kuda.

Dokumentacija: "Zabrana zbog laži i uvreda", Novosti, 11.12.1971.

INTERVENCIJA OKRUŽNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U NOVOM SADU

ZABRANA ZBOG LAŽI I UVREDA

U časopisu „Uj simposium“ („Novi simpozijum“) Miroslav Mandić teško vređa naše narode, državu i Predsednika Republike

Novi Sad, 11. decembar

OKRUŽNI javni tužilac u Novom Sadu juče je doneo rešenje kojim se privremeno zabranjuje rasturanje časopisa za umetnost i kritiku na mađarskom jeziku „Uj simposium“ („Novi simpozijum“) broj 77, u izdranju „Tribine mladih“ iz Novog Sada.

U obrazloženju rešenja o privremenoj zabrani navodi se da se u napisu Miroslava Mandića „Pesma o filmu – sonet ili četrnaest strofa“, na stranama 376. do 389. u prevodu Kataline Ladik, nanosi povreda časti i uvreda Predsednika Republike, naroda i države SFRJ i iznose se lažne i izopačene tvrdnje, kojima se izaziva uznemirenost građana.

„Pomenuti natpis po svojoj sadržini pretenduje da našoj široj javnosti prikaže stanje u jugoslovenskoj kinematografiji kao umetničkim stvaralaštvu odnos prema ovoj umetnosti. Pisac je raznim poređenjima na prilično uvredljiv, ironičan, neukusan način izveo, kako on kaže, „jasno definisane estetičko-stičke stavove“, po kojima je „odnos između i jugoslovneskog društva veoma loš“ i posebno se okomio na ličnost predsednika Republike Josipa Broza Tita, sa očevidnom namerom da se njegova ličnost što više degradira u svom značaju vređa i predstavlja u izopačenoj svetlosti i naše društvo, kao opšejugoslovensku zajednicu, izlaže poruzi, omalovažava i obezvređuje ostvarene tekovine“ – navodi se u rešenju tužioca Avrama MIŠKOVA.

Tužilac tvrdi da Miroslav Mandić prikazuje u inkriminisanom napisu našu zemlju kao da u njoj vlada haos u svemu pa i u kulturi i umetničkom stvaralaštvu. Po Mandiću, zbog neshvatanja novih stremljenja dolazi do izražaja primitivizam i konzervatizam, a filmu je „namenjena predimenzionirana lažna kulturološka uloga sa proruskom ideologijom“. Aludirajući na stvaranje filmova sa političkom temom iz doba naše narodne revolucije, među kojima se spominje film „Sutjeska“, u kome američki glumac Ričard Barton igra ulogu vođe ustanka i Vrhovnog komandanta narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije Josipa Broza Tita, u napisu se podvrgava kritici takva orjentacija i istovremeno ličnost druga Tita kao političkog lidera omalovažava, teško vređa.

Sudija Okružnog suda Rihard Hibš zakazao je pretres za ponedeljak 13. decembara u 9 časova.

B. Mirosavljević

 

Press materijal potiče iz privatnog arhiva Slavka Bogdanovića.

kuda.produkcija