Omladinski centar CK13

Syndicate content
Omladinski centar CK13
Updated: 1 hour 43 min ago

Straigh Edge Day

Mon, 2014-09-15 12:27

Zajednička veganska večera

Mon, 2014-09-15 11:28

Na nasilje odgovaramo nenasilno. Pozivamo vas na zajedničku vegansku večeru u sredu.

Menjajući čovekov odnos prema životinjama i prirodi, stvaramo nove odnose u društvu.
Ako ne ustuknemo pred nemoćnim i nemuštim, podržavamo nasilje kao legitiman princip.
Zato je zajednička veganska večera – borba koja se voli.

NIKO NIJE SLOBODAN DOK SU DRUGI UGNJETAVANI!

Otvorena kuhinja CK13

Zamenite obrok s nogu veganskom večerom u društvu!

U Otvorenoj kuhinji pripremamo svežu, ukusnu i zdravu vegansku hranu, jer veganska ishrana ne zahteva nasilje, niti zagađuje okolinu, a dostupna je većem broju ljudi.

Pripremamo zajedničke večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, podele i nauče nove recepte, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere, uz dobru hranu, jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, dakle, zavisi od svih nas.

Otvorena kuhinja CK13 nije humanitarni projekat, već aktivistička kuhinja.

Aktivistička znači da mi (koje i koji organizujemo) i vi (koji i koje nas posećujete) zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.
* Rad Otvorene kuhinje CK13 možete da pratite i podržite i na njenoj FB stranici Otvorena kuhinja CK13

Herman Münzting’s Ensemble Morph East

Sun, 2014-09-14 11:56

Švedski eksperimentalni muzičar, kompozitor i pedagog predstaviće ansambl Morph koji čine muzičari iz Švedske, Srbije i Mađarske. Posle nekoliko proba i koncerta u Omladinskom centru CK13, ansambl će se predstaviti i na koncertima u Subotici, Senti i Segedinu.

Repertoar će činiti moderni improvizovani komad Morph 1, organizovan određenim instrukcijama kao što su grafičke notacije, i razne vrste dirigovanja.
Morph je muzička igra korisna za bilo koju vrstu asambla improvizovane muzike. Morph 1 je prvi put izveden u maju 2005. Ideja je bila da se pravac izvođenja kompozicije usmerava uputstvima ispisanim na karticama. Kartice, ili karte, su veoma slične klasičnom špilu karata, zbog oblika i broja kartica (52). Razlika je u tome što se ne radi o kompeticiji, odnosno nema gubitnika, ni pobednika. Glavni fokus Morpha 1 je balans između individualnosti i adaptacije, sporog procesa promene i otvorenosti sadržaja i forme.

Herman Münzting je aktivan na sceni poslednjih 15 godina i za to vreme je prešao put od klasičnog jazz – rock basiste do istraživača, umetnika koji svoj zvuk pronalazi u improvizovanoj i eksperimentalnoj muzici. Hermanov pristup je specifičan u smislu da su njegovi radovi uvek na liniji između zvuka, buke i muzike, kao i da uvek postavljaju pitanje „šta je to ’pravi’ muzički instrument“. Neke od radionica koje je vodio su „Kreativno istraživanje zvuka“, „Grafičke notacije“ „Izgradnja eksperimentalnih muzičkih objekata“.

hermanmuntzing.com

Voda Nad Vodama + Hod + Saigon Express

Wed, 2014-09-10 17:57

Pust-punk bend VODA NAD VODAMA je oformljen 2007. godine u Novom Sadu. Pesme nastaju kao pastiš interpretacija iskustava koje članovi benda (i ne samo članovi benda) produkuju, distribuiraju, percipiraju. Emfatičnu prirodu izraza VNV-a svedenog na pseudo dijalogizam definisali su brojni autori među kojima su SWANS, MAJKE, 16 HORSEPOWER i drugi. VODA NAD VODAMA pokušava da izgovori ono što čovek pomisli kada shvati da je kasno, da će mu se nebo uskoro sručiti na glavu. VODA NAD VODAMA, voda je za biće. Prva ploča – “Pre Amerike” je objavljena za zadarsku etiketu “Brlog records”. Druga je u postprodukcijskoj pripremi.

Hod je treš-pop, punk bend nastao krajem 2010. godine u Beogradu. Čine ga Velja Đukić, Konstantin Selenić, Sandra Miloševski i Milan Perišić.

Grupa Saigon Express svira autorsku muziku kao i obrade alternativnih novosadskih bendova (Tukša pauk oblak, Žiks, Boye) deo te scene je i Momčilo Šotra Šole sa bendom Microsonic, pevač basista i tekstopisac Saigona. Bubnjar i štampar Marko Marić, gitara glas i stas Olga Hotomski, gitarista i paraglajdista Nikola Vukša, glas ritmika i vajarka Slađana Babić. Misija Saigon Express-a je da probudi uspavana osećanja u svima nama!

IDILIČNE SKANDINAVSKE PRIČE

Mon, 2014-09-08 11:26

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus skandinavskih filmova pod nazivom „Idilične skandinavske priče“.

