoliko demo snimaka autorskih pesama, koje su pod uticajem muzike bendova kao što su Black Sabbath, Kyuss, Weedeater, Earthless itd.
fecebook: https://www.facebook.com/cheapmoonshine/

“U zoni” – novi roman Lamije Begagić

Sre, 2017-01-11 12:35

Pozivamo vas na promociju novog romana sarajevske spisateljice Lamije Begagić. O romanu “U zoni” sa autorkom će razgovarati Bojan Krivokapić.

O knjizi:

Nije tačno da sve srećne porodice liče jedna na drugu. Porodica iz romana “U zoni” Lamije Begagić srećna je na jedan poseban način. Naratorka iz “zone” pripoveda nam o tome kako su se članice te porodice izborile za svoju sreću u vremenima prilično nesrećnim, za koja ni danas ne možemo, nažalost, reći da su prošla. Da odmah kažemo i to – “porodica” o kojoj se ovde govori tek delimično ima veze sa krvnim srodstvom; od toga je, za njene članice, daleko važnija bliskost koju jedne prema drugima osećaju. Saosećanje, solidarnost, predanost i beskrajna ljubav – o tome je ovde, kao u bajci, a u stvari sasvim realno, reč.

O autorki:

Lamija Begagić (Zenica, 1980.) diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorica je dvije zbirke kratkih priča: “Godišnjica mature” (Sarajevo/Beograd, 2005.) i “Jednosmjerno” (Beograd, 2010.), te priručnika “Furam feminizam” namijenjenog djevojčicama u osnovnim školama, u koautorstvu s Marinom Veličković (Sarajevo, 2016.).
Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće “Kolibrić”, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje “Školegijum”.
Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba…
“Godišnjica mature” prevedena je na slovenački jezik.
Za svoj književni rad dobila je nekolicinu priznanja i nagrada, među kojima i nagradu Fondacije “Farah Tahirbegović”.
Živi i piše na relaciji Sarajevo–Bratislava.
“U zoni” joj je prvi roman.

Humanity is the devil

Sre, 2017-01-11 10:52

U organizaciji Rebuild Collective nastupaju:

GROUND ZERO | metalcore, Novi Sad
https://groundzerosaga.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Ground-zero-51140671369/

KOBB | crossover hardcore, Újvidék

Žur buvljak

Uto, 2017-01-10 12:07

Infoteka CK13 vas poziva na novo izdanje Žur buvljaka!

Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na naš buvljak.

Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti. Ovde je novac bezvredan!

Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se u našem klubu i dvorištu uz muziku i piće.

Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!

Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti.

Srećno i borbeno u 2017!

Sub, 2016-12-31 10:28

Omladinski centar CK13 vam želi srećnu i borbenu 2017!

Na pauzi smo do subote, 14. januara 2017.

Nakon toga se vidimo na svirkama, književnim večerima, tribinama, filmskim projekcijama, veganskim večerama, radionicama gitare…!

Uživajte

Metal svirka

Čet, 2016-12-29 18:00

Nastupaju:

Obsured
(death/black, metal, thrash metal)

Scavenger
(melodic death thrash metal)

Merciful Angel
(thrash metal)

Stammtisch

Čet, 2016-12-29 11:25

Učili ste nemački jezik u školi 8 (a možda i više godina), na kursu, privatno… ali niste imali priliku da progovorite na času?

Učite trenutno nemački, ali niste imali priliku da se sretnete sa puno Muttersprachler-a sa kojima biste provežbali jezik i ispravili greške?

Nalazite se u Novom Sadu, a potičete sa nemačkog govornog područja i treba vam grupa mladih opuštenih ljudi koja bi vam objasnila šta znači na srpskom “teško žabu u vodu naterati”?

Ne želite čas gramatike…

Onda je Omladinski centar CK13, ponedeljkom uveče od 20h pravo mesto za vas!

