Omladinski centar CK13

Subscribe to Omladinski centar CK13 feed
Omladinski centar CK13
Updated: 47 min 12 sec ago

Hardcore fešta

Fri, 2018-04-06 23:00
Nastupaju: The Valley (Subotica) Proces (Subotica) Don Gatto (Seksard)
Ground Zero (Novi Sad) Cena karte za ovaj koncert biće 300 dinara. Kupovinom karte za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

1O godina Mamurlooka!

Fri, 2018-03-23 22:00

Karte će biti u pretprodaji od 10. marta u kafeu Pero (Železnička 10), po ceni od 200rsd, a na ulazu u klub biće 250rsd.

MAMURLOOK

Proslava 10 godina od prvog koncerta novosadskog benda Mamurlook! Iza sebe imaju veliki broj nastupa na festivalima i klubovima širom regiona. Sviraju pank i ska muziku sa primesama regea, bluza, pa čak i hard kora. Iako još uvek nisu izbacili debi album, njihove pesme su se našle na mnogobrojnim kompilacijama: Demonstracija mladosti, Mixer i sl. Uživo su energični, veseli i prave odličnu atmosferu uz koju ćete sigurno zaigrati. Šta da vam kažemo o bendu, što već ne znate, a ako ne znate, vreme je konačno da saznate. 10 godina nije šala!

UĆUTI PAS

Po prvi put u Novom Sadu nastupiće Ućuti Pas, lazarevački crossover bend koji je počeo sa radom 2011. godine. Pobednici su Belgrade Demo Festa 2013. na kom su Milan Savić (bas) i Radovan Kušaković (gitara) takođe uzeli nagrade za najboljeg basistu i gitaristu. Iste godine ulaze u finale Zaječarske Gitarijade, otvaraju Belgrade Beer Fest i nastupaju po svim većim festivalskim binama širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Muzika koju stvaraju okarakterisana je kao moćna fuzija više pravaca (hc, hip-hop, ska, reggae, fanky) začinjena saksofonskim deonicama i sve zajedno uokvirena sa dva vokala koji se odlično snalaze u bilo kom od navedenih pravaca. Trenutno aktuelni album prvenac pod nazivom ”Kako da ne, kako da ne, mogu ti reći da da” na sebi nosi 10 numera i izdat je pod etiketom Nocturne Media.

 

Schimnik

Fri, 2018-03-16 22:00

Schimnik su dva samoprozvana sonična monaha koji veruju da elektronika ne mora biti ogoljena od svojstva i suštine i korišćena samo u svrhu gibanja mase u tehno klubu. Njihova je namera da i u taj kontekst ubrizgaju čestice duhovnosti. Štimaju njihove synth-ove na 432hz i vežbaju uz amaterske snimke crkvenih pesama sve dok sonična smeša nije taman onakava kakva treba da bude da bi svoj koncept izneli autentično i iskreno.

Vasil Hadzhigrudev (BG) – bass and synth
Lav Kovač (RS) – drums and synth

Karte za ovaj koncert prodavaće se po ceni od 200 dinara. Kupovinom karata za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

Muzički bioskop: Suede

Thu, 2018-03-15 21:30

Nastavljamo da se podsećamo bendova iz devedesetih i u ovom izdanju Muzičkog bioskopa slušamo i gledamo brit pop legende Suede i njihov nastup iz 1993. godine na Brikston akademiji u Londonu. Na ovom nastupu Suede su izveli pesme sa istoimenog debi albuma, kao i numere sa B strana.

U okviru Muzičkog bioskopa na velikom platnu gledamo legendarne koncerte i javne nastupe značajnih bendova i muzičara iz prošlosti koje smo nažalost propustili usled generacijskog jaza. Na Muzičkom bioskopu je dozvoljeno i poželjno aplaudiranje, pričanje, pevanje, glasno oduševljavanje i sve ostalo što prati dobre koncerte.

Stiff Buscemi + Lazar + Schoomar

Sat, 2018-03-10 22:00

Stiff Buscemi je novooformljeni bend iz Novog Sada koji kombinuje stoner, post-rock, psychedelic-rock i jazz uticaje, a opet skoro ništa od toga. Ovo nije njihova prva svirka. Dobro sviraju momci.

