Akademie Schloss Solitude i kuda.org

Objavio/la admin u Sre, 2010-11-10 15:25
kuda.

Počev od 2008. godine, Centar_kuda.org učestvuje u bilateralnom programu razmene umetnika/ca, u trajanju od tri meseca u saradnji sa Akademie Schloss Solitude, Štutgart, http://www.akademie-solitude.de/

Do sada je u okviru ovog residency programa jedan umetnik, arhitektica i istoričarka umetnosti imala/i priliku da borave i realizuju svoje projekte u Štutgartu na Akademie Schloss Solitude:

> Dubravka Sekulić, arhitektica iz Beograda je tokom 2008. godine boravila u Akademie Schloss Solitude. Rođena je u Nišu, Srbija 1980. godine. Dubravka je arhitekta istraživač i smatra arhitekturu kulturnom praksom koja može da motiviše i vodi promene u budućnosti. Od 2003. radi na Arhitektonskom fakultetu beogradskog univerziteta kao asistent nastave na raznim programima, uglavnom baveći se saradnjom sa drugim školama arhitekture iz celog sveta (KTH, Švedska, Parsons, Njujork, SAD, TU Beč, Austrija). Od 2007 takođe radi kao izvršni urednik novoosnovanog šlkolskog magazina Anchor. Iste godine sarađuje sa zagrebačkom grupom Platforma 9.81 na projektu "Nove prostorne strategije za grad Zagreb", savetodavnu studiju koja je naručena od strane Odbora za strategiju grada Zagreba. Bila je deo projekta Stadion kulture koji su Srđan Jovanović Weiss i The NAO razvijali za Centar_kuda.org. Učestvovala je u brojnim radionicama, izložbama i konferencijama. Trenutno radi na projektu koji se bavi transformacijom robnih kuća u bivšoj Jugoslaviji.

> Danilo Prnjat, umetnik iz Beograda je tokom 2009. godine boravio u Akademie Schloss Solitude.
Rođen je 1982. u Herceg Novom, Crna Gora. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završio je na master studije Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Aktivno radi instalacije, fotogrfije, performanse i intermedijalna istraživanja. Živi i radi u Beogradu.

> Ana Vilenica, teoretičarka i istoričarka umetnosti iz Pančeva tokom 2010. godine boravi u Akademie Schloss Solitude. Rođena je u Pančevu 1978. Ana je vizuelna umetnica, performerka i kustoskinja, istoričarka umetnosti i teoretičarka umetnosti. Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Priprema doktorat na odseku teorije umetnosti i medija, interdisciplinarnih postdiplomskih studija na Univrzitetu umetnosti u Beogradu. Naziv teze: "Teorija i praksa aktivizma u umetnosti posle 1960." Aktivna je na polju vizuelnih performansa od 1999. i suosnivačica je Subhuman theatre, članica Art group Via Pontica, jedna od osnivačica i upravnica dečijeg pozorišta Tom-cat Zorba (2003-05), od 2007 do 2008 saradnica TkH platforme za teoriju i praksu umetnosti performansa, trenutno koordinatorka prostora koji vode umetnici - Elektrika u Pančevu.

Prvi put po osnivanju programa razmene umetnika/ca, u Novom Sadu u roku od 3 meseca (oktobar 2010 - januar 2011.) borave umetnici, bivši rezidenti iz Solituda u Novom Sadu. Njihov boravak se realizuje u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine.

> Bernhard Herbordt & Melanie Mohren, Nemačka
Bernhard Herbordt (*1978, Vurcberg) Melanie Mohren (*1979, Bon) diplomirali na Institutu primenjenih teatarskih studija pri Justus Liebig univerzitetu u Giessen-u 2005. Od tada zajedno rade na interdisciplinarnim teatarskim projektima, radijskim komadima, instalacijama i izložbama. Njihov rad je podržan i prikazan između ostalog i na sledećim institucijama i festivalima: Akademie Schloss Solitude Stuttgart, Berliner Zimmer -Context* 1 Hebbel am Ufer Berlin, cutting edge Festival Frankfurt, DeutschlandRadio Kultur, die Wuste lebt Festival Hamburg, Feuer&Flamme Festival Hamburg, Freischwimmer Festival, Forum Freies Theater Dusseldorf, Theaterhaus Gessnerallee Zurich, Hessischer Rundfunk, ITs Festival Amsterdam, Kampnagel Hamburg, Kunstlerhaus Mousonturm Frankfurt, PACT Zollverein Essen, Theater Bonn, Sophiensaele Berlin, Schauspiel Stuttgart, Westdeutscher Rundfunk, ZKM Karlsruhe.

( kategorije : )