Omladinski centar CK13

Syndicate content
Omladinski centar CK13
Updated: 16 hours 48 min ago

VEČERNJI ŽUR BUVLJAK

Tue, 2015-06-30 12:38

Besplatna radnja CK13 vas poziva na šesto izdanje Žur buvljaka!

Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na naš ŽUR BUVLJAK!
Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Ovde je novac bezvredan!

Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se u našoj bašti uz muziku i piće…
Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!
Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari: fotelje, ormane i sl.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti.

Elight

Sat, 2015-06-27 09:34

Elight je duo iz Novoga Sada.
Kontrast izmedju akustičnih perkusija i elektronskih harmonija. Potpuna sloboda izražavanja. U zavisnosti od trenutka i energije, muzika teče nepripremljena i nepredviđena. Ulazak u nepoznato skoro uvek predstavlja iznenađenje. Radost otkrivanja.

Sava Botić – klavijature
Nemanja Tasić – bubnjevi

Jaron Freeman Fox & The Opposite of Everything

Sat, 2015-06-27 09:27

The Opposite of Everything je folk družina iz Toronta predvođena Jaronom Freemanom Foxom. Kombinuju bluegrass sa indijskim zvucima, klemzmerom i bluzom. Sastav čine ekipa zapažanih muzičara sa muzičke scene Toronta.

Jaron Freeman Fox je violinista koji je aktivan kao solo izvođač i koji ima bogato muzičko iskustvo kroz rad na 40 albuma, saradnji sa Teresa Doyle, Jayme Stone, Autorickshaw, Delhi 2 Dablin…Muzičko nasleđe brdovitih predela Kanade Jaron je proširio interesovanjem za indijsku muziku, a njegove kompozicije u okviru kolektiva The Opposite of Eveything nalaze plodno tlo za uzbudljivu interpretaciju i izvedbu. Takođe, The Opposite of Everything su laurelati nagrade Canadian Folk Music Award.

http://theoppositeofeverything.com/site/

Jazz svirka: Birth of The Sun

Thu, 2015-06-25 17:01

Birth of The Sun je jazz kvartet koji čine:

Vojislav Savkov – saksofon
Aca Pejčić – keys
Marko Ćurčić – bass
Aleksandar Škorić – bubnjevi

Rusti + Voda nad vodama

Thu, 2015-06-25 16:52

Rusti je indie/noise/punk/rock bend iz Kutine. Nastao je u rujnu 2012. godine, a sadašnja postava formira se tek u svibnju 2013. godine. U bendu sviraju: Tomislav Đudarić (gitara, vokal), Mihael Delić (bass) i Neno Hadžihajdić (bubanj). Glazba koju Rusti stvara može se opisati kao indie rock prožet noiseom i punk energijom. Rusti je isprva često nastupao u kutinskoj Baraci, a od značajnijih i dražih nastupa izdvajaju svirku s Miki Solusom na Mini film festivalu u Kutini, koncert krajem 2013. s Vlastom Popić kada su snimili i live Ep, koncert kao predgrupa Johnny Foreigneru iz Engleske te koncert u Osijeku s bendom Robotra iz Austrije. Odmah na početku 2015. godine Rusti je bio predgrupa Repetitoru u Velikom pogonu Tvornice kulture, a vikend poslije u Kutinskoj Baraci M.O.R.T.-u iz Sinja. 23.3.2015. Rusti je samostalno izdao prvi službeni EP s 5 pjesama imena “Brana” snimljen u studiju Radost.

https://www.facebook.com/ Rusti.Kt

http://www.youtube.com/watch? v=fikfuKRIxps

Bend VODA NAD VODAMA je oformljen 2007. godine u Novom Sadu. Pesme nastaju kao pastiš interpretacija iskustava koje članovi benda (i ne samo članovi benda) produkuju, distribuiraju, percipiraju. Emfatičnu prirodu izraza VNV-a svedenog na pseudo dijalogizam definisali su brojni autori među kojima su SWANS, MAJKE, 16 HORSEPOWER i drugi. VODA NAD VODAMA pokušava da izgovori ono što čovek pomisli kada shvati da je kasno, da će mu se nebo uskoro sručiti na glavu. VODA NAD VODAMA, voda je za biće. Prva ploča “Pre Amerike” je objavljena za zadarsku etiketu “Brlog records”. Druga je u postprodukcijskoj pripremi.

http:// freemusicfrombrlogrecords. blogspot.com/2012/02/voda-nad- vodama-pre-amerike-no-056.html

https://www.facebook.com/ pages/Voda-nad-Vodama/ 167035286642412

http://www.youtube.com/watch? v=50gasA1Bm8I

Surf show sa Daikaiju

Thu, 2015-06-25 16:03

Daikaiju se vraćaju u CK13!