LAZAR je bend koji je nastao u Novom Sadu prošle godine, spajanjem ideja muzičara Marka Vasiljeva, Milana Zipančića i Davida Aksamita. Njihove muzičke pozadine vrlo su različite, ali kombinacije stilova ova tri momka ipak sjajno funkcionišu. Neki muziku benda Lazar karakterišu kao progresivni rok, zbog pesama različitih žanrova – drugi je opisuju kao post-rock, treći kao psihodeliju, četvrti kao hardcore, ali ono što bendu najviše prija jeste – Space Rock!

Schoomar
Bila dva retarda, posle došla još dva i na kraju peti i napravili neki bend agrikulturan što sviraju neko deranje i sede na ladnom betonu! Uticaji: Sepultura, Soulfly, Hatebreed, Machine Head, Slayer, Terror, Madball, Bad Brains, Pantera, Korn, Deftones.

Cena karte za ovaj koncert biće 250 dinara. Kupovinom karte za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

Timber Rattle

Sat, 2018-03-03 22:00

Timber Rattle je psihodelično pastoralni duo iz Itake, Njujork.

Adam, gitarista benda opisuje njihovu muziku na sledeći način:

“Najkraći pojam s kojim sam najugodniji da je opišem je ‘psyche-pastoral’… ‘psyche’, iz očiglednih razloga; zvukovi teže biti prostorni i repetitivni te nastoje stvoriti neku vrstu reflektivne okoline, bila ona vanjska ili unutarnja. I ponajviše ‘pastoral’ zato što mislim da se odnosi na vrstu usamljenosti ili individualnog iskustva s prirodom – nešto što uvijek slavimo glazbom – nasuprot pojmovima ‘folk’ ili ‘americana’, za koje smatram da također karakteriziraju našu glazbu no koji su opterećeni mnogim kulturološkim i glazbenim konotacijama koje se u principu ne odnose na naše primarne interese.”

Cena karte za ovaj koncert biće 250 dinara. Kupovinom karte za koncerte u CK13 podržavate izvođače i nezavisnu muzičku scenu.

 

DJ Irregular pušta mjuzu

Fri, 2018-03-02 21:30
​Ovog petka za vas, ekskluzivno u Crnoj kući muziku bira DJ Irregular. Da li je nešto elektronika ili rokenrol, uslovno andergraund ili uslovno mejnstrim, uslovno domaće ili uslovno strano, uslovno haj faj ili uslovno lo faj, original ili remiks, ​sa mnogo ili malo jutjub pregleda, potpuno freš ili staro kao gramofon, bučno ili milozvučno, jednostavno ili složeno, erotično ili tužno, ritmično ili ne, DJ Irregularu je to sve potpuno nebitno, sve dok izlaze stvari koje greju srca i stopala. Vidimo se!

Sati građana

Thu, 2018-03-01 18:00

Sati građana svakog četvrtka od 17 do 19č u Omladinskom centru CK13.

Sa kojim problemima se suočavamo na lokalu?
Da li imamo dovoljno prešačkih staza, parking mesta, zelenila?
Ko su nam komšije i da li ima komšijske solidarnosti?
Da li smo zadovoljni komunalnim uslugama i radom javnih preduzeća?
Da li nam u rešavanju lokalnih problema mogu pomoći mesne zajednice?
Koja su naša prava kao stanovnika mesnih zajednica?
Šta znamo o Zakonu o stanovanju?
Šta znamo o Zakonu o lokalnoj samoupravi?
Kako se komšijski organizovati?
Uprava ili samouprava?

Omladinski centar CK13 poziva sve građane MZ “Žitni trg”, kao i ostale zainteresovane sugrađane, aktiviste mesnih zajednica i organizacija civilnog društva na otvorene razgovore o temama od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalnu zajednicu.

Sati građana su format susreta kojim intervenišemo u prostor lokalne samouprave, izumevajući nove vidove udruživanja, organizovanja i zajedničkog delovanja nasuprot komplikovanim državnim procedurama u kojima smo često sami.

Želja nam je da se okupimo, otvoreno razgovaramo, međusobno ohrabrimo za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja, što nam može pomoći – svima zajedno – da kreiramo nove građanske inicijative i na taj način rešavamo probleme i stvaramo pozitivne promene u svojim zajednicama.