Pridružite se opuštenoj atmosferi konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, predložite temu za razgovor, ili se jednostavno upoznajte, vernetzujte sa ljudima sličnim vama i razmenite mišljenja…

* Konverzacije se održavaju na spratu Omladinskog centra CK13!
Nije potrebno da prijavite dolazak na konverzaciju.

Stammtisch vodi Emil Radulovity.

Učešće je besplatno!

“Novi Svetski poredak”

Uto, 2016-12-27 17:14

Predstava po motivima drame Harolda Pintera “Novi Svetski poredak”.

Drame Harolda Pintera dugo nisu igrane u srpskim teatrima. Ova činjenica je dobar povod za novi dijalog s velikim dramskim piscem čija dela su (naročito pozna), danas više nego aktuelna. Osnovna zamisao predstave “Novi svetski poredak” je da se nevelika, ali značajna Pinterova drama (u kombinaciji sa delovima drugih dramskih tekstova poput “Još jedno pred polazak” i “Gorštački jezik”) pretvori u specifičan dramski kolaž koji razotkriva krik savremenog čoveka koji više nije u stanju da razlikuje istinu i laž, čoveka koji se slepo drži za savitljivi štap demokratije kojom upravljaju bombe, dronovi, mediji, vrednosti globalnog potrošačkog društva, nafta, gas, krupan kapital, iskrivljena religijska osećanja, tajne službe…

Drama “Novi svetski poredak”, prema rečima samog autora, bavi se torturom i bila je inspirisana zlostavljanjem Kurda u Turskoj, posebno kurdskih intelektualaca koji su tokom dugog niza godina u ogromnom broju bili zatvarani i brutalno mučeni. Ova drama, pomenuto je, u tesnoj je vezi i sa prethodnim Pinterovim komadima, koji takođe govore o torturi, pokazujući čak i širi spektar mogućnosti. Ipak, svi pomenuti dramski tekstovi u trenutku nastajanja nisu bili politički motivisani, u njima tema nije odnos Turske prema Kurdima. Tema je razotkrivanje brutalosti mehanizama kojima nevidljiva ruka vlasti lomi kičmu pojedinca, ubijajući njegovu želju za spoznajom istine. A kada glad za istinom prestane, individua u novom svetskom poretku postaje slobodna.

Naslov drame “Novi svetski poredak” najpre upućuje na frazu koju je 1990. godine izrekao Džordž Buš („Out of these troubled times, our fifth objective — a new world order — can emerge“), a koju je, zatim, Pinter u drami promenio u frazu – „čišćenje sveta za demokratiju“. Jasno je da je u proteklih petnaestak godina intenzitet „čišćenja“ bitno uvećan, i stoga bavljenje Pinterovim „Novim svetskim poretkom“ danas, 2016. godine, predstavlja apsolutnu nužnost.

Srđan Radaković, reditelj

Glumačka postava u predstavi „Novi svetski poredak“:

Marijana Prpa Fink
Agota Vitkai Kučera
Predrag Momčilović

Ostatak tima:
Marina Sremac (kostimograf)
Žarko Lazić (dizajner svetla)
Srđan Radaković (reditelj)

Promocija novog broja časpisa “Elementi”

Uto, 2016-12-27 16:55

Novi ”Elementi”, bave se temom o kojoj ste bar jednom razgovarali. Kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, temat sedmog broja pod naslovom ”U senci belog grada”, posvećen je dugoročno aktuelnom i pomalo kontroverznom pitanju odnosa Beograda i Srbije, sada obrađenom na originalan i studiozan, ali i pomalo neočekivan način.

Opadanje populacije i starenje stanovništva danas predstavlja jedan od najvećih društvenih izazova u Republici Srbiji. Ovo pitanje je već dugo i tema za domaće naučnike, dok u javnosti izaziva različite potrese, a često i mnogo nesporazuma. U tom procesu, Beograd igra centralnu ulogu – dok po broju stanovnika Srbija u jednoj deceniji izgubi grad veličine Novog Sada, godišnje se u Beograd preseli grad veličine Sombora.