Od 14. do 16. septembra prikazaće se šest filmova iz savremene skandinavske kinematografije po izboru Dragana Đunde.
Filmovi će se prikazivati u terminima od 19h i od 21h.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Skandinavija, onakva kakvom je srećemo u vestima, statističkim izveštajima i doživljajima gasterbajtera i povratnika, zapljuskuje nas pričama o idiličnom životu, o “zemljama naftnim muzarama” u kojima vlada imperativ solidarnosti, a osnovni princip življenja je uređenost.
Ipak, skandinavski reditelji razbijaju ove mitove. Na mikronivou, baveći se urušenim porodicama, stigmatizovanim zavisnicima, roditeljima alkoholičarima i zlostavljanom decom, pokazuju nam da, koliko god su njihova društva socijalno odgovorna, i dalje ima obespravljenosti i skrajnutosti. Bavljenje takvim pričama, reditelji pokazuju da to što jedno društvo uspeva da u ovakvim vremenima i dalje napreduje, nije razlog da se zaboravi na one do kojih taj boljitak vrlo malo dopire, jer su pažnja i pomoć onima kojima je najteže zapravo jedan od načina da nam svima bude bolje.
Otud i nesklad u imenu ciklusa između idiličnosti naših predstava i samih filmskih priča: svuda, bez obzira na socioekonomske uslove, ima nesrećnih. I upravo su zbog toga ovi filmovi univerzalni, oni su bez ikakvih problema mogli biti snimljeni u bilo kojoj državi, gradu i ulici, i da i dalje probadaju svojom emocionalnom snagom, verodostojnošću i provokativnošću.
Dragan Đunda

U okviru ciklusa, pre projekcija i u pauzi između dve filmske projekcije, posetitelji će imati priliku da čuju skandinavski džez. Slušaće se Jan Garbarek, Nils Petter Molvaer, Ketil Bjornstad i drugi.

Nedelja, 14. septembar

19h OSLO, 31. AVGUST (Oslo, 31. august, 2011)

Režija: Joahim Trir (Joachim Trier)
Scenario: Pierre Drieu La Rochelle, Joachim Trier, Eskil Vogt
Trajanje: 95 min.

Anders odlazi 31. avgusta na razgovor za posao koji ne dobija, nakon čega se sreće sa prijateljima sa kojima, čini se, više ne deli isti život.
Sve što mu se dogodilo tog dana imalo bi drugačiji smisao da upravo tada, posle meseci provedenih na odvikavanju od droge, nije prvi put napustio rehabilitacioni centar.

21h SEBE (Sebbe, 2010)

Režija i scenario: Babak Najafi
Trajanje: 80 min.

Film se bavi odnosima u urušenoj porodici u kojoj majka ne uspeva da se nosi sa svojom ulogom, a sin je nezaštićen i nemoćan, pred njom i pred životom. U pitanju je film klasične tematike, ali snimljen vrlo verodostojno i bez patetike, za koji je reditelj Babak Najafi dobio nagradu za najbolji debitantski film na Berlinskom festivalu.

Ponedeljak, 15. septembar

19h ADAMOVE JABUKE (Adams æbler, 2005)

Režija i scenario: Anders Tomas Jensen (Anders Thomas Jensen)
Trajanje: 94 min.
Odvajajući se od tematike ciklusa, ovaj film se na vrlo interesantnan, duhovit i na momente banalan način bavi pitanjima vere i ateizma, te odnosom dobra i zla. Glavni likovi su neonacista koji nakon zatvora boravi u crkvi i slepi sveštenik.

21h U BOLJEM SVETU (Hævnen, 2010)

Režija: Suzan Bir (Susanne Bier)
Scenario: Anders Tomas Jensen, Suzan Bir
Trajanje: 119 min.

O ovom filmu rediteljka Suzan Bir kaže: “Film se fokusira na lik Mikaela Persbrandta, koji igra idealističkog lekara pri humanitarnim misijama negde u izbegličkom kampu u Africi. On želi da uradi pravu stvar, ali ga događaji testiraju, a mi vidimo koliko daleko to može ići. Njegova priča se prepliće sa pričom o dečaku, njegov lik je veoma zanimljiv i intrigantan, on se nosi sa svojim ožiljcima u životu, ali i dalje sanja o boljem svetu”.

Film je nagrađen Zlatnim globusom i Oskarom za najbolji strani film.

Utorak, 16. septembar

19h PROSLAVA (Festen, 1998)

Režija: Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg)
Scenario: Tomas Vinterberg i Moges Rukov
Trajanje: 105 min.

Na proslavi 60-og rođendana Helgea, isplivaju mračne porodične tajne o incestima, samoubistvu i zavetima na ćutanje, pri čemu je dominantna mučna atmosfera nečinjenja, optuživanja i stigmatizovanja žrtava. U pitanju je jedan od klasika danskog pravca Dogma 95, za koji je Vinterberg, između ostalog, dobio nagradu žirija u Kanu i Evropsku filmsku nagradu.

21h LOV (Jagten, 2012)

Režija: Tomas Vinterberg
Scenario: Tomas Vinterberg i Tobias Lindholm
Trajanje: 115 min.

Ovaj film bismo mogli posmatrati kao opozit “Proslavi”. Ovog puta, baveći se, takođe, temom seksualnog zlostavljanja dece, Vinterberg pokazuje kolika je nasilna snaga društvenih mehanizama kojima ono uništava život onog ko je lažno prokazan pedofilom.
Film je u Kanu nagrađen trostrukim priznanjem.