Dođite da javno razgovaramo o javnim stvarima!

————————–——–
Sati građana su deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Stammtisch

Wed, 2018-02-28 21:00

Učili ste nemački jezik u školi, na kursu, privatno, ali niste imali priliku da progovorite na času?

Učite trenutno nemački, ali niste imali priliku da se sretnete sa puno Muttersprachler-a sa kojima biste provežbali jezik i ispravili greške?

Nalazite se u Novom Sadu, a potičete sa nemačkog govornog područja i treba vam grupa mladih opuštenih ljudi koja bi vam objasnila šta znači na srpskom “teško žabu u vodu naterati”?

Ne želite čas gramatike?

Onda je Omladinski centar CK13, sredom uveče od 20h, pravo mesto za vas!

Pridružite se opuštenoj atmosferi konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, predložite temu za razgovor, ili se jednostavno upoznajte, vernetzujte sa ljudima sličnim vama i razmenite mišljenja.

* Konverzacije se održavaju na spratu Omladinskog centra CK13, nije potrebno da prijavite dolazak na konverzaciju.

Stammtisch vodi Emil Radulovity.

Učešće je besplatno!

Zajednička veganska večera za SPANS

Wed, 2018-02-28 20:00
Otvorena kuhinja CK13 te poziva na benefit vegansku večeru za SPANS.

Prikupljene donacije usmeravamo ovom udruženju kao podršku i pomoć u njihovom radu s nezbrinutim životinjama.

Doniraj i podrži Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS
———————————————————————-

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – Spans je osnovano 2010. godine. Od početaka je najviše fokusirano na spasavanje najugroženijih napuštenih životinja. Edukacije najmlađih, kampanje koje promovišu udomljavanje, razbijanje predrasuda i sterotipa koji prate životinje su samo neke od njihovih sfera delovanja. Protivnici su korišenja životinja za ljudsku zabavu, nošenja krzna, eksperimenata nad životinjama. Promovišu veganstvo kao human i održiv način života. SPANS funkcioniše kao volonterska organizacija koja se finansira isključivo od donacija građana, a čini ga petnaest aktivnih volonterki i volontera okupljenih oko istog cilja. Njihova misija je: menjati odnos čoveka prema planeti i drugim živim bićma kako bi ona ponovo postala srećno mesto na kom bi živeli zajedno, a ne jedni pored drugih.
  ZAJEDNIČKA VEGANSKA VEČERA je društveni događaj namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine. 

Bistrionica o javnom mnjenju

Tue, 2018-02-27 20:00

Pozivamo vas na novo izdanje Bistrionice u kojem se ovoga puta bavimo javnim mnjenjem. Bistrionica će se održati u Omladinskom centru CK13 predstojećeg utorka, 27. februara od 19 časova.

Javno mnjenje predstavlja mišljenje o nekom značajnom društvenom pitanju koje je dominantno u javnosti neke veće socijalne grupe u određenom trenutku. Javno mnjenje čine trenutni stavovi i uverenja i zato je ono vrlo fluidno, podložno promenama, kontroli i manipulacijama političkih i ekonomskih centara moći, a posebno važnu ulogu imaju masovni mediji.

U utorak ćemo zajedno sa vama bistriti o tome kako se kod nas kreira javno mnjenje i kako se ono menjalo u prethodnom periodu po raznim pitanjima od tzv. “nacionalnih” poput nezavisnosti Kosova, preko društvenih poput odnosa prema “Paradi Ponosa”, do lokalnih problema koji se na vrlo diskutabilan način tretiraju u medijima.

————————————

Bistrionica je zamišljena kao prostor u kojem se slobodno diskutuje o temama od važnosti za društvo, na otvoren način, uz poštovanje kulture dijaloga, a prevashodni cilj je razmena mišljenja. Cilj je da svi koji dođu ravnopravno učestvuju u razgovoru.

Bistrionice su deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Heklica

Tue, 2018-02-27 19:00

Heklica je radionica heklanja na kojoj možete da naučite da heklate, usavršite svoje heklačke sposobnosti i upoznate pasionirane heklačice i heklače. Imaćete priliku da naučite osnovne tehnike, kako da pravite 3D objekte, odevne predmete, aplikacije i ukrase. Naučićete da čitate šeme, da sami zapisujete nove, a imaćete i priliku da razmenjujete ideje i delite znanje. Dođite da se družimo i ponešto naučimo.