Ova demografska situacija otvara puno teških pitanja. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi?

Uz temu broja, Elementi donose i priče o civilizaciji hleba, novim gospodarima hrane, siromaštvu, suicidu, hormonima, Lajbnicu, Hitleru, Slovenima, putu na Mars i kontaktu sa drugima. Časopis u izdanju Centra za promociju nauke ima 108 strana, bogato je ilustrovan i u potpunosti urađen u domaćoj produkciji. Cena časopisa je skromna, samo 290 dinara, a ljubitelji imaju i mogućnost pretplate.

Sedmi broj se premijerno našao u prodaji na CPN tribini ”Osnove geek kulture” u ponedeljak, 26. decembra, dok će se u knjižarama i na kioscima širom Srbije naći 29. decembra.

Na promociji časopisa govoriće glavni i odgovorni urednik časopisa Slobodan Bubnjević i pomoćnici urednika Jovana Nikolić, Nikola Zdravković i Ivana Horvat.

Popečitelji

Uto, 2016-12-27 16:37

Grupa Popečitelji ponovo u CK13! Bend će na ovom koncertu promovisati svoje poslednje singlove „Kroz“ i „Bum!“ (Druga Stvar Records), sviraće odabranu muziku sa dosadašnja tri albuma, a publici će predstaviti i neke nove pesme na kojima trenutno rade.
Braći Furunović se, nakon skoro 20 godina, ponovo pridružio Ivan Cvetković koji je bio prvi bubnjar u ovom bendu.
Popečitelji uskoro objavljuju novi singl, a u međuvremenu bend vredno radi na novom albumu.

Shoplifters + The Phonerings

Uto, 2016-12-27 16:19

Novosadski Shoplifters i beogradski The Phonerings pozivaju vas na emo-pank-rok ugođaj na kojem će promovisati svoje nove albume „Believe“ i „Osam pesama“.

Shoplifters već nekoliko godina privlače pažnju ljubitelja pop-panka i koledž roka.
Debi album objavili su sad već daleke 2006. godine za SKCNS. Iza sebe imaju nekoliko albuma i EP izdanja, a u Beogradu će promovisati najsvežiji CD „Believe“, album od 14 pesama, koji je izdala japanska kuća „Waterslide Records“. Disk će moći da se kupi na ulazu po ceni od 250 dinara.

https://www.facebook.com/shopliftersi
http://shoplifters.bandcamp.com/

Beogradski sastav The Phonerings predstaviće pesme sa svežeg izdanja „Osam pesama“, prvog albuma ovog benda, koji je ove godine ispraćen sa nekoliko singlova i videom za pesmu “Metamofoza”. The Phonerings su 2009. godine objavili split CD „Reach the coast“ upravo sa Shoplifters. Sviraju gitarsku muziku odraslu na hardkor panku, indi roku i raznim podžanrovima koje karakterišu glasne gitare.

https://www.facebook.com/thephoneringsband
http://thephonerings.bandcamp.com/

Karte za koncert će moći da se kupe na ulazu, po ceni od 250 dinara.

“Percepcija i interpretacija”

Pon, 2016-12-26 09:25

Grupna radionica “Percepcija i interpretacija” je deo mini rezidencije francuskog perkusioniste i zvučnog skulptora, Anteza.
Antez će učesnicima preneti svoja iskustva na polju nove muzike. Fokus radionice je na improvizaciji sa zvučnim materijalima u prostoru. Učesnici radionice će slušati zvuke u prethodno obabranom prostoru i pokušati da ih transkribuju u vidu “zvučnih kartica” koje će služiti kao osnova za interpretaciju zvukova. Nakon toga uslediće odabir objekata koji odgovaraju interpretaciji. Odabir objekata i metode interpretacije doneće se zajedničkim i individualnim odlučivaljem unutar radne grupe.

