Omladinski centar CK13

Syndicate content
Omladinski centar CK13
Updated: 6 weeks 6 days ago

RazBeerbrigina radionica kućnog pivarstva

Čet, 2016-01-21 15:24

CK13 i RazBeerbriga pivara (Bukovac) vas pozivaju na radionicu kućnog pivarstva, u sredu, 27. januara sa početkom u 19h.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane, vođena idejom širenja kulture zanatskog piva i promocije domaće i nezavisne craft scene.

Događaj će podržati i muzički kolektiv Škripa, a po promotivnim cenama moći ćete da probate RazBeerbriga trojac:
Temper (Pale Ale), Stalker (Double IPA) i Black Rider (American Stout), prvo pivo skuvano na Fruškoj gori.

Tokom sat i po trajanja radionice, polaznici će imati priliku da se na interaktivan način upoznaju sa svim fazama pravljenja piva, kao i da steknu bazične veštine pravljenja piva u kućnim uslovima.

Sadržaj radionice:
– upoznavanje sa opremom za kućno pravljenje piva
– sirovine: ječam, hmelj, kvasac, i naravno, voda!
– koraci u pravljenju piva: mash (ukomljavanje), lauter/sparge (ceđenje), boil (kuvanje), chill (hlađenje), fermentacija, dry hopping (suvo hmeljenje) i flaširanje/kegovanje

RazBeerbriga je mala, nezavisna pivara osnovana 2015. godine s ciljem da ljubiteljima piva ponudi specijalna, nepasterizovana piva od prirodnih sastojaka.

Mahatma + Gernika + Irvas

Čet, 2016-01-21 12:38

MAHATMA (Zagreb)

Bend MAHATMA iz hrvatskog Zagorja postoji od 2000. godine, a na samom početku izdali su dva izdanja, LP „motorpeople“ 2001. te EP „format c:“ 2004. godine. Dvije pjesme „Visitor“ i „Let Life“ izlaze na kompilaciji najboljih alternativnih bendova iz Hrvatske koju je 2006. izdao Dallas Records pod nazivom “New Underground: Hard Hitters From Croatia”. 2006. godine Mahatma započinje rad na svojem 3. studijskom izdanju „Love and Music“. Uz vrlo rijetke koncertne nastupe rad na albumu se proteže na osam godina, od kojih dvije i pol u studiju. Krajem 2015. izašao je i službeni live album “Live at Regenerator“ snimljen na vrlo posebnom koncertu 2011. godine pred domaćom publikom u Zaboku.

Originalna postava benda zadržala se sve do danas, a čine ju Dražen Završki – vokal i gitara, Marko Tršinski – bubnjevi, Saša Bunić – gitara i Luka Juranić – bas.

Mahatma će po prvi put nastupiti pred novosadskom publikom, što će biti svojevrsna promocija kompletnog stvaralačkog opusa benda, koji svakako zaslužuje pažnju.

https://www.facebook.com/mahatmaband/?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UC6TQlaJb9-q9sG4wK9ltzKA

GERNIKA (Novi Sad)

GERNIKA je sastav koji postoji od 2007. godine i muziku koju stvara opisuje kao „slobodan prelaz između tehnometala i ostrva – šire poznato kao alternativni rok“. Ustaljenu postavu čine Aleksandar Škorić za bubnjevima, Vladimir Antonić – bas gitara, Dušan Kolarski – gitara i Vukašin Kartalović – glas i gitara.

Prošle godine, bend je snimio i objavio svoj drugi EP „Mali Doprinos“, na koji je publika fenomenalno reagovala. Pesme su snimane u studiju Radija Novi Sad, i trenutno čine muzičku okosnicu na kojoj bend gradi nastup.

Nakon prvog samoimenovanog EP-ja, koji je snimljen i promovisan tokom 2011. i 2012. godine. bend trenutno radi na novim pesmama, promovisanju i planiranju novih izdanja i sadržaja, dok na koncertima sjedinjuju publici poznate pesme sa novim numerama i sa momentima improvizacije.

https://www.facebook.com/Gernika-35818511895/?hc_location=ufi

https://www.youtube.com/channel/UCS5D22q8Az0zfZDPL0GKRCw

IRVAS (Beograd)

IRVAS je grandž rok bend, koji nastao u novembru 2015. godine nakon rastanka benda Recycling. Trenutno ga čine Slavko Bošnjak (Tri metra strejta), Marko Mićanović (Sharks Snakes and Planes), Aleksandar Mušicki (This means war) i M. Bend je sredinom januara izbacio prvi demo EP “Made of light” i čine ga pet numera.

Irvas čine iskusni muzičari koji i pored raznih uticaja iz raznih muzičkih stilova kreiraju sopstveni zvuk i energiju. Ovo će biti njihov prvi nastup u Novom Sadu, na kome će promovisati svoje prvo izdanje, EP “Made of light” .

https://www.facebook.com/irvastheband/?fref=ts

Monodrama “Lilika” – pozorišna slika iz života

Čet, 2016-01-21 12:18

Pozivamo vas na izvođenje monodrame “Lilika”, po tekstu Dragoslava Mihailovića, u četvrtak, 4. februara u 20h.