“Café Irrlicht”

Sun, 2014-09-07 16:04

“Café Irrlicht” je osnovan 1984. od strane grada Schopfheima. Nakon pet godina vođstvo nad centrom je preuzela asocijacija “Soziokultur Schopfheim E.V”. U tom trenutku “Café Irrlicht” je postao skoro sasvim nezavisan od grada i nova vrsta omladinskog rada je rođena u gradu od 19 000 stanovnika.

Ova prezentacija i diskusija će poslužiti kao platforma za razmenu iskustava o društvenim centrima i omladinskom pokretu, te prikazati prakse uključivanja mladih u gradsku vlast. Prezentacija i neformalna diskusija sa aktivistom ovog centra i trenutnim volonterom CK13, Chrisom, biće organizovana na engleskom jeziku.

http://www.irrlicht.org/index.php?id=2

“Café Irrlicht” was founded in 1984 by the city Schopfheim. After 5 years the association “Soziokultur Schopfheim e.V.” took over the Cafe, at which point the crew of “Cafe Irrlicht” was nearly independent from the city and a new kind of youth work was born in the city with population of 19 000.

This presentation will serve as a platform for sharing experiences of social centers and youth movement. It will also present practices of youth engaging in city government. Presentation and non-formal discussion with one of the activist of this center and current volunteer of CK13, Chris, will be in English.

ČETVRTI ROĐENDAN OTVORENE KUHINJE CK13

Fri, 2014-09-05 17:33

Kolektiv Otvorene kuhinje CK13 vas poziva da zajedno obeležimo 4 godine postojanja i rada Otvorene kuhinje CK13.

Saznajte šta je i kako funkcioniše jedna samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna veganska kuhinja, koja je njena osnovna ideja i zašto je važna; šta je to veganstvo i nespecizam; o čemu razmišljaju i za šta se zalažu članovi kolektiva Otvorene kuhinje CK13.

Sreda, 10. septembar od 18č
projekcije edukativnih filmova (veganstvo, aktivizam, ekologija), zajednička veganska večera i žur!

Žur će zakuvati MP3 Kujna.

Put on your dancing shoes!

Zoster u CK13!

Fri, 2014-09-05 12:34

Grupa Zoster će održati novosadski koncert u CK13 na kome će pored starih, svirati i kompozicije sa novog albuma “Srce uzavrelo” koji se će se pojaviti na jesen.

Album “Srce uzavrelo” koji će publici doneti ukupno deset novih pesama, najavljen je prvim singlom za pesmu „Gavrilo“, koji su snimili Eric Bajramović i Edin Zubčević u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, miks i mastering su rađeni u studiju Bauer u Ludvigsburgu (Nemačka), a album je producirao Edin Zubčević. Izlazak albuma najavljen je za jesen.

Muziku i tekst za singl „Gavrilo“, kao i za sve pesme na novom albumu, napisao je frontmen Zostera, Mario Knezović, dok su aranžman radili svi članovi benda, koji danas čine Mario Knezović (vokal), Atilla Aksoj (gitare), Adis Sirbubalo (klavijature i harmonika), Nikola Galić (bas gitara) i Goran Rebac (bubanj). Scenario, montažu, režiju, animaciju i dizajn spota potpisuje basista Nikola Galić, dok je snimatelj bio Srđan Šarić.

„Vrlo sam zadovoljan albumom i činjenicom da smo za ukupno 11 radnih dana završili sve, od snimanja do masteringa, a pjesmom “Gavrilo” najavljujemo novi album kojim će publika, nadamo se, biti zadovoljna jednako kao i članovi Zostera“, rekao je frontmen Mario Knezović.

Nakon humanitarnih koncerata u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, kao i nekoliko festivala u regionu, grupa Zoster kreće na jesenju turneju u okviru koje će 7. septembra biti deo „JA BiH festivala“ u Vintage Industrial Baru u Zagrebu. Nakon toga bend kreće na mini turneju po Holandiji i Nemačkoj, da bi ih po povratku iz Evrope sa velikim iščekivanjem „konačno“ dočekali u Novom Sadu, 10. oktobra u Omladinskom centru CK13 i Beogradu, 11. oktobra na velikom beogradskom koncertu u Domu omladine (sala Amerikana).

Karte po preptrodajnoj ceni od 500rsd se mogu kupiti u CK13 od petka, 5. septembra svakog dana od 16h do 23h i nedeljom kada ima programa. Na dan koncerta karte će biti 800rsd. Zbog kapaciteta kluba broj karata je ograničen!

Radionica gitare u CK13!

Fri, 2014-09-05 09:09

Oduvek ste želeli da naučite da svirate akustičnu gitaru?
Početnik/ca ste i želite da svirate pesme svog omiljenog benda, kompozitora/ke?
Želite da oformite bend, a nemate s kim?
Želite da izgradite sopstveni stil sviranja?Oduvek ste želeli da naučite da svirate akustičnu gitaru?
Početnik/ca ste i želite da svirate pesme svog omiljenog benda, kompozitora/ke?
Želite da oformite bend, a nemate s kim?
Želite da izgradite sopstveni stil sviranja?
Ne želite uobičajene časove sa odnosom profesor – učenik, već radionice gde učesnici/ce dobrovoljno dele znanja, veštine i iskustva?
Onda je CK13 pravo mesto za vas!
Radionice vodi Ljubiša Jojić, učeni muzičar i gitarista jednog novosadskog alternativnog benda, ali i gitarista koji se godinama bavio tradicionalnom folklornom muzikom.
Svake nedelje u CK13!
Ne želite uobičajene časove sa odnosom profesor – učenik, već radionice gde učesnici/ce dobrovoljno dele znanja, veštine i iskustva?
Onda je CK13 pravo mesto za vas!
Radionice vodi Ljubiša Jojić, učeni muzičar i gitarista jednog novosadskog alternativnog benda, ali i gitarista koji se godinama bavio tradicionalnom folklornom muzikom.
Svake nedelje u CK13!