Žur buvljak – februarsko izdanje

Mon, 2018-02-26 19:00

Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) donesite na naš buvljak. Isto tako možete odneti sve što vam se svidi. Ovde je novac bezvredan!

Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!

Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti.

Osim Besplatne radnje, tu je i Ormarić razmene u dvorištu Crne kuće, koji funkcioniše po istom principu.

Plesnjak No. 9

Sat, 2018-02-24 23:00

Pripremite plesne cipelice, jer subota je veče stvorena za ples!

Pridruži nam se i ovog meseca, u subotu, 24. februara uz dobru plesnu muziku od pedesetih godina do danas.

Muziku bira Aleksandra Jelić aka DJka Mad Mim.

Plesnjak je otvoren za sve nezavisno od starosne dobi, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, subkulturne pripadnosti i društvenog statusa.

Ulaz je besplatan. Plesnjak počinje tačno u 22č.

Radionica kreativnog pisanja u CK13 – otvorene prijave

Sat, 2018-02-24 13:00

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na radionice kreativnog pisanja u Omladinskom centru CK13. Radionice koje nose naziv Pisalište su besplatne i namenjene svima koji nalaze zadovoljstvo u činu pisanja.

Za prijavu na radionicu dovoljno je poslati jedan svoj tekst (pesmu, priču, zapis) na našu e-mail adresu: pisaliste@gmail.com

Prva sledeća radionica održaće se u subotu, 24. februara od 12 časova na spratu Crne kuće (Vojvode Bojovića 13).

Predviđeno trajanje jedne radionice je dva sata, a Pisalište će se u narednom periodu održavati svake subote. Rok za prijavu ne postoji, jer je moguće i naknadno se priključiti radionicama.

Stuttgart Online

0 sec ago

Dugo ih nije bilo kod nas, ali sada su “Štutgarti” ponovo tu!

Prvaci beogradske garaže, grupa STUTTGART ONLINE nastupiće u Crnoj Kući, u najjačoj postavi do sad, u petak 23. februara 2018. godine.

Dakle, celovečernja poslastica bez predgrupe, za sve fanove garažnog rokenrola!

Ulaznice po ceni od 400din, prodavaće se na ulazu!

NOVI SINGLOVI:
https://www.youtube.com/watch?v=QQrFKQtAj9w
https://www.youtube.com/watch?v=6wFt2P9ax5A
BANDCAMP:
https://stuttgartonline.bandcamp.com/

Podsećanja radi, beogradska grupa Stuttgart Online postoji od 2006. godine, izdali su dva albuma – “Radost svakom domaćinstvu” i “Prava stvar”, a novi singlovi “Ljudi od reči” i “YU ROCK” su deo trećeg, pod nazivom “Štutgart na vezi”, čije se objavljivanje u celini planira tokom ove godine.

“Grupa ostaje verna garažnom rokenrol zvuku, sve pesme za kompletiranje 3. albuma su snimljene i spremne. Očekujemo do kraja godine da se objavi kompletan materijal. Nismo dugo svirali pred publikom Crne kuće, ali evo ponovo prilike za odličnu žurku.” – optimistični su Bojan, Demir i Marko.

„Umorni kao psi“ Miloša K. Ilića

Thu, 2018-02-22 20:00
Pozivamo vas na književno veče i novosadsku promociju zbirke priča “Umorni kao psi” Miloša K. Ilića. Promocija će se održati sledećeg četvrtka, 22. februara od 19 časova u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13).

Učestvuju: autor Miloš K. Ilić, urednici Vladimir Arsenić i Srđan Srdić i moderator Đorđe Majstorović.

Miloš K. Ilić (1987-2051.) piše prozu i radio drame. Do sada je izdao zbirke priča “Priče o pivu” (Laguna, 2008.) i “Umorni kao psi” (Partizanska knjiga, 2018).

Ilić je crnokućaškoj književnoj publici poznat pod imenom Ivan Drnčula, kao jedan od autora zbornika “Sanjatorijum”, koji je nastao 2015. godine nakon kolonije “Književnost & Multimedia” u Sremskim Karlovcima.