Milica Sandić Lilika je devojčica u pubertetskim godinama koja se suočava sa odrastanjem u teškim uslovima porodičnog siromaštva, nasilja i zanemarenosti.
Otac koji je nikada nije potražio, nerazumevanje od majke i očuha… sve to više nije važno zato što “Lilika sutra ide u Dom i Lilike više neće biti“.

Radnja se dešava u čika Andrinoj šupi za drva u kojoj Lilika provodi vreme kada niko nije tu, stvarajući savršen, magičan svet za sebe u kome je bezbedna. Veče uoči njenog odlaska u Dom, Lilika deli svoju istinu, intimno, smelo i iskreno. Priča priču punu suza i smejanja, neznajući da je podelila sudbinu sa hiljadama drugih devojčica na svetu.

Ovo je priča napisana 1965. godine u čije ime može da se govori i danas, priča kojoj često okrećemo leđa, ni ne znajući koliko nam je bliska.
Ovo je priča o zaboravljenoj maloj i velikoj deci, o ispuštenim snovima ili onima o kojima i dalje verno sanjamo, o velikim i malim borbama koje vodimo, izgubljeni između fantazije i stvarnosti.

Lilika govori o ljudskoj dobroti, da li ona sama može da bude nosilac promena ili joj je potrebna pomoć?

Igra: Maja Nikolić
Režija: Sonja Petrović
Muzika: Daniel Aleksandar – Halo cinacija/Unfoundsound Records
Tehnička podrška: Aleksandar Rajić
Plakat: Srđan Đurić

https://vimeo.com/121917153

Filmski maraton: Japanski horor film

Uto, 2016-01-19 16:05

CK13 vas poziva na filmski maraton, u ponedeljak 25. januara, u okviru kojeg će se prikazati tri remek-dela japanskog horor filma, po izboru Siniše Popovića i Kristine Hajaš. Filmovi će biti prikazani od 17h do 23h. Ulaz je besplatan.

„Horor filmovi ne stvaraju strah. Oni ga oslobadaju.“

Ves Krejven, Strava u Ulici brestova; Vrisak

„U Americi i Evropi horor filmovi većinom pričaju priče o isterivanju i uništenju zlih duhova. Japanski horor filmovi završavaju se sugestijom da duhovi i dalje ostaju prisutni. To je zato što Japanci ne smatraju da su duhovi isključivo neprijateljski raspoloženi, već i da su oni bića koja koegzistiraju sa našim svetom.“

Koji Suzuki, autor romana Ringu, po kojem je snimljen istoimeni film

Japanska kinematografija ima dugu tradiciju horor filmskog žanra koja počinje još dvadesetih godina prošlog veka. Japanski horor film usmerava se pre svega na psihološki horor i stvaranje osećaja napetosti (tzv. saspens), uključuje duhove i „poltergajste“, a mnogi filmovi sadrže teme koje vode poreklo iz folklora i narodne religije: opsednutost, egzorcizam, šamanizam, prekognicija, „vokal“ natprirodna bića.

Od početka 21. veka, u Holivudu je snimljen čitav niz adaptacija nekih od najpoznatijih japanskih horor filmova. Filmska kritika i publika saglasni su u tome da nijedna od njih nije uspela da se približi snazi izraza i estetskim vrednostima originalnih ostvarenja na kojima su zasnovane.

U ovom maratonu prikazujemo vam tri remek-dela ne samo japanskog horor filma, već i filmskog horor žanra uopšte.

Pogledajte ih na sopstvenu odgovornost!

17.15h Puls (Kairo), 2001, 118’

Režija: Kiyoshi Kurosawa

Sinopsis: Neobične stvari počinju da se događaju grupi mladih stanovnika Tokija nakon što njihov zajednički prijatelj izvrši samoubistvo. Jedan od njih prepoznaje priviđenje mrtvog prijatelja u senci na zidu, a kompjuter drugog ne prestaje da pokazuje čudne, sablasne slike. Da li to, možda, njihov pokojni prijatelj pokušava da stupi u kontakt sa njima s onu stranu groba, ili su na delu neke mnogo mračnije sile?
Zlokoban i zastrasujući tehno-horor, čija se umetnička vrednost nalazi u njegovoj neodoljivoj sugestivnoj moći, pre nego u kompjuterski generisanim “krvavim” efektima.
Kultno delo japanskog horor filma: urbano otuđenje u savremenom, visoko tehnološkom društvu nikada nije imalo jeziviji oblik.

19.30h Ju-On: Mržnja (Juon), 2002, 92’

Režija: Takashi Shimizu

Sinopsis: Takashi Shimizu je nakon uspeha koja su u Japanu doživela njegova dva tzv. direct-to-video filma, dobio priliku da priču o kletvi koja nastaje kada neko u umre nasilnom smrću u stanju krajnje razjarenosti prikaže i na velikom platnu. Film predstavlja modernu priču o duhovima, koja skoro pa potpuno napušta žanrovske konvencije “gotskih” priča kakve su poznate na zapadu. Ističu se epizodična struktura nelinearne naracije te majstorska upotreba zvuka, šumova i muzike. Shimizu ne želi da analizira prokletstvo, objasni duhove ili završi film silovitim klimaksom u Holivudskom stilu. On želi da gledaoci emocijama iskuse kletvu i duhove.

Film koji, možda, bolje nego bilo koji drugi u istoriji horor žanra postiže uznemirujući osećaj nelagode i straha koji prevazilaze moć razumevanja.