Koncert nove muzike III – Studio 6

Sun, 2014-08-31 15:45

Omladinski centar CK13, u saradnji sa ansamblom Studio 6, organizuje seriju koncerata nove muzike. Treći nastup iz koncertne sezone ansambla Studio 6 čini izvođenje savremene muzike sa multimedijalnim elementima.

Program:

Matthew Schlomowitz: Letter pieces (harmonika, harfa, truba, blok flauta)
Mauricio Kagel: Atem (truba)
Simon Steen Andersen: History of my instrument (harfa, soundtrack, video)
Jagoda Szmytka: Shadow play (harmonika, svetlo, amplifikacija)
Karlheinz Stockhausen: Ypsilon (traverse flauta)
Teodora Stepančić: Blindfolded Hangman (from #3 – The Cello), (blok flauta, truba, harmonika, harfa, bas gitara i dobrovoljac iz publike)

Ansambl Studio 6

Ansambl Studio 6 nastao je 2012. godine kada su se osnivači Nenad Marković i Milana Zarić vratili u Srbiju posle višegodišnjeg visokog školovanja i profesionalnih aktivnosti u oblasti savremene muzike u Holandiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Sa muzičarima sličnog iskustva, oformljen je ansambl koji se zalaže za implementaciju evropskih tendencija u savremenoj muzici u okvire domaće kulture i obrazovanja. Prvi nastup ansambla odjeknuo je u domaćoj stručnoj i široj javnosti kao prvi u seriji koncerata i živih prenosa Trećeg programa Radio Beograda iz Studija 6 – a kao omaž ovom događaju ansambl je poneo ime Studio 6.

S obzirom da ansambl Studio 6 pruža mogućnosti nesvakidašnjih instrumentalnih kombinacija (truba, harfa, blok-flauta, harmonika, violončelo, elektronika…), programi su koncipirani tako da uključuju kako ostvarenja priznatih autora, tako i malo izvođena, eksperimentalna dela kompozitora različitih generacija. Cilj Studija 6 je da kreativno utiče na dijalog između slušanja, izvođenja i stvaranja u savremenoj umetničkoj praksi. Drugim rečima, ovaj neobični, modularni, dinamični sastav, posvećen je negovanju zvučnog prostora na razmeđi akustike i elektronike, određenosti i slučaja, notnog zapisa i performativne odluke.

http://www.studio6.st/ensemble.html

O kompozitorima

Matthew Shlomowitz (1975) je savremeni kompozitor poreklom iz Australije, trenutno živi i radi u Londonu. Studirao je na Sidnejskom konzervatorijumu u klasi Božidara Kosa, a doktorirao pod mentorstvom Briana Ferneyhougha na Stanford Univerzitetu gde danas predaje kompoziciju. Zajedno sa Joannom Bailie predvodi ansambl nove muzike Plus Minus.
Matthew Shlomowitz je komponovao za ansamble poput: asamisimasa, bESIdES, Calefax, Ensemble Offspring, EXAUDI, Ives Ensemble, Nieuw Ensemble, Quatuor Diotima, Ricciotti Ensemble, Speak Percussion, Wespoke New Music Company, kao i za muzičare Marka Knoopa i Stephane Ginsburgh.

Trenutno radi na dva muzička projekta: Popular Contexts i Letter Pieces. U okviru muzičkog projekta Popular Context, Shlomowitz istražuje svakodnevni život i popularnu kulturu, kombinujući terenske snimke (filed recordings) sa instrumentalnom muzikom. Letter Pieces kombinuje pokret i radnje sa muzikom i tekstom. Ovaj muzički projekat je zamišljen kao serija kratkih dela koje karakteriše pozicioniranje pokreta i zvuka koji biraju sami izvođači, ali u okviru strukture dela koja je označena slovima (Letter). Ono što je u ovim delima uzbudljivo je to što se vizuelni i zvučni aspekti dela mogu razlikovati i što odražavaju različita shvatanja ovog odnosa u zavisnosti od toga ko delo izvodi.

Mauricio Kagel (1931-2008), kompozitor, pisac i režiser, rodio se u Argentini, gde je studirao književnost i filozofiju. 1957. godine seli se u Keln u kome će provesti ostatak života. Bez formalnog muzičkog obrazovanja, Mauricio Kagel je komponovao mnogobrojna muzička dela, istražujući granice muzike. Smatrajući da je istorija muzike sled konvencija, Kagel je radio na vlastitoj istoriji muzike tzv. “negativnih” karakteristika kroz koju je istraživao muzički jezik koji ne postoji kod prethodnih kompozitora kako bi našao nov muzički izraz, odnosno, novu konvenciju. U tom smislu, Kagel je poznat po kombinovanju teatarskih i filmskih elemenata sa muzikom, stvarajući tako različite oblike “instrumentalnog teatra” u kojima muzičari preuzimaju ulogu glumaca. Njegovi radovi su često puni ironije i predstavljaju komičnu refleksiju kulturne industrije u celosti. Neka od poznatih dela su: Staatstheater, Con Voce, Match i Kantrimusik.