Radionica će se održati u Omladinskom cenru CK13, 15. januara 2016. sa počekom u 11h. Radionice su otvorene za sve zainteresovane.
Prijava i info na: ozren@ck13.org

Antez – “Continuum”

Pon, 2016-12-26 09:20

Antezovo delo se bazira na odnosu između akustičnosti prostora i instrumenata i mogućnosti interpretiranja te akustičnosti kroz kreiranje jedinstvenih zvučnih skulptura što je proces koji Antez naziva istraživanje materijalnosti zvuka. Zvučne skulpture nastaju na neuobičajen način, korišćenjem raznovrsnih predmeta čija primarna upotreba u ovom procesu biva izmeštena u korist kreiranja specifičnih soničnih tekstura. Vremenom su se ova istraživanja formirala u dela, poput “Continuuma”, a koje će biti izvedeno u Omladinskom centru CK13. Centralno mesto u delu zauzima preparirani bubanj čija opna i telo emituju zvučne efekte koji se dobijaju kontinuiranim trljanjem opne raznovrsnim predmetima, čime se pobuđuju vibracioni zvuci koji se mogu uporediti sa elektronskim zvucima sintisajzera, iako je na delu potpuno akustični pristup. Konstantnost zvuka u sprezi sa akustičnim karakteristikama prostora dovodi do zvučne zasićenosti pri čemu slušaoci gube referentne tačke, kako u pogledu na izvor zvuka, tako i u pogledu na vreme. Delo “Continuum” preispitava odnose između instrumenta, zvučnih karakteristika prostora i percepcije.

http://www.antez.org/

Osim Antezovog nastupa, predviđena je i grupna radionica “Percepcija i interpretacija”, a koju će voditi Antez i učesnicima preneti svoja iskustva na polju nove muzike. Fokus radionice je na improvizaciji sa zvučnim materijalima u prostoru. Učesnici radionice će slušati zvuke u prethodno obabranom prostoru i pokušati da ih transkribuju u vidu “zvučnih kartica” koje će služiti kao osnova za interpretaciju zvukova. Nakon toga uslediće odabir objekata koji odgovaraju interpretaciji. Odabir objekata i metode interpretacije doneće se zajedničkim i individualnim odlučivaljem unutar radne grupe.

Radionica će se oržati u Omlainskom cenru CK13 15. januara 2016. sa počekom u 11h.

Pisalište – radionica kreativnog pisanja

Pet, 2016-12-16 13:38

Pozivamo sve zainteresovane na još jednu radionicu kreativnog pisanja u organizaciji Infoteke CK13.

Radionica će se održati u subotu, 24. decembra od 14 časova, a predviđeno trajanje je između 2 i 3 sata. Radionice su namenjene svima koji nalaze zadovoljstvo u činu pisanja i imaju želju da svoje tekstove podele sa drugima. Ideja je da se sastajemo svakog poslednjeg vikenda u mesecu, ali se to može promeniti ukoliko postoji interesovanje grupe za češće susrete. Poziv je otvoren svima i radionice su besplatne.

Zbog pripreme radionice mole se svi zainteresovani da prijavu pošalju na pisaliste@gmail.com

Interaktivna izložba ’’Nasilje ima jedno lice’’

Čet, 2016-12-15 17:28

Cilj izložbe “Nasilje ima jedno lice” je podizanje svesti o posledicama nasilja i razvijanje nulte tolerancije na nasilje. Svi posetioci izložbe imaće priliku da razgovaraju sa modelima koji će biti u ulozi osobe koja je preživela neki oblik nasilja. Svaki model imaće svog kustosa koji će posetioci informisati o činjenicama vezanim za rodno zasnovano nasilje.
Izložbu organizuje SOS Ženski centar i učenici Karlovačke gimnazije u okviru projekta NULTA TOLERANCIJA NA RODNO ZASNOVANO NASILJE, Autonomnog ženskog centra uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja prema ženama (UNTF-a).
SOS Ženski centar je ženska, nevladina organizacija koja se bavi prevencijom rodno zasnovanog nasilja u društvu, sa akcentom na porodičnom nasilju. Radno vreme ”SOS Ženskog centra” je svakog radnog dana od 17 do 21 čas, a broj telefona je 021 422 740. U tom periodu se posebno edukovane volonterke javljaju na telefon i tokom razgovora pružaju besplatnu informativnu, emocionalnu i psihosocijalnu podršku ženama.