21.15h Audicija (Odishon), 1999, 115’

Režija: Takeshi Miike

Sinopsis: Sedam godina nakon smrti svoje žene, sredovečni uspešni biznismen Aojama odlučuje se da posluša predlog svog sina i ponovo se oženi. Njegov prijatelj Jošikava koji se bavi filmskom produkcijom, predlaže mu da organizuju lažnu filmsku audiciju na kojoj će mlade kandidatkinje, u stvari, konkurisati za brak sa Aojamom. Kada se pojavi Asami, bivša balerina odlučna da postane filmska zvezda, Aojama pomišlja da je našao onu pravu. Ali ispostavlja se da Asami nije ono za šta se izdaje i priča kreće u potpuno neočekivanom smeru.
Film je snimljen po istoimenom kultnom romanu slavnog japanskog knjizevnika Rju Murakamija.
Za vreme prikazivanja filma na Roterdamskom filmskom festivalu 2000. godine, rekordan broj gledalaca je napustio filmsku salu, a na švajcarskoj premijeri gledalac se onesvestio i bila je potrebna hitna lekarska intervencija.
Kventen Trantino film smatra istinskim remek-delom a za hevi-metal muzičara i horror sineastu Rob Zombija “Audicija” je najeziviji i najuznemirujući film koji je gledao.
Istinsko remek-delo horror žanra i japanske kinematografije koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Pogledajte film na sopstvenu odgovornost!


VIDIMO SE!

Hc/Punk/Metal/Jazz sekstet Koromač (SLO)

Pon, 2016-01-18 13:41

Koromač je slovenački bend nastao 2009. u želji da ostavi trag na tadašnjoj razvijenoj goričkoj trash metal sceni. U početku metal/hc/ trio, bend je dodavanjem još jedne gitare, bubnja i saksofona dobio prizvuk kvazi jazz sastava. Trenutno ovaj sekstet istražuje širok spektar mogućnosti muziciranja.

Bend čine:

Aljaž Škrlep – gitara
Peter Kastrin – gitara
Matjaž Bajc – bas
Jure Boršič – saksofon
Žiga Ipavec – bubnjevi
Urban Kušar – bubunjevi

https://koromach.bandcamp.com/

Radionica gitare u CK13!

Pon, 2016-01-18 13:17

Oduvek ste želeli da naučite da svirate akustičnu gitaru?

Početnik/ca ste i želite da svirate pesme svog omiljenog benda, kompozitora/ke?

Želite da oformite bend, a nemate s kim?

Želite da izgradite sopstveni stil sviranja?

Ne želite uobičajene časove sa odnosom profesor – učenik, već radionice gde učesnici/e dobrovoljno dele znanja, veštine i iskustva?

Onda je CK13 pravo mesto za vas!

Svake nedelje u CK13!
Radionice vodi Nikola Dražić, učeni muzičar i član novosadskog alternativnog benda.

Punk rock svirka: Corbillard (BEL) + King Medicine (GRE) + Against The Odds (NS)

Pon, 2016-01-18 13:07

CORBILLARD
Ova punk rock ekipa iz Belgije iza sebe ima nekoliko bendova, stotinjak nastupa po Evropi sa bendovima kao što su Burning Heads, P.O. Box, A Wilhelm Scream, Guerilla Poubelle, The Damned, Antillectual… Pod imenom CORBILLARD imaju snimljena dva albuma, a za svoj mjuz kažu sledeće:
”On the menu you can find an outer-grave, rapid, cutting, unrespectful punk-rock, sung in French, with numerous influences from folk or hip-hop.”

Bandcamp: https://corbillard1.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/corbillard
Website: http://www.corbillard.net/

KING MEDICINE
Artwork, melodije, tekstovi…sve ovo neodoljivo podseća na zlatno doba punk/emo zvuka devedesetih godina i bendove jawbreaker, samiam, jets to brazil po čijoj pesmi su pretpostavljam i dobili ime, a za mlađu ekipu ovo je bend koji bi opušteno mogao da se nađe među Run for Cover records izdanjima sa Tiger jaw, Superheaven, Title fight. Ekipa postoji i radi u Atini, nastali su 2010, a iza sebe imaju dva EP izdanja i album koji spremaju da izdaju ove godine.

Bandcamp: http://kingmedicineband.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/kingmedicinegr
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=KiK65LAaWYE

AGAINST THE ODDS
Da je Majlo Descendents otišao na koledž 2005-2010, vratio bi se sa bendom koji bi ovako zvučao. To je bukvalno to. The Effort, Verse, Shook ones sa dosta melodije. Ispratio sam ovaj bend od bubuljičavog high school pop punk zvuka do njihovih stvari sa albuma ”Let friends be friends”, koje su izbacili pre mesec dana i koji je odlično definisao zvuk benda i njegov potencijal i kvalitet. Sada im predstoji noga u guzicu i da ovo sve prikažu što većem broju ljudi i nastave dalje. Uz iskusni First Flame od kojih uskoro očekujemo album prvenac, Against the Odds su trenutno najvredniji hcpunk bend u gradu. Bravo.