 

 

 

 

Simon Steen-Andersen (1976) kompozitor, performer i instalacioni umetnik. Živi u Berlinu i radi na području koje kombinuje instrumentalnu muziku, elektroniku, video-radove i performans unutar muzičkih postavki koji se protežu od simfonijskih orkestara, kamerne muzike (sa ili bez multimedije), solo performansa i instalacija. Poslednjih sedam godina bavi se integracijom konkretnih elemenata u muziku i naglašavanjem fizičkih i koreografskih elemenata instrumentalnog izvođenja. Steen-Andersenovi radovi često uključuju amplificirane akustične instrumente u kombinaciji sa semplerom, videom, svakodnevnim objektima ili kućno napravljenim konstrukcijama. Dobitnik je brojih nagrada, sarađivao je sa mnogobrojnim ansamblima poput Ensemble Modern, Ensemble Recherche, Donaueschinger Musiktage, London Sinfonietta… Od 2008. godine predaje kompoziciju na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Arhusu, Danska.

 

Poljska kompozitorka Jagoda Szmytka (1982) u svojim delima kombinuje zvučne, vizuelne, tekstualne i teatarske elemente kao integralne delove muzike. Po njenim rečima: “Zvuk nije samo za uho, već i za telo, oko i razmišljanje. Video zapisi/slike koje pravim su ‘zvuci’ i ‘percipiraju se kao zvuci’. Zainteresovana sam za video/slike dok god imaju strukturu zvuka i dok god se mogu percipirati kao zvuk”. Bavi se slikanjem, videom, scenografijom, vizuelnom poezijom i tekstom. Sarađuje sa mnogobrojnim ansamblima: Ensemble Garage, Ensemble Interface, Ensemble Kwartludium, leise Dröhnung, Trio Catch, Małgorzata Walentynowicz, Maciej Frąckiewicz, i Gośka Isphording. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija.

 

 

 

 

 

Nemački kompozitor Karlheinz Stockhausen (1928 -2007) jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih kompozitora XX veka, poznat po pionirskim radovima na polju elektronske muzike, aleatorike, serijalizma i prostorne muzike. Njegova dela (a napisao ih je preko 300) variraraju u stilu i mediju, i svedoče o Štokhauzenovoj širokoj zainteresovanosti za nauku, tehniku, religiju, kosmologiju i misticizam. Prva eksperimentalna dela na polju elektronske muzike, Kreuzspiel i Kontra Punkte napisao je početkom 50ih godina XX veka, da bi se kasnije zainteresovao za prostornu muziku čiji je cilj da lokalizuje zvuk u fizičkom prostoru i inkorporira ga u kompoziciju. Aleatorskom tehnikom, u kojoj su ključni elementi tokom izvođenja muzike prepušteni slučaju, Štokhauzen je ostavljao svoja dela otvorenim za izvođače. Rezultat su bile “varijabilne forme”, a u prvi plan su se isticale sposobnosti muzičara i prostor u kom se muzika izvodi. Tokom 60ih godina XX veka Štokhauzen nastavlja u pravcu ovih eksperimenata i nastaju poznata dela: Momente, Telemusik, Hymnen.
Hymnen – elektroakustički kolaž svetskih himni, nasumično odabranih zvukova i skeniranih radio transmisija, istovremeno je bio i cinični politički komentar i utopijska fantazija.
Njegov najobimniji rad je delo epskih razmera Licht: Die sieben Tage der Woche koje traje 29 sati a sastoji se od sedam opera.

Prva i do sada jedina sferična koncertna dvorana na svetu, izgrađena za Svetsku izložbu u Osaki 1970. godine, zasnivala se na Štokhauzenovom umetničkom nacrtu. Tokom šestomesečne izložbe, Štokhauzen je u njoj izveo veliki broj svojih dela pred više od milion posetitelja.
Članovi grupa Can i Kraftwerk su bili njegovi studenti, a uticao je na nekoliko generacija ključnih jazz i pop muzičara našeg vremena: Milesa Davisa, Charlesa Mingusa i Herbie Hancocka, Franka Zappu i Paula McCartneya. Ovekovečen je i na omotu albuma Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band (The Beatles, 1967).

 Teodora Stepančić (1982) aktivna je kao kompozitor i pijanista. Nastupa kao solista, sarađuje sa vodećim ansamblima za savremenu muziku, bavi se muzičkim teatrom, slobodnom improvizacijom i eksperimentalnim performansom. Koncertira širom Evrope, u Izraelu, Iraku, a imala je i značajne turneje po Argentini i Meksiku. Učestvuje na festivalima BBC Proms (Velika Britanija), Gaudeamus i November Music (Holandija), Darmstadt New Music Days i Kunstfestspiele Herrenhausen (Nemačka), Zwei Tage Zeit (Švajcarska), Bemus i Tribina Kompozitora (Srbija). Stalni je pijanista ansambla Modelo62 (Holandija) i Studio 6 (Srbija). Bavljenje muzičkim teatrom uključuje saradnju sa značajnim kompozitorima i rediteljima kao Heiner Goebbels, Paul Koek, Corina van Eijk, Ihsan Ottman, i umetničkim grupama Veenfabriek, Diamantfabriek, Opera Spanga (Holandija), Theatergroep Transparant (Belgija), Schauspielhaus Bochum, Johanna Devi Dance Company (Nemačka).