Poetika radikalnog izdavaštva & Svi govore

Sre, 2016-12-14 15:52

Organizacija: kuda.org i GKP (Novi Sad), Kontrapunkt (Skoplje) & Multimedijalni Institut (Zagreb) u saradnji sa regionalnom mrežom za kulturu Kooperativa

Poetika radikalnog izdavaštva je projekat sa fokusom na zajedničke prakse koje vide izdavaštvo kao čin kritičke intervencije u lokalne kulturne i političke kontekste. U odnosu na mejnstrim izdavaštvo, nas zanimaju načini na koje se knjige proizvode i distribuiraju da bi se izmenio postojeći društveni i kulturni poredak. Smatramo da tržišna i državna proizvodnja kulture ograničava mogućnost autonomije koja je neophodna za kritičko mišljenje i delovanje. Bavimo se različitim praksama: izdavaštvom, umetnošću, istraživanjem i aktivizmom koje su na distanci od državne kulturne politike, s ciljem stvaranja novih odnosa u ovakvim oblicima produkcije. Upravo u tome leži poetika radikalnog izdavaštva.
Projekat obuhvata nekoliko formata: okrugli sto, čitalačke grupe i sprint-predstavljanje knjiga, uz dodatne umetničke intervencije. Pa će tako ovaj put svi imati priliku da učestvuju u gledanju filma „Svi govore“, tumače ga i o njemu govore.

Ponedeljak 19. decembar

17h Čitalačka grupa: „Poslije konačnosti – esej o nužnosti kontingencije“, knjiga francuskog filozofa Quentina Meillassouxa, izdavač: Multimedijalni institut, Zagreb, 2016. godina. Uvod u razgovor o ovoj knjizi napraviće Svebor Midžić, Beograd i Zoran Gajić, Novi Sad

18.30h Čitalačka grupa: „Bela Tarr, vrijeme od posle“, knjiga francuskog filozofa Jacquesa Rancièrea, izdavač: Multimedijalni institut, Zagreb, 2015. godina. Uvod u razgovor o ovoj knjizi napraviće Petar Milat i Leonardo Kovačević, Zagreb

20.30h Sprint-predstavljanje knjiga se sastoji iz serije kratkih 15-minutnih prezentacija u okviru kojih svaki od učesnika predstavlja selekciju od 3 knjige malih i radikalnih izdavača iz sopstvenih lokalnih konteksta bivše jugoslovenske teritorije. Učesnici i prezenteri su: Iskra Gešoska (Skoplje), Slobodan Stošić (Novi Sad), Gjorgje Jovanovik (Skoplje), Savo Romčević (Novi Sad), Marjana Krajač (Zagreb).

Utorak 20. decembar
11h Projekcija filma i razgovor:

Svi govore, 455 minuta, 2009.
Autor: Branimir Stojanović
Reditelj konsultant: Želimir Žilnik
Producent: 50. Oktobarski salon
Koproducent: Akademski filmski centar