Ko su Daikaiju?

Četiri akciona heroja koja isporučuju raketno-razarajuću energiju pojačanu specijalnim reverbnim talasima. Predivna zračenja hiperdimenzionalnih žičanih zvukova koji stvaraju supersonični vetar za vašu posebnu zaštitu! Preporuka za sve ljubitelje surfa: ne smete propustiti Daikaiju!

http://www.daikaiju.org/

Poziv za učešće u projektu “Practice Peace”

Thu, 2015-06-25 13:20
Ukratko
 • Datumi i lokacije: 25. septembar – 2. oktobar 2015. Križova, Poljska
  16 – 22. januar 2016. Skoplje, Makedonija
 • Ciljna grupa: 24 aktivista, edukatora, studenata, nastavnika itd.
 • Teme: konfliktni menadžment, diskrimincija, izgradnja mira
 • Učesnici iz: Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske i Srbije (četvoro iz svake zemlje)

Rok za prijave je 31. jul 2015. Možete se prijaviti ovde.

Šta je “Practice Peace”?

Practice Peace je trening na temu diskriminacije, menadžmenta konflikta i mira, koji se održava u dve faze, sa učesnicima iz Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske i Srbije.

U prvoj fazi, učesnici će imati priliku da putem igre simulacije učestvuju u scenariju konflikta iz Severne Irske i preuzmu uloge osoba iz stvarnog života. Zajedno će steći dublje razumevanje društvene, religiozne i političke diskriminacije i razviti strategije efetkivnog suočavanja sa diskriminacijom. U drugoj fazi, oni će imati priliku da razviju metode za borbu protiv diskriminacije koje će usvojiti u sredinama iz kojih dolaze.

Zašto igra simulacije?

Igra simulacije predstavlja repliku segmenta realnosti. Učesnici preuzimaju ulogu i pokušavaju da reše specifičan problem, u saradnji i kroz igru. Na ovaj način metod promoviše: kontakt, izgradnju samopouzdanja i saradnje, bolje razumevanje dinamike konflikta i učesnika u njemu, volju za kompromis i rešavanje problema, samorefleksiju, veštine nošenja sa konfliktom i razvoj ličnih veština. Iskustvo donosi ličnu vezu sa pregovaranjem u slučaju konflikta i dugoročnu impresiju onima koji učestvuju.

Koji su ciljevi projekta?

Cilj projekta Practice Peace je osnaživanje učesnika da se efektivno suočavaju sa diskriminacijom u sopstvenom lokalnom kontekstu. Preciznije, učesnici će steći dublje razumevanje diskriminacije u svim njenim formama, razviti metode obrazovnog rada, ideje za lokalne projekte u oblasti anti-diskriminacije i konfliktnog menadžmenta.

Koja je ciljna grupa projekta?

Ciljnu grupu projekta čine posvećeni i entuzijastični mladi (i ne tako mladi) aktivisti, edukatori, studenti, nastavnici i druge zainteresovane osobe koje žele da prenose znanja koje steknu tokom treninga.

Kriterijumi za odabir učesnika su:
 • da imaju 18 ili više godina
 • da im je trenutno boravište na teritorijama Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske ili Srbije (!državljanstvo učesnika je irelevantno, ovaj kriterijum se odnosi samo na boravište!)
 • veoma dobro znanje engleskog jezika (čitav program je na engleskom jeziku)
 • mogućnost prisustva u obe faze treninga
 • zainteresovanost za teme projekta, kao i širenje znanja stečenih na projektu u lokalnoj sredini
Troškovi učešća

Troškovi vize mogu biti u potpunosti refundirani. Putni troškovi za učesnike iz Srbije mogu biti refundirani u maksimalnom iznosu do 275 EUR za trening u Poljskoj, a do 180 EUR za trening u Makedoniji. Participacija za učesnike iz Srbije iznosi 40 EUR ukupno, a uključuje smeštaj i ishranu tokom trajanja oba treninga. U posebnim slučajevima može se pregovarati oko ovog iznosa.

Partneri projekta

Practice Peace je saradnja sedam nevladinih organizacija iz Nemačke, Grčke, Kosova, Makedonije, Poljske i Srbije, koji zajedno teže da doprinesu izgradnji konstruktivnog, kritički nastrojenog demokratskog civilnog društva.

Više o projektu pročitajte ovde.