Bandcamp: https://againsttheoddspunk.bandcamp.com/
Facebook: http://www.facebook.com/EqualizerATO
Youtube: https://youtu.be/Tt4s7zw_TZk

PISALIŠTE – RADIONICA I JAVNO ČITANJE

Pet, 2016-01-15 10:40

Pozivamo sve zainteresovane da se u petak, 29. januara od 19 časova, pridruže ad hoc radionici kreativnog pisanja, koja će se održati u klubu CK13. Kako bismo znali okviran broj učesnika, molimo vas da se najkasnije do 26. januara u podne prijavite slanjem jednog vašeg teksta, pesme ili priče na mail: pisaliste@gmail.com

Nakon radionice, od 21 čas će biti upriličeno javno čitanje radova, pre svega onih koji su nastali na samoj radionici, ali i nekih drugih, zavisno od dogovora sa samim učesnicima. Za motiv ove radionice izabrali smo vrlo široku temu: „Putovanja“.

Pisalište je spontani koncept, još uvek u nastajanju, sa idejom da se dalje razvija zajedno sa samim učesnicima radionica. Za sada je dogovor da se okupljamo svakog poslednjeg petka u mesecu, da donosimo sveže radove, kao i da na licu mesta stvaramo nove, kako samostalne, tako i zajedničke. Nakon našeg prvog okupljanja, u novembru prošle godine, pokrenuli smo i blog gde je već objavljeno nekoliko tekstova:

https://kreativnopisanjeblog.wordpress.com/

U decembru smo našu radionicu spojili sa radionicom performansa, kojoj su učesnici doprineli svojim tekstovima na zadatu temu, dok su neki uzeli i aktivnog učešća u scenskom izvođenju.

Dakle, ako vam ovakav koncept radionica zvuči zanimljivo, pošaljite prijavu i dođite 29. januara od 19 časova u CK13. Ukoliko biste samo da prisustvujete javnom čitanju, vidimo se u 21h!

Moving Stories: Narratives of Migration Crossing Europe

Čet, 2016-01-14 16:41

Moving Stories: Narratives of Migration Crossing Europe
22 Apr 2016 – 27 Apr 2016, near Torino, Italy

We are pleased to announce the dates and host city for the next UNITED conference. Entitled “Moving Stories: Narratives of Migration Crossing Europe”, the conference will take place from 22-27 April 2016 at a venue near Torino, Italy. Representatives of NGOs and grassroots organisations from all over Europe will spend five days reviewing different perspectives on the situation of migration and asylum in Europe, exploring various tools and methods for challenging narratives on migrants and refugees, sharing best practices and getting to know other activists and organisations.

We would like to invite your organisation to nominate a delegate for this conference and join us in Italy in order to meet, learn, and network. We offer you the opportunity to get connected and build networks across Europe, to share your approaches in migrant and refugee rights work and contribute to developing new ways for public engagement and media campaigning on the issue.

If you are interested in taking part in the event, please keep the dates free and look out for the official call for nominations which will be published mid January on the UNITED Network Conference Facebook page, on this website and through E-News .

UNITED Conference prepared by:

The programme of this conference is prepared by:

* Associazione Trepuntozero (Italy)

* APS YARD – Youth Action for Rights Development (Italy)

* Menedék – Hungarian Association for Migrants (Hungary)

* Movimiento Contra la Intolerancia (Spain)

* Omladinski Centar CK13 – Youth Centre CK13 (Serbia)

* Walter – Association for Promoting Multiculturality (Finland)

* UNITED for Intercultural Action

What can you expect from this conference?

“They take our jobs. They put pressure on our social services. They bring war, disease and uncivilised social practices. They degrade our culture and threaten our societies. Everything was better before they arrived…”

These are just a few of the myths on migrants and refugees that are routinely spread by the mainstream media and politicians in Europe. Depicting migrants, refugees and asylum seekers as a burden on national economies and a danger to social cohesion, these myths combine to build a specific “narrative” on migration that leads to fear and anxiety among the public and oppressive reactions from governments.

Just how big is the gap between the mainstream narrative and the hard facts on migration and asylum in Europe? How can we understand and challenge this narrative? What can we do to ensure that refugees and migrants are granted the full rights they are entitled to as members of European society? These are the questions that will be dealt with at the upcoming UNITED conference “Moving Stories: Narratives of Migration Crossing Europe”, which will take place near Torino, Italy, from 22 to 27 April 2016.

Considering this complex situation, our conference aims to create a platform:
– To explore the data and statistics on migration and asylum in Europe and examine the gap between hard facts and media narrative
– To investigate ways of challenging narrative and creating and spreading positive counter-narratives
– To exchange best practices that have already been implemented by organisations all over Europe
– To network, strengthening existing ties and building new relationships for the benefit of the antiracist movement in Europe

Participant profile
The conference is planned for 75 participants living in the countries of the Council of Europe who represent national and international antiracist, antifascist, migrant and minority rights organisations. Priority will be given to nominations from young delegates (up to 30 years old) with a minority background. We are especially interested in applications from migrant and refugee support groups and organisations that work closely with the media in this field. Preference will be given to those who can demonstrate expertise in the field and can contribute to the conference program, as well as those who can contribute to their own travel costs.
Each organisation can nominate only ONE delegate.