Učesnice/učesnici u filmu: Milorad Mladenović, Dragan Marković-Markus, Srđan Vukajlović, Renata Bujić, Ljiljana Bursać, Budimir Dimitrijević, Marijana Karalić, Nadica Grbić, Radivoje Marković, Miroslav Prvulj, Vojin Rajović, Biljana Bakaluca, Marija Topalović, Slobodan Vuković, Jadranka Bežanović Sovilj, Maja Bekan, Balša Rajčević, Andrijana Bogdanović Nešković, Slobodanka Rakić-Šefer, Dejan Klincov, Mladen Tušup, Radiša Lj. Lučić, Gabriela Vasić, Vesna Milićević, Dragan Jevdić, Srđan Srećković, Dragana Pajković-Dodig, Milutin Jović, Vladimir Milošević, Jovan B. Zorko, Mirjana Radovanović, Vlastimir Madić, Olja Mićić, Dragan Vojvodić, Radisalv Nasković, Dragoljub Đokić Drago, Tamara Miodragović, Lazar Dimitrijević, Milivoje Bogatinović, Marija Aleksandrović, Srđan Veljović, Bratisav Aleksić, Lidija Micović, Verica Ilić, Milan Tepavac Tarin, Mina Minić, Srboljub Kojadinović, Vlado Njaradi, Tanja Nikolajević Veselinov, Svetlana Knežević, Selimir Selaković Sele, Dobrica Kamperelić, Zoran Vranešević, Mirjana Petrović, Lazar Lečić, Milica Raičević, Marija Jovanović, Biljana Cvetković, Goran Ostojić-Vid, Snežana Arnautović, Maja Rakočević Cvijanov, Edita Kadirić.

19h Razgovor povodom filma

Učesnici u razgovoru: Branimir Stojanović, Milorad Mladenović, Zoran Gajić, Branka Ćurčić, Zoran Pantelić, Zoran Todorović, Vida Knežević i ostali prisutni.

Moderator: Branislav Dimitrijević

Film pod nazivom „Svi govore“ autora Branimira Stojanovića produciran je za potrebe 50. izdanja Oktobarskog salona 2009. godine. Na poziv da u desetominutnoj prezentaciji predstave svoj umetnički rad, poziciju i iznesu svoje stavove, koji je bio poslat te godine svim članovima Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), odgovorilo je njih 62 i to je zabeleženo u sedmočasovnom video zapisu. Ovim radom se na neki način isključuje „kustoski“ princip selekcije i pruža privremeni osećaj jednakosti svim „autorizovanim“ umetnicima koji su to zbog administrativne činjenice da su članovi Udruženja. Film otvara pitanja same uloge Udruženja, koje se doživaljava kao „relikt socijalizma“, potom pitanje umetničkog rada ali i društvene uloge u odnosu na autonomiju umetnosti.

U ovom filmu pojavljuju se umetnici koji prezentacijama svojih radova žele da istaknu zajednički stav da njihovim umetničkim praksama i mišljenjima društvo treba da dodeli autonomiju. Ako je borba za mesto umetnosti u društvenim odnosima upravo pitanje odluke kojim se to praksama dodeljuje autonomija kao umetničkim formama, onda je film „Svi govore” ne samo katalog umetničkih pozicija koje imaju članovi Udruženja likovnih umetnika nego i katalog argumenata u prilog autonomije umetnosti. Ali koje su danas naše sposobnosti, naši kriterijumi i naše moći suđenja o tome koja umetnost i kakva autonomija?

„Poetika radikalnog izdavaštva“ je projekat koji realizuju Centar za nove medije_kuda.org iz Novog Sada, Kontrapunkt iz Skoplja, Multimedijalni institut iz Zagreba u saradnji sa regionalnom mrežom za kulturu – Kooperativa i Omladinskim centrom CK13. Različiti forme i prakse izdavaštva biće predstavljene dvodnevnim događajima u Skoplju (održano u okviru KRIK festivala od 22-26. novembra 2016.), u Novom Sadu (19&20. decembar 2016.) i u Zagrebu (februar 2017.), u okviru kojih će akteri iz bivše Jugoslavije predstaviti male izdavače, edicije i knjige koje smatraju važnim za ovakav pristup autonomnim praksama.

Razgovor i projekcija filma Svi govore se takođe odvija u okviru šireg projekta Može li se umetnost izdati? koji realizuju Grupa za konceptualnu politiku/GKP i kuda.org iz Novog Sada, u okviru ovog projekta u Novom Sadu je održana radionica i javna diskusija „Mišljenje umetnosti ili katastrofa“ u septembru 2016. godine. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Novi Sad. GKP i kuda.org su deo Inicijative nezavisne kulturne scene u Novom Sadu i Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije.