Foto-konkurs: Zemlja nema mesta za plastiku

Tue, 2015-06-23 15:08

Ideja da se napravi foto izložba, čiji je cilj podizanje svesti šire javnosti o tome gde završava sav plastični otpad čiju su sadržinu jedinke Homo sapiens-a fino iskoristile i na kraju ambalažu ostavile (bacile) na potpuno neprilagođenom mestu za plastiku, pojavila se pre par meseci nakon promišljanja kako bih mogla ovaj problem na što bolji način da predstavim drugim ljudima. Ono što mi veoma upada u oči kada odem u prodavnicu jesu potrošači kesa, koji za svaki artikal koriste novu kesu (čast izuzecima), razdvajaju u različitim kesama omekšivač za veš (koji je još uvek fabrički zatvoren) i keks (koji je takođe još uvek fabrički zatvoren), razlog je „da se ne meša hemija sa hranom”… Umesto kesa koje se tako lepo uzimaju i koje su besplatne i na dohvat ruke (zašto i ne bismo uzeli jednu kesu, kada je besplatna, a gde je jedna tu su dve… dalje je mnogo) možete od kuće poneti ceger (platnenu kesu). Ako već jabuke ili bilo je drugo voće/povrće ne mogu da se izmere bez uzimanja kese, onda ponesite jednu kesu, koju ste juče uzeli iz prodavnice, od kuće.
Zbog bavljenja fotografijom i svega gore navedenog rešila sam da organizujem izložbu na temu „Zemlja nema mesta za plastiku”. Ovom prilikom pozivam sve amatere i profesionalce, one koji zastupaju stav protiv plastike ili one koji još uvek ne, da u naredne tri nedelje fotografišu plastičnu sirovinu i da kroz svoj objektiv prikažu problem onakvim kakvim ga vide.

Fotografije treba da budu poslate u JPG formatu. Svaki autor može da pošalje najviše pet fotografija. Naziv fotografije treba da bude u sledećem obliku: Ime_Prezime_RedniBrojFotografije.jpg.

Izložba će se održati u Omladinskom centru CK13, početkom septembra meseca.

Početak konkursa: 22.06.2015.
Završetak konkura: 13.07.2015.

Fotografije poslati na mail adresu: gavrilovjelena@gmail.com

Organizatorka izložbe: Jelena Gavrilov, ispred Naučno-istraživačkog društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“

NAUSEAHTAKE + VELAR

Tue, 2015-06-23 14:37

NAUSEAHTAKE su osnovani 2011. godine u Amsterdamu, i iza sebe imaju jedan LP “Laws of Multiversal Gravitation” kao i brojne nastupe koje karakterišu česte improvizacije. Članovi sastava su aktivni na lokalnoj muzičkoj sceni godinama unazad, te učestvuju u raznorodnim projektima koji stilski variraju od metal-core derivata do hip-hopa. Kao svoje uticaje navode Neurosis, Isis, The Melvins, Tool, Today is the Day, Swans…

https://www.facebook.com/nauseahtake
https://nauseahtake.bandcamp.com/
http://nauseahtake.com/

VELAR je tročlani sastav iz Novog Sada koji je za kratko vreme uspeo da pridobije pažnju svojim energičnim nastupima. Kombinujući raznolike elemente, od post i stoner rock-a do prog metal i elektronskih upliva, dolaze do zanimljivih rešenja koja svoj pravi potencijal dobijaju pri živoj izvedbi.

https://www.facebook.com/VelarOfficial
http://velar.bandcamp.com/

INFOTEKA ŽUR I PROMOCIJA GLASILA CK13

Fri, 2015-06-19 13:02

Infoteka CK13 obeležava godinu dana svog reotvaranja. Pozivamo sve na dnevnu žurku u našem dvorištu, gde ćemo se uz piće i muziku družiti sa vama. Kao “rođendanski” poklon prihvatamo isključivo knjige (može i polovne). Infoteka je aktivistička biblioteka i predstavlja otvoren prostor za čitanje, pozajmljivanje knjiga, diskusije, samoedukaciju, razmenu novih ideja…

19h Promocija publikacije Glasilo CK13

Glasilo je otvoreni prostor u kojem se kroz autorske tekstove, intervjue, kritičke prikaze i prevode, propituju društveni, ekonomski i ekološki problemi našeg vremena.Glasilo je nastalo iz potrebe da reflektujemo prakse Omladinskog centra CK13 kako bismo došli do zajedničkih tačaka politika naših programa, projekata i inicijativa. Na promociji će govoriti autori tekstova i urednici publikacije.

Alek Popov u CK13

Tue, 2015-06-16 14:17

Pozivamo vas na književno veče na kojem će se novosadskoj publici predstaviti bugarski pisac Alek Popov, junski gost Krokodilove Kuće za pisce u Beogradu. S njim će razgovarati Ana Pejović iz Udruženja Krokodil. Razgovor će biti na engleskom jeziku, uz mogućnost prevoda na srpski.