UNITED network conferences
UNITED is the largest pan-European anti-racist network of more than 550 organisations. Twice a year, at the UNITED network conferences, antiracist and human rights activists from all over Europe meet and discuss effective ways of combating racism and discrimination. At a recent UNITED conference held in October 2015 in Hungary, participants from 35 countries discussed the topic of antiracist youth work in Europe.
For an impression from previous conferences have a look at the posts on facebook.com/UNITEDnetworkConference

Call for nominations
will be published mid January on the UNITED Network Conference Facebook page, on this website and through E-News

This event is made possible with the financial support of:
• European Youth Foundation of the Council of Europe
• Erasmus+ Programme of the European Union

The information contained herein does not necessarily reflect the position nor the opinion of our sponsors. Sponsors are not to be held responsible for any use that may be made of it.

Kritička mašina – Konkurs za učešće u projektu

Čet, 2016-01-14 10:21

Kontekst kolektiv vas poziva da se prijavite za učešće u seriji seminara koji se realizuju tokom 2016. godine u okviru projekta pod nazivom Kritička mašina.

Čemu Kritička mašina?

Uspostavljanje kapitalističkog sistema je na celom prostoru nekadašnje Jugoslavije dovelo do nestanka, odnosno, privatizovanja infrastrukture koju su radnički pokreti stvarali tokom čitavog XX veka. Time je i levo orijentisana kritička misao u Srbiji izgubila bazu koja bi omogućila njen razvoj, distribuciju i delovanje. U međuvremenu, liberalni i desni narativi u potpunosti hegemonizuju ključna mesta produkcije i distribucije društvene kritike (politička sfera, univerziteti, udruženja, aktivističke grupe, sindikati, mediji). Međutim, u poslednjih nekoliko godina primetan je porast zainteresovanosti za levo orijentisanu teoriju i praksu, kroz lokalnu i regionalnu razmenu znanja između političko-aktivističkih i teorijsko-kritičko-analitičkih inicijativa. Danas možemo da kažemo da određena kritičko-analitička produkcija postoji i cirkuliše i u Srbiji. Međutim, ključno pitanje je kako otvoriti prostor da ovakve kritičke analize zauzmu širi prostor javnog delovanja.

Cilj projekta Kritička mašina je upravo da doprinese obezbeđivanju uslova za kontinuiranu reprodukciju i širenje novog jezika kritike koji bi se bavio analizom društvenih fenomena dostupnoj široj javnosti, na analitički postavljen način, istraživački utemeljen i sa kritičkom oštrinom.

Nakon dve godine postojanja Kritičke mašine – levo orijentisane obrazovne platforme i portala masina.rs, smatramo važnim da nastavimo sa razvijanjem i reprodukovanjem njenih materijalnih i ljudskih kapaciteta.

Kako radi Kritička mašina?

Kritička mašina se realizuje kroz seriju seminara slične strukture i metodologije rada koja se sastoji od radionica, javnih predavanja i tekstualne produkcije:

I seminar: Grad i kriza kapitalizma će preispitivati pitanja savremene proizvodnje grada, migracija, probleme stanovanja, segregacije stanovništva, uloge javnog i privatnog prostora kao i uloge kulture i umetnosti u ovim procesima.

II seminar: Odnos rada i kapitala će ponuditi osnove kritike i analize logike (savremenog) kapitalističkog načina proizvodnje kroz kratak pregled istorije radničkih borbi, sa fokusom na nevidljivi ženski rad i diskusiju o mogućim političkim i ekonomskim alternativama.

III seminar: Komodifikacija javnog sektora – posledice i alternative se bavi procesom komodifikacije i racionalizacije javnog sektora, naročito u zdravstvu i obrazovanju, kao i problematizovanjem položaja mladih u periodu „mera štednji“, velikim procentom nezaposlenosti, i sve češćim zahtevima za neplaćenim i volonterskim radom.

Kako da se uključite u Kritičku mašinu?

Svi oni koji poseduju (minimalno) iskustvo u pisanju, svi/e zainteresovani/e za pomenute teme i zajednički rad kao i studenti/kinje društvenih, političkih i prirodnih nauka, umetnosti, itd. su dobrodošli/e da se prijave. Do 10 polaznika/ca će biti pozvano da učestvuje u radu projekta Kritička mašina.

Molimo vas da pošaljete prijavu (u word, odt ili pdf formatu) koja će sadržati:

narativnu biografiju (do 500 reči) koja će uključiti sfere vaših interesovanja; dosadašnja iskustva u školovanju, studiranju i radu
motivaciono pismo (do 500 reči) koje će odgovoriti na sledeća pitanja: Zašto ste zainteresovani za ove teme? Da li ste imali nekog prethodnog iskustva u bavljenju ovim temama? Šta očekujete od seminara? Da li mislite da možete da se posvetite učešću u seminarima u kontinuitetu u postavljenom vremenskom periodu?
kontakt (e-mail adrese i broj mobilnog telefona);
Kandidati se prijavljuju za učešće na sva tri seminara.

Prijavu poslati najkasnije do 20. januara 2016. na sledeći e-mail: info@masina.rs

O odlukama ćete biti obavešteni 1. februara 2016.

Za sva dodatna pitanja možete pisati na e-mail: info@masina.rs

Učestvovanje u projektu je besplatno. Projekat se realizuje u Beogradu. Troškovi prevoza za polaznike van Beograda su obezbeđeni.