Poetika radikalnog izdavaštva & Svi govore

Sre, 2016-12-14 15:46

Organizacija: kuda.org i GKP (Novi Sad), Kontrapunkt (Skoplje) & Multimedijalni Institut (Zagreb) u saradnji sa regionalnom mrežom za kulturu Kooperativa

Poetika radikalnog izdavaštva je projekat sa fokusom na zajedničke prakse koje vide izdavaštvo kao čin kritičke intervencije u lokalne kulturne i političke kontekste. U odnosu na mejnstrim izdavaštvo, nas zanimaju načini na koje se knjige proizvode i distribuiraju da bi se izmenio postojeći društveni i kulturni poredak. Smatramo da tržišna i državna proizvodnja kulture ograničava mogućnost autonomije koja je neophodna za kritičko mišljenje i delovanje. Bavimo se različitim praksama: izdavaštvom, umetnošću, istraživanjem i aktivizmom koje su na distanci od državne kulturne politike, s ciljem stvaranja novih odnosa u ovakvim oblicima produkcije. Upravo u tome leži poetika radikalnog izdavaštva.
Projekat obuhvata nekoliko formata: okrugli sto, čitalačke grupe i sprint-predstavljanje knjiga, uz dodatne umetničke intervencije. Pa će tako ovaj put svi imati priliku da učestvuju u gledanju filma „Svi govore“, tumače ga i o njemu govore.

Ponedeljak 19. decembar

17h Čitalačka grupa: „Poslije konačnosti – esej o nužnosti kontingencije“, knjiga francuskog filozofa Quentina Meillassouxa, izdavač: Multimedijalni institut, Zagreb, 2016. godina. Uvod u razgovor o ovoj knjizi napraviće Svebor Midžić, Beograd i Zoran Gajić, Novi Sad

18.30h Čitalačka grupa: „Bela Tarr, vrijeme od posle“, knjiga francuskog filozofa Jacquesa Rancièrea, izdavač: Multimedijalni institut, Zagreb, 2015. godina. Uvod u razgovor o ovoj knjizi napraviće Petar Milat i Leonardo Kovačević, Zagreb

20.30h Sprint-predstavljanje knjiga se sastoji iz serije kratkih 15-minutnih prezentacija u okviru kojih svaki od učesnika predstavlja selekciju od 3 knjige malih i radikalnih izdavača iz sopstvenih lokalnih konteksta bivše jugoslovenske teritorije. Učesnici i prezenteri su: Iskra Gešoska (Skoplje), Slobodan Stošić (Novi Sad), Gjorgje Jovanovik (Skoplje), Savo Romčević (Novi Sad), Marjana Krajač (Zagreb).

Utorak 20. decembar
11h Projekcija filma i razgovor:

Svi govore, 455 minuta, 2009.
Autor: Branimir Stojanović
Reditelj konsultant: Želimir Žilnik
Producent: 50. Oktobarski salon
Koproducent: Akademski filmski centar