Alek Popov (Sofija, Bugarska, 1966) je jedan od najpopularnijih savremenih bugarskih pisaca. Piše romane, drame, eseje i kratke priče. Njegova uspešna debi knjiga Misija London, bazirana na iskustvima rada na mestu bugarskog atašea za kulturu u Londonu, prevedena je na šesnaest jezika. Po knjizi je 2010. godine snimljen i film, koji je postao najpopularniji bugarski film od revolucije iz 1990. godine. Variety je ovaj film nazvao “debitantskim fenomenom”.

Popov je osvojio mnoge književne nagrade, među kojima su najznačajnije nagrada Elijas Kaneti (za Black Box), zatim nagrade Helkon, Chudomir i nacionalna nagrada za dramu Ivan Radoev. Godine 2012. izabran je za dopisnog člana Bugarske akademije nauka u oblasti umetnosti, kao najmlađi član u istoriji te institucije. Član je odbora Bugarskog PEN centra, kao i član redakcije književnog časopisa Grata Bulgaria.

Nagrađivana knjiga The Black Box, njegov drugi roman, do sad je preveden na šest jezika, uključujući i engleski, a u Nemačkoj i Bugarskoj postao je bestseler. Sestre Palavejeve, njegov treći roman, osvojio je nagradu Helikon za najbolju proznu knjigu u 2013. godini, a preveden je na nemački pod nazivom Schneeweißchen und Partisanenrot. Ovaj roman u prevodu na srpski jezik objaviće Geopoetika krajem 2015. godine.

KONKURS “Prvi kadar: Sarajevo”

Mon, 2015-06-15 13:57

Vojvođanski građanski centar vas poziva da se prijavite na

KONKURS

za  polaznice i polaznike programa „Prvi kadar: Sarajevo“ koji će trajati od 15. jula do 23. avgusta u Novom Sadu i u Sarajevu.

Program podrazumeva  edukativne radionice (pre odlaska na festival)  i sedmodnevnu posetu Sarajevo film festivalu od 16-22. avgusta 2015. koju Vojvođanski građanski centar organizuje u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine.

Ukoliko želite da budete deo ovog programa, potrebno je da ispunjavate sledeće uslove:

–          da ste punoletni (do 30 godina)

–          da ste zainteresovani za oblast ljudskih prava i sticanje novih znanja

–          da ste zainteresovani za građanski aktivizam

–          da ste  zainteresovani za dokumentarni video/fotografiju

–          da živite na teritoriji AP Vojvodine

Ukoliko ispunjavate navedene uslove i želeli biste da učestvujete u ovom programu, potrebno je  da nam pošaljete na office@vccns.org  nešto o sebi (u nekoliko rečenica – ko ste i šta radite u životu) , šta vas je motivisalo da se prijavite na program (ukratko) i neki vaš foto/video/tekst rad na temu SLOBODA.

Program „Prvi kadar: Sarajevo“ se realizuje drugi put u ovom formatu, a kako je bilo polaznicima prošle godine, možete da pogledate u foto albumu na našoj FB stranici:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.896720580355292.1073741852.288607701166586&type=3

Najboljih pet prijava imaće jedinstvenu priliku da ove godine uživa u Sarajevu, na 21. Sarajevo film festivalu, nauči mngo toga zanimljivog o gradu,kao i da poseti različite organizacije i institucije.

Svi troškovi su pokriveni od strane organizatora.

Očekujemo vaše prijave i radujemo se druženju!

Konkurs se zatvara 21. juna u ponoć, a oni koji budu ušli u uži izbor biće pozvani na usmeni intervju, nakon čega ćemo objaviti listu od pet učesnika/učesnica programa.

Srećno!

Preneto sa sajta Vojvođanskog građanskog centra

Artikulacija / Poziv za učešće na radionici: Opresije u istom košu

Mon, 2015-06-15 12:34

Pozivamo sve zainteresovane na učešće u radionici Opresije u istom košu: O povezanosti veganstva i aktivizma za prava životinja s drugim oblicima aktivizma koju vodi Marina Milković, psihologinja i aktivistkinja iz Zagreba.

Radionica će se održati u nedelju, 28. juna, sa početkom u 11č.
Učešće je besplatno, a materijal, veganska klopa i osveženje su obezbeđeni.
Zainteresovani mogu da se prijave do 25. juna na mail: radionica@ck13.org, subject: Opresije u istom košu.

