kuda.

Dokumentacija: "Šta će biti sa tribinom mladih?", Index 205, 11.11.1970.

Pre messec dana pojavila se u Dnevniku vest da Opštinski komitet Saveza omladine namerava da uzme pod svoj patronat Tribinu mladih. U DNEVNIKU od subote 31. 10. 1970 g. mogla se pročitati vest sa nadnaslovom, naslovom i podnaslovom: „Odluka predsednika OKSO – Nova orjentacija Tribine mladih – Osnovna funkcija obrazovanje i vaspitanje“.  Zanimljivo je da, od prve vesti o nameri uzimanja Tribine mladih pod patronat OK SO pa do ove od 31. 10. u kojoj je saopštena odluka o patronatu, ni Savet Tribine mladih niti bilo ko od urednika na Tribini nije bio obavešten niti konsultovan o istom.

Povodom svega toga održan je 03. 11. 1970. sastanak svih redakcija Tribine mladih (Polja, Új Symposion, usmeni program Tribine) na kome je donešena odluka da se od predsednika Saveta traži sazivanje sednice Saveta (poslednja sednica Saveta Tribine mladih održana je pre 10 meseci), na kojoj bi se raspravljalo o pitanju Statuta ustanove, a povodom novonastale situacije uzrokovane vestima o Tribini u DNEVNIKU.

Pošto iz nepoznatih razloga predsednik nije sazvao sednicu Saveta, 11 članova Saveta (više od polovine) odlučilo je da 06.11.1970. g. održi sednicu. Usled sprečenosti jedan od tih članova Saveta nije mogao prisustvovati pa , prema tome nikakva odluka nije mogla biti donesena. S obzirom na to da se Pokrajinska konferencija SO održava 10.11.1970. i da će na njoj biti (ne) izglasan nacrt odluke o patronatu i nacrt programske orijentacije Tribine mladih, 10 članova Saveta Tribine odlučilo je da ovlasti Tibora Varadija i još nekoliko članova da iznesu na toj Konferenciji njihove stavove, koji ukazuju na predugo odlaganje donošenja Statuta, iako je njegov predlog bio sastavljen od strane Saveta još u januaru ove godine i dostavljen OK I PK SO. Do danas Savet nije dobio njihovo mišljenje.

Sa žaljenjem se konstatuje da u izradi nacrta programske orijentacije Tribine, što ga je pripremio OK SO nisu pozvani da učestvuju i ljudi sa Tribine mladih i, da je Tribina o ovome bila obaveštena tek iz DNEVNIKA, koji je nacrt prezentirao javnosti kao odluku. Članovi Saveta smatraju korisnom saradnju sa OK, što je isticano i na ranijim sednicama Saveta. Nacrt programske orijentacije što ga je pripremila radna grupa predsedništva OK SO u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama i u skladu sa osnovnim postavkama našeg samoupravnog sistema, može da predstavlja samo predlog Savetu koji utvrđuje programsku orjentaciju ustanove.

Pored ovoga, članovi Saveta su za afirmisanje jednog oblika neposredne demokratije: skup saradnika. Njegov rad se pokazao vrlo uspešnim u nekim redakcijama (Új Symposion, na primer), gde igra značajnu ulogu u utvrđivanju programske orijentacije i predlaže glavne i odgovorne urednike.

Takođe, treba rešiti i problem Redakcije programa na Mađarskom jeziku. Urednik i Redakcija programa treba da imaju položaj kao ostali urednici i redakcije Ustanove.

 

POSLEDNJA VEST

Pokrajinska konferencija SO usvojila je nacrt programske orijentacije Tribine mladih koju je sastavio OKSO!?

 

Press materijal potiče iz privatnog arhiva Slavka Bogdanovića.

 

kuda.produkcija