Projekat je podržan od strane Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

SMRIII + Transeen + Kamper

Sre, 2016-01-13 15:59

SMRIII je trenutno međugradski bend (Vršac/Beograd/Novi Sad). Bend je imao dva raspada i okupljanja, otud i epsko III u imenu. SMRIII nema tačno definisan muzički žanr, niti odrednicu. Ukoliko bi morao da se opiše, njihov zvuk kombinuje razne uticaje: psihodelija, alternativa, underground, art-rock, stoner, noise, post punk, elektronika…

https://www.facebook.com/pages/SRCE-MALE-RODE-III/536435189709074

Transeen je duo iz Pančeva koji se kreću u amalgamu koji definišu kao industrijal-dark-noise-dnb-hardcore-fuckpostrok pravac.

https://www.facebook.com/transeen/timeline?ref=page_internal

Kamper – bubanj, gitare i bas pričaju priče.

Invasion From The East

Sre, 2016-01-13 15:49

Ass Kikcking Fest i Miner Records predstavljaju:

Trigger – (Metal/Rock) – Beograd
https://www.facebook.com/bandtrigger/

Let The Cigar Die – (Doom/Stoner/Grunge Metal) – Tiszakécske, Hungary
https://www.facebook.com/ltcdhungary

Madresi – (Punk Rock) – Zrenjanin

Northern Revival – (Stoner Rock/Sludge Metal) – Novi Sad
https://www.facebook.com/NorthernRevival

Sviramo za Enu: Muzika poludelih + FYN + Mutant Urban Dance Ansambl

Sre, 2016-01-13 15:26

Sav prihod od prodaje karata će biti prosleđen za lečenje Ene Nanovski iz Vrbasa.

MUZIKA POLUDELIH

Muzika Poludelih je nastala 1997. godine u Vrbasu. Iste godine se pojavljuje i prvi album “Definicija bolesti”. Od tog momenta MP neprestano radi i praktično je na turneji sve vreme. Od 1997. pa sve do sada, odsvirali su preko 1000 koncerata, što u našoj zemlji, što u inostranstvu.
Muzika koju sviraju od početka je hardcore/punk, sa elementima Oi zvuka i ta orijentacija je reflektovana na njihov način života.
Danas MUziku Poludelih čine: Đakon (Vokal, Vrbas), Kolja Kovač (bubanj, Kula), Nemanja Pavkov (gitara, Kula) i Mane Gluvajić (bass gitara, Vrbas, takođe basista poznatog benda Ničim Izazvan iz Vrbasa).
u oktobru 2013. godine izdaju EP album Brothers.

Za novu godinu bend je izbacio spot za pesmu Brothers u znak zahvalnosti ljudima koji su uz bend svih ovih godina.
U 2014. godini bend obećava još gomilu koncerata i novih pesama.
Muzika Poludelih diše i živi hardcore i zastupa stavove svih pozitivno opredeljenih ljudi.

https://www.facebook.com/muzika.poludelih/?fref=ts
https://muzikapoludelih.bandcamp.com/

FYN

Jedan mali, ali ne tako mali – već internacionalan bend, sa više stranaca nego u autobusu za Minhen. Jedan Amer, jedan Poljak, jedan visoki sa brkovima i jedan mali ali glasan, zagrejaće binu bez kokica i 3D naočara, u 1080p.


MUTANT URBAN DANCE ANSAMBL

Bubanj, dve bass gitare, tri vokala. Okupili su se davne 2014.
Do sada izdali 5 singlova, “Kultura”, “Tako dobar”, “Gravitacija”, “Jedna jedina” i “Prvak sveta”. Bend svira mešavinu različitih muzičkih pravaca, funka, rocka, dub-a, jak bubanj i dve bas gitare prave jako energičnu mešavinu i jako upečatljiv live nastup, koji je odnedavno pojačan i ženskim pratećim vokalom.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005008879401&fref=ts

 

Fusion / promocija debi albuma

Sre, 2016-01-13 15:18

Debitantski album benda Fusion “Gospodin Paspartu traži ram” u izdanju Lampshade Media obuhvata pet godina sviranja, kao i sve faze stvaralaštva. Pesme nemaju čvrsto utemeljen žanr, već grabe od svakog pomalo. Na njemu se nalazi deset pesama, koje su nastajale u različitim periodima našeg odrastanja, i iako one većinom nisu linearno povezane, može im se pronaći zajednička polazna tačka: traganje. Samim tim, naziv samog albuma ne definiše samo pesme koje su na njemu, već opisuje i nas koji smo te pesme stvorili.

Uz kartu se dobija primerak albuma.

FORUM TEATAR

Sre, 2015-12-30 14:14

ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje iz Beograda, u okviru projekta ”Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba” u ponedeljak, 18. januara sa početkom u 19h izvešće forum teatar u Novom Sadu, u prostorijama Omladinskog centra CK13.

Forum teatar preispituje različite situacije u kojima dolazi do pojave stereotipa, predrasuda, homofobije, kao i diskriminacije prema LGBTIQ osobama, i kroz interakciju sa publikom pokušava da pronađe rešenja koje će sprečiti nasilničko i diskriminatorno ponašanje.

Cilj forum teatra je da zajedno tragamo za mogućim rešenjima ovog društvenog problema, podižući svest o tome da su problemi nasilja, diskriminacije, problemi svih građana i građanki ovog društva, a ne samo onih kojima se dešavaju.