Radionica je namenjena mladim ljudima, ali i svima koji su otvoreni za mogućnost da svet može i treba da izgleda drugačije, a da oni sami mogu i trebaju da daju svoj doprinos u tom smeru. Dobrodošli su aktivisti i aktivistkinje iz različitih područja, kao i oni koji žele da postanu aktivisti i aktivistkinje.

U okviru istog programa, u subotu, 27. juna od 19č biće održano i predavanje Opresije u istom košu

Predavanje i radionica “Opresije u istom košu” se realizuje u okviru projekta CK13 “Artikulacija” i programa “Društveni aktivizam, participacija, akcija”.

 

ARTIKULACIJA

Omladinski centar CK13 u okviru projekta Artikulacija organizuje jednogodišnji program otvorenih radionica, predavanja, projekcija, prezentacija i razgovora u okviru kojih zajedno sa vama artikulišemo društvene, ekonomske i ekološke probleme i alternativne načine njihovog rešavanja. Program je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga.

Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod da se sretnemo i razgovaramo o problemima koji se tiču svih nas. U ovome nismo sami, jer nam se pridružuju akteri nezavisne kulturne scene i civilnog društva iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara, Rijeke…

Dođite, učestvujte, polemišite, artikulišite, jer promene su moguće samo ako se zajednički otvorimo prema problemima i podelimo odgovornost za naše buduće akcije.

Napomena: Ovaj program se realizuje uz niz drugih društvenih događaja na kojima se već srećemo u CK13, uz dobre svirke, veganske večere i druženja.

ARTIKULACIJA: OPRESIJE U ISTOM KOŠU: O povezanosti veganstva i aktivizma za prava životinja s drugim oblicima aktivizma u smeru društvene promene

Mon, 2015-06-15 12:21

„Žene bi trebale da budu kod kuće i brinu o deci.“

„Gejevi i lezbijke su bolesni.“

„Romi smrde.“

Ako i nisu iskorenjene, ovakve izjave kao i diskriminirajući postupci koji ih mogu pratiti barem će nam zasmetati i u delu društva izazvati osudu. Borba za ljudska prava nije završena, ali je dugotrajna i donosi svoje plodove, pa tako danas možemo reći da živimo u ravnopravnijem društvu nego pre 100 godina. Vekovi aktivističkih zalaganja za obezvređivane Druge (žene, robovi, crnci, radnici, homoseksualci…) doveli su do toga da danas prepoznajemo tuđu patnju i potlačenost i da smo podstaknuti da na nju reagujemo. Ali uglavnom samo kad je spomenuta patnja – ljudska. Nasilje nad životinjama i dalje se svakodnevno praktikuje, podstiče, čak i pohvaljuje.

„Razbolećeš se ako ne jedeš meso.“

„Imate li cipele od prave kože?“

„Mleko je zdravo.“

„Ponosan sam jer sam ulovio velikog šarana.“

Ovo su samo neki od brojnih primera koji odražavaju način na koji današnje društvo gleda na životinje. Kao na objekat koji čovek može da konzumira, iskorišćava, zatvara i proučava, ali svakako ne kao na ravnopravno živo biće.

Istina je, međutim, da ne postoji nijedan razuman razlog zašto bi životinja bila manje vredna od čoveka. Jednako tako, čovek nema nikakvo pravo na iskorišćavanje životinja, već si je to pravo prisvojio samo zato što – može.

Specizam (diskriminacija na osnovu vrste), opresija je kao i svaka druga. Jača grupa tlači slabiju i za to nalazi niz opravdanja.

Zašto je antifeministički iskorišćavati životinje? Kako se povezuju iskoriš
avanje životinja i nasilje nad ženama? Zašto je veganstvo neodvojivo od ekološke osvešćenosti i održivog razvoja? Zašto je kontradiktorno boriti se za ljudska prava, a tlačiti životinje? Šta povezuje specizam i druge oblike opresije? Zašto rasizam, seksizam, homofobiju, transfobiju i specizam trebamo da bacimo – u isti koš?

Odgovore na ova i druga pitanja istražićemo tokom vikenda 27. i 28. juna na predavanju i radionici o povezanosti aktivizma za prava životinja i veganstva s drugim oblicima aktivizma „Opresije u istom košu“ koju vodi Marina Milković, psihologinja i aktivistkinja iz Zagreba.

Predavanje i radionica “Opresije u istom košu” se realizuje u okviru projekta CK13 “Artikulacija” i programa “Društveni aktivizam, participacija, akcija”.

ARTIKULACIJA

Omladinski centar CK13 u okviru projekta Artikulacija organizuje jednogodišnji program otvorenih radionica, predavanja, projekcija, prezentacija i razgovora u okviru kojih zajedno sa vama artikulišemo društvene, ekonomske i ekološke probleme i alternativne načine njihovog rešavanja. Program je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga.

Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod da se sretnemo i razgovaramo o problemima koji se tiču svih nas. U ovome nismo sami, jer nam se pridružuju akteri nezavisne kulturne scene i civilnog društva iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara, Rijeke…

Dođite, učestvujte, polemišite, artikulišite, jer promene su moguće samo ako se zajednički otvorimo prema problemima i podelimo odgovornost za naše buduće akcije.

Napomena: Ovaj program se realizuje uz niz drugih društvenih događaja na kojima se već srećemo u CK13, uz dobre svirke, veganske večere i druženja.

 

WATERFLOWER | LOST HARBOURS | MESTA

Mon, 2015-06-15 07:57

WATERFLOWER (Riga, LV)

Waterflower je audio-vizuelno putovanje u atmosferični i eterični svet multimedijalne umetnice Sabine Mur iz Rige, Letonija. Ona stvara muzičke kolaže od različitih izvora zvuka poput igračaka, staklenih perli, digitrona, tekuće vode, sablasnih klavirskih melodija i subliminalnih vokala. Njena meditativna muzika nastaje od 2006. godine pod uticajem bogatog nasleđa tradicionalne muzike Letonije sa elementima industrial/noise-a i modernog popa.

http://facebook.com/ WaterflowerMusic

http://waterflower.bandcamp. com

LOST HARBOURS (Southend on Sea, UK)

Lost Harbours možemo opisati kao “jeretički predane i jezivo fantazmagorične” (The Quietus), venčavajući folklorne teme i muzičko stvaralaštvo sa apstraktnim mogućnostima noise i ambijentalne muzike rađaju sopstvenu viziju psihodelične folklorne muzike. Ovaj duo iza sebe, počev od 2008. godine, ima dva albuma i nastupe širom Evrope i sjajne kritike od strane časopisa The Wire, The Quietus i dr.

http://facebook.com/ LostHarbours

http://lostharbours.bandcamp. com
MESTA (Novi Sad, RS)

Mesta su trio iz Novog Sada čija se muzika može opisati kao spoj minimalnog akustičnog alternativnog folka, slowcore i drone ambijenta. Bend je nastao 2007. godine kao akustični duo. Krajem 2013. godine postaje trio koji nastavlja da neguje intimistički pristup u nešto intenzivnijem registru.