Učesnice/učesnici u filmu: Milorad Mladenović, Dragan Marković-Markus, Srđan Vukajlović, Renata Bujić, Ljiljana Bursać, Budimir Dimitrijević, Marijana Karalić, Nadica Grbić, Radivoje Marković, Miroslav Prvulj, Vojin Rajović, Biljana Bakaluca, Marija Topalović, Slobodan Vuković, Jadranka Bežanović Sovilj, Maja Bekan, Balša Rajčević, Andrijana Bogdanović Nešković, Slobodanka Rakić-Šefer, Dejan Klincov, Mladen Tušup, Radiša Lj. Lučić, Gabriela Vasić, Vesna Milićević, Dragan Jevdić, Srđan Srećković, Dragana Pajković-Dodig, Milutin Jović, Vladimir Milošević, Jovan B. Zorko, Mirjana Radovanović, Vlastimir Madić, Olja Mićić, Dragan Vojvodić, Radisalv Nasković, Dragoljub Đokić Drago, Tamara Miodragović, Lazar Dimitrijević, Milivoje Bogatinović, Marija Aleksandrović, Srđan Veljović, Bratisav Aleksić, Lidija Micović, Verica Ilić, Milan Tepavac Tarin, Mina Minić, Srboljub Kojadinović, Vlado Njaradi, Tanja Nikolajević Veselinov, Svetlana Knežević, Selimir Selaković Sele, Dobrica Kamperelić, Zoran Vranešević, Mirjana Petrović, Lazar Lečić, Milica Raičević, Marija Jovanović, Biljana Cvetković, Goran Ostojić-Vid, Snežana Arnautović, Maja Rakočević Cvijanov, Edita Kadirić.

19h Razgovor povodom filma

Učesnici u razgovoru: Branimir Stojanović, Milorad Mladenović, Zoran Gajić, Branka Ćurčić, Zoran Pantelić, Zoran Todorović, Vida Knežević i ostali prisutni.

Moderator: Branislav Dimitrijević

Film pod nazivom „Svi govore“ autora Branimira Stojanovića produciran je za potrebe 50. izdanja Oktobarskog salona 2009. godine. Na poziv da u desetominutnoj prezentaciji predstave svoj umetnički rad, poziciju i iznesu svoje stavove, koji je bio poslat te godine svim članovima Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), odgovorilo je njih 62 i to je zabeleženo u sedmočasovnom video zapisu. Ovim radom se na neki način isključuje „kustoski“ princip selekcije i pruža privremeni osećaj jednakosti svim „autorizovanim“ umetnicima koji su to zbog administrativne činjenice da su članovi Udruženja. Film otvara pitanja same uloge Udruženja, koje se doživaljava kao „relikt socijalizma“, potom pitanje umetničkog rada ali i društvene uloge u odnosu na autonomiju umetnosti.

U ovom filmu pojavljuju se umetnici koji prezentacijama svojih radova žele da istaknu zajednički stav da njihovim umetničkim praksama i mišljenjima društvo treba da dodeli autonomiju. Ako je borba za mesto umetnosti u društvenim odnosima upravo pitanje odluke kojim se to praksama dodeljuje autonomija kao umetničkim formama, onda je film „Svi govore” ne samo katalog umetničkih pozicija koje imaju članovi Udruženja likovnih umetnika nego i katalog argumenata u prilog autonomije umetnosti. Ali koje su danas naše sposobnosti, naši kriterijumi i naše moći suđenja o tome koja umetnost i kakva autonomija?

„Poetika radikalnog izdavaštva“ je projekat koji realizuju Centar za nove medije_kuda.org iz Novog Sada, Kontrapunkt iz Skoplja, Multimedijalni institut iz Zagreba u saradnji sa regionalnom mrežom za kulturu – Kooperativa i Omladinskim centrom CK13. Različiti forme i prakse izdavaštva biće predstavljene dvodnevnim događajima u Skoplju (održano u okviru KRIK festivala od 22-26. novembra 2016.), u Novom Sadu (19&20. decembar 2016.) i u Zagrebu (februar 2017.), u okviru kojih će akteri iz bivše Jugoslavije predstaviti male izdavače, edicije i knjige koje smatraju važnim za ovakav pristup autonomnim praksama.

Razgovor i projekcija filma Svi govore se takođe odvija u okviru šireg projekta Može li se umetnost izdati? koji realizuju Grupa za konceptualnu politiku/GKP i kuda.org iz Novog Sada, u okviru ovog projekta u Novom Sadu je održana radionica i javna diskusija „Mišljenje umetnosti ili katastrofa“ u septembru 2016. godine. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Novi Sad. GKP i kuda.org su deo Inicijative nezavisne kulturne scene u Novom Sadu i Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije.

Strane