Projekat “Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba” je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru projekta “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu”.

Zvezde nije briga za nas – tribina o “astrologiji”

Sre, 2015-12-23 22:38

Na poslednjoj tribini Naučnog kafea u ovoj godini govorićemo o razlici između astronomije i astrologije, o tome zašto ovi termini nisu sinonimi i zašto je astronomija nauka, a “astrologija” nije. Saznaćete zašto položaj zvezda i planeta u trenutku vašeg rođenja nema uticaj na vaše osobine ličnosti i životnu “sudbinu”, zašto su metode kojima se “astrolozi” koriste da bi predvidleli budućnost falične i koji su psihološki i socijalni mehanizmi zbog kojih nam se “astrologija” čini primamljivom i lakom za verovanje. Gošće su:

Jovana Petrović, astronomkinja i
Marija Manasijević, psihološkinja.

Tribinu moderira Maja Korolija, sociološkinja.

Naučni kafe organizuju Klub studenata sociologije “Sociologikus” i Omladinski centar CK13, a podržava Centar za promociju nauke.

Kuhinja iz naše bašte Vol.2

Pet, 2015-12-18 12:51

Misli globalno – jedi lokalno!

 

Otvorena kuhinja CK13, Volonterski centar Vojvodine i Baštenska – inicijativa Novi Sad vas pozivaju na zimsku vegansku večeru. Na meniju je zimska namirnica broj jedan – kiseli kupus.

Veruje se da ga je u Evropu doneo Džingis-kan i da su ga Tatari u Evropu nosili u svojim torbama. U zimskim danima važan je izvor vitamina C, a sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina B kompleksa, beta karotena, kao i drugih vitamina i minerala.

Na samom početku velikih UN pregovora o klimatskim promenama, koji su nedavno održani u Parizu, kao ishod smo dobili međunarodni dogovor koji će zagrejati planetu za 3°C, a tim povodom u Volonterskom centru Vojvodine je 29. novembra 100kg kupusa spremljeno za kišeljenje.

Izrendan, nabijen, začinjen, posoljen i preliven vodom, kupus je procesom biološkog konzerviranja, odnosno, fermentacijom ugljenih hidrata do mlečne kiseline, oplemenjen u kiselu i dugotrajnu varijantu. Četiri nedelje kasnije, od kiselog kupusa pripremamo raznolika slana i slatka jela. Veganski tanjir sa umanjenim ekološkim otiskom. Jedemo sezonski i lokalno. I ukusno i odgovorno, jer najbolja hrana je ona hrana koja do našeg stola najkraće putuje.

Danas, kada moderna ishrana i svetska distribucija hrane namirnice čini dostupnim tokom cele godine, pa police supermarketa i piljara imaju istu ponudu voća, povrća, žitarica i začina i leti i zimi, i kada u svako godišnje doba možemo da jedemo šta nam se sviđa, trenutak je da se zapitamo – da li je takav način ishrane zdravstveno bezbedan, ekonomski opravdan i ekološki prihvatljiv?

Iako znamo da je sezonska i lokalna hrana najpristupačnija i najzdravija, često to zaboravljamo kad idemo u kupovinu, jer police supermarketa izgledaju isto i u decembru i u julu. Kupujemo hranu bez razmišljanja o tome odakle hrana dolazi, koja je njena stvarna cena i kakav uticaj na prirodnu sredinu i na zajednice širom sveta njena proizvodnja ima. Kupujemo hranu bez razmišljanja o svom izboru, a izbor hrane postao je sredstvo otpora protiv širih savremenih trendova u društvu povezanih sa proizvodnjom hrane: globalizacije u proizvodnji i plasmanu hrane, masovne proizvodnje koju prati zagađenje životne sredine, konkuretne trgovine hranom, korporativnog uticaja u prehrambenom sektoru. Zbog toga je važno da preuzmemo odgovornost za ono što jedemo.

Kada bismo jeli sezonski, odnosno, kada bismo jeli plodove koji u prirodnim uslovima rastu u određeno doba godine, to znači da bismo jeli raznovrsno, jer nije svaka namirnica dostupna uvek, ako je uzgajana na prirodan način; to znači da bismo ih jeli upravo onda kada su najzdravije, najukusnije i najeftinije.

Ishrana prema godišnjim dobima, osim što je ukusnija i bogatija hranjivim sastojcima, pristupačnija je za naš džep i bolja za očuvanje životne sredine, jer uzgajanje namirnica u prirodnom okruženju i u prirodnim uslovima smanjuje potrebu hemikalijama koje zagađuju životnu sredinu. Kada bismo jeli sezonski to znači da bismo jeli lokalno i na taj način smanjili uticaj transporta i veštačkog uzgoja, i pružili podršku lokalnim uzgajivačima, poljoprivrednicima i proizvođačima.

Jesti sezonski i lokalno znači imati:
Bolji kvalitet hrane.
Bolji ukus hrane.
Pristupačnu cenu hrane.
Pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Performans „Šta da radim sa ostatkom svog života?“

Pet, 2015-12-18 09:06

Pozivamo sve na javno izvođenje performansa „Šta da radim sa ostatkom svog života?“ koje će se održati u Omladinskom centru CK13 u ponedeljak, 21. decembra od 20 časova.