http://facebook.com/ mestaupesmi

http://mesta.bandcamp.com/

Tvrđava Evropa i naši migranti

Mon, 2015-06-08 15:12

Samo najsnalažljiviji dečaci i devojčice Sirije napuštaju izrešetane ulice svojih gradova još uvek živi. Pametni, hrabri, snažni, za put ka zapadu biraju se samo oni za koje se misli da će jednog dalekog i mirnog dana moći da se jave svojim porodicama kao novoevropljani, konačno u Nemačkoj ili Italiji, ne više proganjani, zaposleni, zbrinuti. Od početka ratnih sukoba u Siriji pre četiri godine, četiri miliona ljudi je napustilo državu strahujući za život; tek šaka njih uspela je da nađe put do Evrope, usput stradajući, stičući nove porodice, ostajući negde u šumi ili pustinji, plivajući preko granica. I van svoje države, oni su žrtve rata.
Beogradski Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila od početka 2015. je zabeležio preko 13.000 tražilaca azila u Srbiji, najveći deo njih iz Sirije, Avganistana, Iraka i Somalije. Među tri hiljade dece, od kojih je hiljadu trista stiglo do Srbije samo, bez pratnje svojih roditelja, nalaze se i ratna siročad, žrtve silovanja i kidnapovanja. Veliki deo njih se sa zlostavljanjem prvi put suočio prolazeći kroz zemlje Magreba ili južne Evrope. Kapaciteti koje Srbija odvaja kao vid zbrinjavanja dece migranata ni izbliza nisu dovoljna pomoć u prevazilaženju trauma sa kojima se oni suočavaju. Prema deci se najčešće ophodi isto kao i prema odraslima, i većina slučajeva u državnom Komesarijatu za izbeglice i migracije ne stigne ni da se obradi pre nego što im složene ilegalne mreže krijumčara ljudima omoguće nastavak puta ka centralnoj Evropi. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je u saopštenju od 14. aprila 2015. godine navela da srpska policija u Subotici i na jugu države maltretira tražioce azila i migrante putem fizičkih pretnji i nasilja, ucena, kao i odbijanjem pružanja pomoći. Migranti sa kojima je Human Rights Watch vršio ispitivanje navodili su primere prebijanja i traženja mita od strane policajaca. Uprkos negiranju srpskog MUP-a da su njihovi zaposleni umešani u navedene nezakonske postupke, kao i tvrdnjama da Srbija čini sve što je u moći kako bi prekinula nezakonite lance trgovine ljudima, sve su češći slučajevi hapšenja policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, primanja mita i obezbeđivanja prevoza migranata do graničnih prelaza.
Nedovršenost azilnog sistema u tranzitnoj zemlji poput Srbije sa sobom nosi i posledice koje se odražavaju ne samo u nespremnosti nadležnih organa, već i ksenofobiji građana i mogućnosti političke instrumentalizacije problema. Kada su prošle zime, bez zaštite MUP-a i Komesarijata za izbeglice, migranti bili primorani da spavaju u šumama oko Bogovađe, lokalno stanovništvo se samoorganizovalo u cilju rasističkog linča. Sličan slučaj prethodio je nekoliko godina ranije u Banji Koviljači, sedištu prvog centra za azilante. Kao uzrok takvih slučajeva, pažnja se naizmenično usmerava od neinformisanosti i straha građana ka manjkavosti kapaciteta srpskog azilnog sistema. Nedavno istraživanje udruženja građana Atina fokusirano na razvoj efektivnih modela reagovanja i smanjivanje ksenofobije i predrasuda prema migrantima kroz pojašnjavanje uzroka prinudnih migracija (ratna razaranja, pretnje, politički i religijski progoni, ekonomska nestabilnost), došlo je do zaključka da se predrasude prema migrantskoj populaciji uglavnom ostvaruju kroz nisko vrednovanje kulturnih obrazaca iz kojih migranti dolaze, njihovog nivoa obrazovanja i životnog stila, i percipiranja njihovog boravka u centrima za azil u Srbiji kao „nezasluženog odmora“. Kao najveći problem, koji čak ni izmenjeni zakon o azilu koji je trenutno u pripremi ne bi mogao da unapredi, nevladine organizacije i Beogradski centar za ljudska prava navode Odsek za azil MUP-a, koji nema dovoljno kapaciteta da sprovede proceduru i obradi azilne zahteve, kao i nepostojanje sistema koji bi uključio azilante u društvene tokove. Ipak, najčešća zloupotreba nepovoljnog statusa migranata u Srbiji ogleda se u konkretnim slučajevima povećanih cena za svakodnevne usluge poput taksi prevoza, spavanja u hostelu, ili čak cena u marketima. Poznati su slučajevi u kojima taksisti za najkraće vožnje povećavaju cene za nekoliko desetina puta, a krijumčari obično traže od 500 do 2000 evra po osobi, tek kao jedna od karika u lancu skupe naplate ilegalnog prelaska granice. Migranti koji nemaju zvanična dokumenta su najčešće žrtve ovakvih zloupotreba, i u strahu od hapšenja i ucena, postaju deo međunarodnih mreža trgovine ljudima i seksualne eksploatacije. Osnovno javno tužilaštvo u Subotici je prošle godine vodilo krivične postupke protiv stotinu ljudi optuženih za ilegalnu trgovinu ljudima, dok je samo tokom aprila i maja ove godine u Subotici procesuirano 1.200 uglavnom sirijskih i avganistanskih migranata koji su sprečeni u pokušaju prelaska granice sa Mađarskom.

Tvrđava Evropa postaje opasana sa svih strana. Dok ekstremno desničarske partije u Francuskoj ili Mađarskoj koriste ksenofobičnii antimigrantskipopulizam za jačanje granica unutar kontinenta, Evropska Unija je preduzela ključne korake u operaciji sprečavanja trgovine ljudima okrećući se ka Sredozemnom moru. Rešenje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, svakako, manje se bavi uzrocima velike migrantske krize, a više je posvećen skidanju sopstvene odgovornosti za davljenike pred Lampeduzom:ovog meseca biće pokrenuta pomorska operacija sa ciljem razbijanja modela poslovanja mreža krijumčara i trgovaca ljudima na Mediteranu, uz vojni plan EU koji predviđa eventualno razaranje krijumčarskih brodova pre nego što stignu do obala Evrope.
Milioni migranata čine bauk-državu u srcu nespremnosti Evrope da svoje granice otvori za žrtve ratova i progona za koje je i sama delimično odgovorna. Bauk-gradovi će nastaviti da niču dok granice jačaju, i dok se odgovornost za njihovo pucanje ne preuzme kao neophodan teret ljudskosti.

Piše: Goran Stamenić

ARTIVIZAM – radionica aktivističkih stensila i nalepnica

Mon, 2015-06-08 12:28

Pozivamo sve zainteresovane, bez obzira na dosadašnje iskustvo i veštine, da se prijave na kreativnu praktičnu radionicu aktivističkih stensila i nalepnica koja će se realizovati 20. i 21. juna u Omladinskom centru CK13.