U svojim delima bavi se različitim načinima kombinovanja muzike i teatra. Pored muzike, kreira scenografiju, kostime i dizajn svetla. Kompozicije su uglavnom otvorene forme i uključuju improvizaciju, tekst, video, pokret i aktivnu ulogu publike. Pisane su uvek za muzičare koji takođe učestvuju u procesu stvaranja.

Koncert je deo projekta “Ansambl Studio 6: koncertna sezona i muzičke radionice” koji su podržali Ernst von Siemens Music Foundation i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine.

LGBT populacija i Parada ponosa

Sun, 2014-08-31 14:39

Centar za kvir studije, CK13 i Kulturni centar REX Vas pozivaju na predstavljanje istraživanja „LGBT populacija i Parada ponosa“ i diskusiju o rezultatima istraživanja.
Centar za kvir studije sproveo je početkom 2014. godine četvoromesečno istraživanje „Parada ponosa i LGBT populacija“, ispitujući stavove pripadnika/ca LGBT populacije o Paradi ponosa. Istraživanje je spovedeno preko upitnika (kvantitativni deo istraživanja) i fokus grupa (kvalitativni deo).
U subotu, 6. septembra 2014. sa početkom u 15h, u CK13 će biti prezentovani rezultati istraživanja aktivistima i aktivistkinjama iz Novog Sada. Svi/e zainteresovani/e za učešće u ovom događaju mogu dobiti rezultate istraživanja unapred, putem elektronske pošte. Prisutnima će biti ukratko preneseni i utisci sa prve prezentacije i diskusije, održane početkom jula u Kulturnom centru Rex u Beogradu.
Rezultati istraživanja su detektovali različita mišljenja ispitanika/ca o brojnim aktuelnim temama vezanim za borbu za ostvarenje prava LGBT populacije kao i neke važne međuuslovljenosti preovlađujućih pozicija i stavova. Od posebne je važnosti odnos između nesumnjivih prioriteta najvećeg dela populacije kao što je zaštita od različitih oblika nasilja ili diskriminacije i konkretnih pravno-političkih ili aktivističkih metoda koje se smatraju adekvatnim odgovorom i odbranom. Istraživanje će omogućiti dalja promišljanja tema kao što su: samorazumevanje LGBT zajednice; prioriteti u sagledavanju i poboljšanju njenog položaja u društvu, pravnom sistemu, medijima i javnosti uopšte; koncepcijski i organizacioni pristup rešavanju opštih i individualnih problema sa kojima se uobičajeno susreću njeni pripadnici i pripadnice; uloga, potencijal i uticaj organizacija civilnog društva koje se bave ovom tematikom; veze LGBT problematike sa širim socijalnim i političkim poljem; regionalne specifičnosti odnosa prema opštim problemima itd. Istraživanjem je otvorena i mogućnost zajedničke analize nekih potencijalno kontradiktornih rezultata kao i razmatranja izabrane metodologije.
Uvodno izlaganje imaće Dragana Todorović, a rezultate istraživanja će predstaviti Aleksandar Stojaković iz Centra za kvir studije.
Diskusiju će moderirati Nebojša Milikić iz KC Rex.
Ovo je druga u seriji prezentacija i diskusija koje će biti održane do kraja godine. Vaše prisustvo i učešće svakako će doprineti adekvatnoj percepciji i afirmaciji ovog projekta.

Učesnicima/a koji dolaze van Novog Sada putni troškovi će biti refundirani.

Solidarni pozdrav do skorog viđenja!
Istraživački tim:
Marijana Stojčić, Marija Radoman, Tanja Marković, Sunčica Vučaj, Aleksandar Stojaković

Škripa predstavlja: The Mothership Orchestra Live + Ilija Ludvig

Tue, 2014-08-26 11:28

Jedan od najkvalitetnijih domaćih bendova ponovo u Novom Sadu. Osetite uzbuđenje vrhunskih pop pesama uživo.

Malo je bendova čije pesme mogu da pogode perfektan ugođaj, emociju i uvuku nas u jedan unikatan pop ritam. Bend The Mothership Orchestra ima sve navedene osobine i sigurno spada u sam vrh domaće muzičke produkcije. Momci koji stvaraju na relaciji Požega-Beograd-Novi Sad prepuni su sjajnih pop singlova, a album prvenac „Song For You“ nezaobilazan je muzički udžbenik za svakog istinskog ljubitelja kvalitetnog zvuka. Novi, ultra hitični singl „Two Friends“ na najbolji način najavljuje novi, drugi album grupe i dokaz da koncert na kojem svira The Mothership Orchestra predstavlja događaj koji se ne sme zaobići.

http://www.themothershiporchestra.rs/
https://www.facebook.com/TheMothershipOrchestra

Ilija Ludvig je kantautor iz Beograda koji iza sebe ima pregršt uglavnom neobjavljenih, ali ipak dostupnih albuma. Publici je poznat ili kao glumac i muzičar Plavog Pozorišta, ili po nastupima sa bendom po beogradskim klubovima. Nastupom sa The Motheship Orchestra, prvi put će se predstaviti novosadskoj publici.

http://il.yillit.com

Radionica elektronske muzike: Free flow musical data

Tue, 2014-08-26 09:50

Omladinski centar CK13 vas poziva na radionicu elektronske muzike koju vodi kompozitorka i umetnica zvuka Svetlana Maraš. Radionica će se održati 28. septembra, s početkom u 13h.