Performans će izvesti učesnici radionice sajt specifik performansa koja se ovih dana održava u CK13, dok će muzičku podršku pružiti članovi novosadskog benda Voda Nad Vodama.

Performans pod ovim nazivom prvi put je izveden avgusta ove godine na festivalu BL’ART u Banja Luci. Sastojao se od video zapisa odgovora na pomenuto pitanje, koje su davali učesnici festivala i drugi građani, dok je sam nastup izvela glumica Olga Simić, koja je ujedno i voditeljka radionice performansa u CK13.

Projekat „Šta da radim sa ostatkom svog života?“ predstavlja seriju događaja, u okviru koga su već održane radionice fanzina i plakata, dok je izvođenje performansa zamišljeno kao kruna stvaralačkog procesa. Ceo projekat je inspirisan ovim suštinskim pitanjem, koje je u prepisci sa svojim ocem postavila aktivistkinja za ljudska prava Rejčel Kori (1979-2003), a koje je podstaklo brojne novosadske umetnike mlađe generacije da se udruže i zajednički potraže moguće odgovore, ali i da isto pitanje postave društvu i institucijama. Projekat je posvećen razvoju i jačanju nezavisne kulturne i aktivističke scene kroz otvoren, samoobrazovni i stvaralački proces, ukazujući na značaj kreativnog povezivanja i delovanja, umetničke intervencije u javnom prostoru, odnosno, na potrebu za povezivanjem kreativnog procesa sa neposrednim okruženjem.

Omladinski centar CK13 realizuje ovaj program u saradnji sa udruženjem Scenatoria, a uz podršku Kancelarije za mlade Grada Novog Sada.

“Šamaranje” u CK13!

Sre, 2015-12-16 12:17

Pozivamo vas na književno veče na kojem će se novosadskoj publici predstaviti crnogorski pisac Stefan Bošković, decembarski gost Krokodilove Kuće za pisce u Beogradu. S njim će razgovarati Ana Pejović iz Udruženja Krokodil.

 
Stefan Bošković je rođen 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju, 2010. godine. Jedan je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK) koja se bavi pozorišnom, filmskom i književnom produkcijom. Takođe, jedan je od osnivača festivala arhitekture i filma BAFF – Boka Architecture & Film Festival.

 
Objavio je roman o pornografiji u društvu pod nazivom “Šamaranje” (Pobjeda, 2014). Ovaj rukopis je bio drugonagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”, a doživeo je i drugo izdanje (OFK i CDNK).

 
Osim toga, objavio je brojne kratke priče poput “Na samrti” (Proletter; Balkanski časopis Idiot, 2014), “My favorite things” (Quest, 2014), ”Transparentne životinje” (ARS, 2014), “Transkripcija”(Idiot; Quorum, 2015), “Romeo i Glok” (Idiot, 2015)“. Priče su mu prevedene na engleski, ruski i slovenački jezik.

 
Takođe, objavio je dramu “Doba muva” u časopisu za književnost “Ars” i u antologiji “Nova crnogorska drama”. Njegov dramski tekst “U ljubavnom trouglu”, bio je deo dramskog triptiha izvedenog u fabrici “19. decembar” u produkciji ATAK, dok je drama ”Komad” izvedena na Decembarskoj umjetničkoj sceni Deus, u produkciji Art 365. Scenarista je serijala od 16 epizoda sitkoma “Dojč Caffe”, kao I koscenarista dugometražnog filma ”Ispod mosta, na travi, među stijenama”.

 
Napisao je i scenario za kratki igrani film “Umir krvi”, u režiji Senada Šahmanovića, koji je pored brojnih nagrada osvojio i gran pri za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem festivalu Drama International Short Film u Grčkoj i nagradu za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banja Luci, Kratkofil Fest. Tu su takođe i scenariji za još tri dokumentarna filma: “Žive oči”, “Vice Verse” i dokumentarac o slavnom crnogorskom slikaru Dadu Đuriću.

Sajt specifik događaji i ambijentalni teatar

Uto, 2015-12-15 11:32

Šta je to ambijentalni, odnosno, sajt-specifik teatar (site-specific theatre), kako se izvodi i na koji način ga možemo graditi danas?

O izvođačkim umetnostima u nenamenskim, javnim i prostorima graditeljskog nasleđa – sajt specifik događajima i ambijentalnom teatru govoriće članice udruženja Scenatoria.

Scenatoria je udruženje profesionalaca i kreativaca koji se bave kulturom, umetnošću, arhitekturom, istorijom, turizmom i zaštitom životne sredine.

Članovi udruženja Scenatoria okupili su se sa namerom da istražuju graditeljsko nasleđe, preispitaju poziciju i unaprede dostupnost izvođačkih i drugih umetnosti, kao i stanje (građenog) kulturnog nasleđa, kroz postavljanje i izvođenje predstava, performansa i drugih aktivnosti na različitim zanemarenim i zapuštenim lokalitetima, koji predstavljaju deo materijalne baštine. Sa druge strane, bave se i projektima podrške dobrim primerima obnove graditeljskog nasleđa kroz otvorene radionice vitraža.

 
Predavanje će otvoriti radionicu performansa koja se realizuje u okviru programa Šta da radim sa ostatkom svog života.

Dobrodošli su i pozivaju se svi kreativci i  zainteresovani umetnici, ali i amateri, eksperimentatori i entuzijasti.