Učešće je besplatno, a materijal, veganska klopa i osveženje su obezbeđeni. Prijave šaljite do 18. juna na mejl:radionica@ck13.org, subject: radionica.

Stensil ili šablon i stikeri ili nalepnice veoma su popularan način ispisivanja parola, oslikavanja simbola i, uopšte, izražavanja u svetu ulične umetnosti i gerila marketinga.
Kao način oglašavanja i senzibilisanja javnosti o društveno relevantnim temama, stensili i stikeri su jeftina, brza, jednostavna, a učinkovita metoda koja uz to može imati i umetnički karakter.

Ako ste nešto crtali do sada, a nikada to niste iskoristili, ako vas zanima ulična umetnost i aktivizam, i želite to da iskažete, ovo je prava radionica za vas.

Cilj radionice je da se učesnici upoznaju sa osnovama grafičkog dizajna i primerima u praksi, s akcentom na angažovani dizajn, odnosno, uličnu umetnost i gerila marketing.
Koristićemo se simbolima koji karakterišu borbu za ljudska i životinjska prava, veganstvo, feminizam, antifašizam, anarhizam, solidarnost i kreirati aktivističke poruke koje se mogu upotrebiti u javnom prostoru.

Radionica će se sastojati iz dva dela:

1. DAN – SUBOTA, 20. jun, od 17č

Uvodno predavanje na kom ćemo se upoznati sa nekim osnovama grafičkog dizajna, razmatrati primere ulične umetnosti i gerila marketinga i zajedno promišljati ideje za vlastiti rad. Nakon predavanja gledaćemo dokumentarni film Stencil Art in Serbia.
Vreme trajanja programa je 3 sata.

2. DAN – NEDELJA, 21.jun, od 12.30

Prelazimo na praktičnu izradu stensila i nalepnnica. Smišljamo parole i ilustracije, i pripremamo ih za štampu i izradu šablona.
Vreme trajanja radionice je maksimalno 6 sati.

Poželjno je poneti laptop, fotoaparat i omiljeni pribor za crtanje, sve ono što vama i drugima može pomoći u kreativnom procesu. Ako nemate ništa od navedenog, ne brinite, osnovni materijal za radionicu je obezbeđen.

Dođi, nauči i izradi svoj stensil i/ili nalepnicu!
Radionicu vodi Nikola Rajić, kuvar, aktivista i grafički dizajner.

Ass Kicking Fest 3

Sat, 2015-05-30 08:41

Za sve ljubitelje stoner, grunge i southern zvuka treće izdanje Ass Kicking Festa je mesto koje se ne propušta!

Nastupaju:

Northern Revival promovisaće EP: Mouth Full Of Dirt koji je 30. aprila objavljen za Miner Recordings. Na festu će po promo cenama biti izložen sav merch benda (diskovi, majice, bedževi).

 

Superhammer iz Inđije.

 

Lust For Trust iz Novog Sada.

Skraćeno punk rock izdanje: NPZ + SNB + PKP

Sat, 2015-05-30 08:30

NPZ: Šta reći o bendu o kome nema ništa da se kaže… NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU je Crveni (ex Kolaps, ex Remedy), Zoki (ex Deponija Zvuka), Paja (Frontline), Davor (Tona) i Oliver (ex Under Pressure, ex Tetrapank)… Znamo šta radimo.

SNB: Punk bend iz Novog Sada nastao 1995. u Novom Kneževcu. Tokom godina postojanja dolazilo je do promena članova i nekoliko pauza u radu. Posle pauze od par godina, ponovo su se SkupiliNaBrzinu krajem 2012. i od onda rade punom parom sa novom energijom i starim pravilom: ENERGIČNO, KRATKO i JASNO.

 

PKP: Bend iz Beške Po Kratkom Postupku je ove godine izdao EP “U raskoraku” koji će promovisati na ovoj svirci.

Viscera/// + Tentacle Wizard

Sat, 2015-05-30 08:12

Viscera/// su svoj muzički put započeli kao brutalcore bend. Njihova muzika je evoluirala i sublimira uticaje psihodelije, space rocka, post hardcorea, drona i ambijentalne muzike i predstavlja, kako sam bend kaže, intimnu i ličnu viziju heavy muzike.

Tentacle Wizard je četvoročlani sastav iz Novog Sada koji donosi masivan i apokaliptičan zvuk doom metala, stoner rocka, post rocka i metala. Odlikuju se nesvakidašnjom postavom sa dve bass gitare, kojom postižu svoj karakterističan zvuk i atmosferu.