Na radionici će biti predstavljene osnove Pure Data programiranja i primena Open Sound Control (OSC) protokola u digitalnoj muzici koji omogućavaju prevođenje informacije iz jednog vida u drugi (ne-muzički u muzički).

Cilj radionice je da polaznici razumeju proces prevođenja informacije u domen zvuka, i da se za kratko vreme osposobe da realizuju jednostavan vid muzičke interakcije uz pomoć gedžeta/kontrolera koji su im dostupni.

Ova radionica je namenjena muzičarima i entuzijastima koji rade u domenu elektronske muzike, a koje zanimaju nova tehnologija, digitalni gedžeti i zvuk. Polaznicima će biti predstavljen širok spektar mogućnosti kreiranja interakcije sa zvukom pomoću kompjutera i eksternih kontrolera. Akcenat je na rešenjima koja podrazumevaju minimalni trošak i dostupna su na internetu ili se mogu napraviti po principu DIY.

Neke od jedinica (softwerskih/hardverskih rešenja) koje će biti pokrivene su: Touchosc/control, osculator, faceosc, fiddle~, qwerty as midi, itd.

Učešće je besplatno, a maksimalni broj učesnika radionice je 10.
Učesnici radionice treba da poseduju sopstveni laptop, slušalice kao i nešto od navedenog: Web kamera, muzički sofware po izboru (ableton, reaktor i sl.), pure data, iphone, ipad, smartphone, midi kontroler, nintendo wii, kontakt mikrofon.
Prijave slati na mail ozren@ck13.org najkasnije do 25. septembra.

Radionica je deo projekta “Ansambl Studio 6: koncertna sezona i muzičke radionice” koji su podržali Ernst von Siemens Music Foundation i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine.

O instruktorki

Svetlana Maraš je kompozitorka i zvučna umetnica iz Srbije. Godinama unazad aktivna je na polju eksperimentalne muzike kod nas i u inostranstvu. Studirala je kompoziciju u Beogradu i usavršavala se na kursevima i radionicama širom sveta (Mozarteum, Bang on a Can, Columbia University The School of Arts…), a magistrirala je u Medijskoj laboratoriji Aalto Univerziteta u Helsinkiju. Njen rad obuhvata polje nove muzike i sound art-a i kreće se od performansa preko interaktivnih instalacija, do teorijskih radova iz ovih oblasti. Svoje radove imala je priliku da predstavi u Multimedijalnom centru Gantner (Bourogne), Onazis Kulturnom centru (Atina), Muzeju savremene umetnosti (Beograd), A38 (Budimpešta), Ausland (Berlin), Kunstradio-Radiokunst, Radio Beograd, ICMC (Njujork), UCSD (San Dijego) i Orpheus Institututu za muzičko istraživanje (Gent). Njena izvođačka praksa bazira se na kompoziciji i manipulaciji kompleksnog elektronskog soundscape-a uz pomoć kompjuterske tehnologije i algoritamskih rešenja. Svetlana je član ansambla Studio6, član i ko-osnivačica ImprovE kolektiva. www.svetlanamaras.com

Čitanka za začitavanje

Mon, 2014-08-25 15:34

Obaveštavamo vas da proces čitanja tekstova pristiglih na naš književni konkurs još uvek traje. Zbog velikog interesovanja i velikog broja prijava, rezultati neće biti objavljeni danas. Uskoro više detalja. Hvala na strpljenju.

Zajednička veganska večera

Mon, 2014-08-25 15:28

Nakon kraće pauze, od 3. septembra, svake srede u 19h – Zajednička veganska večera!

Zamenite obrok s nogu veganskom večerom u društvu!

U Otvorenoj kuhinji pripremamo svežu, ukusnu i zdravu vegansku hranu, jer veganska ishrana ne zahteva nasilje, niti zagađuje okolinu, a dostupna je većem broju ljudi.

Pripremamo zajedničke večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, podele i nauče nove recepte, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju s ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja zajedničke veganske večere, uz dobru hranu, jeste stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, dakle, zavisi od svih nas.

Otvorena kuhinja CK13 nije humanitarni projekat, već aktivistička kuhinja.

Aktivistička znači da mi (koje i koji organizujemo) i vi (koji i koje nas posećujete) zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.
* Rad Otvorene kuhinje CK13 možete da pratite i podržite i na njenoj FB stranici Otvorena kuhinja CK13

Alpha Strategy

Mon, 2014-08-18 11:28

Alpha Strategy je noise-rock/post punk bend iz Kanade, nastao 2011. kao solo projekat kanadskog muzičara Rory Hincheya. Ono na čemu bend radi je stvaranje harmonija iz često disonantnih elemenata, praćenih namernim “falš” pevanjem koje podseća na agresivnu varijantu Craig Finna ili Nick Cavea. Naizgled neugodna i neprijatna, njihova muzika je intrigantna, dobro koncipirana i aranžirana.
Članovi benda su: Rory Hinchey (vokal, gitara, elektronika), James McAdams (gitara, engineering), Aaron “The Baron” Parent (bas) i Ben O’Brien (bubnjevi).

https://www.youtube.com/watch?v=8jx0qAsid3M

Obaveštenje: Zbog administrativnih problema u transportu Kira Sheppard je svoj dolazak morala da otkaže, te stoga neće nastupiti kako je najavljeno. Izvinjavamo se svima, u svoje i u njeno ime.

Rebuild Collective predstavlja

Mon, 2014-08-18 11:22

Hardcore veče u organizaciji Rebuild Collectiva, u okviru kojeg će nastupiti sledeći bendovi:

False Reality (Senta, hardcore)
http://www.reverbnation.com/falserealitysentahc

Expectations (Sofia, melodic hardcore)
http://expectationshardcore.bandcamp.com/

eaglehaslanded (Lenjingrad, screamo hardcore)
http://eaglehaslanded.bandcamp.com/

Bao Vau (Novi Sad, rapcore)
https://sr-rs.facebook.com/baovau

XAXAXA – promocija albuma “Sami maži i ženi”

Wed, 2014-08-13 16:27

XAXAXA su nam već poznati momci: Vasko Atanasoski, Nenad Trifunovski i Džano Kuc iz Bernays Propaganda, Skoplje. Bend je dodatno osnažen Denijem Krstevim na drugoj gitari, a znamo ga iz benda Fonija.

Promovisaće svoj treći album “Sami maži i ženi” koji izlazi 8. septembra 2014. za nezavisnu izdavačku kuću Moonlee Records i Pruegelprinz . Za razliku od prethodna dva, na ovom albumu možemo čuti nešto “mirniji” XAXAXA, ali i dalje momci prže punkrock pod uticajem bendova poput Hüsker Dü, Dag Nasty i Rites of Sprin.

Ovo će im biti treći nastup u CK13, a za sve oni koji ih još nisu čuli treba da znaju da su XAXAXA vodeći nosioci DIY etike na makedonskoj muzičkoj scenu.

http://xaxaxa.bandcamp.com/

Na ovom linku možete preslišati novi singl “Vlae Salep”: http://moonleerecords.bandcamp.com/album/sami-ma-i-i-eni

Shoplifters su punk rock amerikana band iz Novog Sada i postoje od 2002. godine. Njihov zvuk porede sa bendovima poput Descendents, The Replacements, Lemonheads, Husker Du, The Smiths, Ramones, Posies, The Clash, Goo Goo Dolls, ALL, Farside, Dag Nasty…

BDfuse + Next Kodex + Nebo nad Berlinom

Wed, 2014-08-13 14:15

BDfuse je rapcore bend iz Žablja nastao 2012. Bavi se promocijom rap i hardcore muzike, hardcore stila života, ekstremnim sportovima i anti-sistemskim ideologijama.
BDfuse su: Bejn – vokal, Az – bek vokal, Srđan – gitara, Dantja – bas, Luka – bubanj.

Next Kodex je rock bend iz Novog Sada osnovan krajem 2010. godine. Od osnivanja kontinuirano sviraju širom Srbije u postavama sa različitim bubnjarima kako bi na old school način ušli u studio sa ciljem da ovekoveče svoj autorski rad. Već skoro godinu dana za bubnjevima sedi Nikola, uz osnivače benda, Vladimira, Strahinju i Nemanju. Nikolinim povratkom opredelili su se za modernije pravce hard rocka, spremajući prvi album pod imenom “Vreme Promena”. Albumu će prethoditi nekoliko singlova, a prvi singl “Mračna noć” pojaviće se već ovog septembra.

Nebo nad Berlinom je nastao 2012. godine kao jedan od muzičkih projekata Miloša Tadijina i Stefana Mijučića. Osvežavajući indie rock/post-punk bend čine Miloš Tadijin, Stefan Mijučić, Ozren Ćirković i Radoslav Gašević.

Azil 5

Wed, 2014-08-13 14:08

Azilanti će predstaviti svoj najnoviji, treći po redu studijski album „Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s njom?“, objavljen u junu ove godine posredstvom izdavača Lampshade Media. Album možete preslušati na servisima za streaming Deezer i Spotify, a aktuelni singl „Dani kad je seks silovao Ljubav / Želim te“ trenutno se nalazi na svim vodećim top listama u regionu.

Link ka albumu

Azil 5 je nastao 2005. s idejom da stvaraju autorsku muziku bez pretenzija i stega užih žanrovskih određenja. Do sada je objavio tri studijska albuma: Strastan, go i bos ((Automatik records, 2008), Nema čoveka danima (SKC NS, 2011) i Ako čuješ Istinu, znaš li šta ćeš s njom? (Lampshade Media, 2014) kao i dva albuma uživo: IzLiveNo u tišinu (2009) i Živi Azil (2013). Kritičari ih opisuju kao autentičan spoj ritma i teksta na balkanskom podneblju, dok sami članovi benda za svoju muziku kažu da je spoj rok, pop i, od nedavno, world music uticaja.

Azil 5 su: Sava Nikić (vokal), Vladimir Vojnović (klavijature), Dušan Kolarski (gitara), Borko Basarić (bas gitara) i Nenad Kojić (bubnjevi).