Njegova nova knjiga predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnje stvaralaštvo, čime je doneo svež pripovedački glas na domaću književnu scenu. Kao logična posledica, došlo je do saradnje sa relativno novom izdavačkom kućom “Partizanska knjiga”, koja najviše pažnje posvećuje upravo kratkoj prozi.

“Kao da je to esencijalna poruka Ilićeve proze: svet je gadan, destruktivan, prljav i ničim ga nećemo popraviti. Ali možemo da mu se smejemo, makar iza leđa. Makar apsolutno umorni od njega. Kao psi.” – Srđan Srdić.

Knjigu ćete moći kupiti po promotivnoj ceni od 400 dinara.

Sati građana

Thu, 2018-02-22 18:00

Sati građana svakog četvrtka od 17 do 19č na spratu Omladinskog centra CK13.

Sa kojim problemima se suočavamo na lokalu?
Da li imamo dovoljno prešačkih staza, parking mesta, zelenila?
Ko su nam komšije i da li ima komšijske solidarnosti?
Da li smo zadovoljni komunalnim uslugama i radom javnih preduzeća?
Da li nam u rešavanju lokalnih problema mogu pomoći mesne zajednice?
Koja su naša prava kao stanovnika mesnih zajednica?
Šta znamo o Zakonu o stanovanju?
Šta znamo o Zakonu o lokalnoj samoupravi?
Kako se komšijski organizovati?
Uprava ili samouprava?

Omladinski centar CK13 poziva sve građane MZ “Žitni trg”, kao i ostale zainteresovane sugrađane, aktiviste mesnih zajednica i organizacija civilnog društva na otvorene razgovore o temama od neposrednog, zajedničkog i opšteg interesa za lokalnu zajednicu.

Sati građana su format susreta kojim intervenišemo u prostor lokalne samouprave, izumevajući nove vidove udruživanja, organizovanja i zajedničkog delovanja nasuprot komplikovanim državnim procedurama u kojima smo često sami.

Želja nam je da se okupimo, otvoreno razgovaramo, međusobno ohrabrimo za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja, što nam može pomoći – svima zajedno – da kreiramo nove građanske inicijative i na taj način rešavamo probleme i stvaramo pozitivne promene u svojim zajednicama.

Dođite da javno razgovaramo o javnim stvarima!

————————–——–
Sati građana su deo projekta “Naša samouprava” u okviru kojeg se bavimo animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Stammtisch

Wed, 2018-02-21 21:00

Učili ste nemački jezik u školi, na kursu, privatno, ali niste imali priliku da progovorite na času?

Učite trenutno nemački, ali niste imali priliku da se sretnete sa puno Muttersprachler-a sa kojima biste provežbali jezik i ispravili greške?

Nalazite se u Novom Sadu, a potičete sa nemačkog govornog područja i treba vam grupa mladih opuštenih ljudi koja bi vam objasnila šta znači na srpskom “teško žabu u vodu naterati”?

Ne želite čas gramatike?

Onda je Omladinski centar CK13, sredom uveče od 20h, pravo mesto za vas!

Pridružite se opuštenoj atmosferi konverzacije na nemačkom i srpskom jeziku, predložite temu za razgovor, ili se jednostavno upoznajte, vernetzujte sa ljudima sličnim vama i razmenite mišljenja.

* Konverzacije se održavaju na spratu Omladinskog centra CK13, nije potrebno da prijavite dolazak na konverzaciju.

Stammtisch vodi Emil Radulovity.

Učešće je besplatno!

Zajednička veganska večera

Wed, 2018-02-21 20:00

Iako svaki aktivistički angažman zahteva psihički i fizički napor, veganstvo ima tu sjajnu komponentu da doslovno svaki put kad sedneš za sto, sudeluješ u mikrorevoluciji.

Jedi kao revolucionar/ka!
Bez ubijanja i iskorišćavanja životinja.

U Otvorenoj kuhinji pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja, podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine.

Pripremamo zajedničke večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

Ideja Zajedničke veganske večere je stvoriti neku vrstu društvenog prostora u kom su svi jednaki, kreirati prostor solidarnosti. U ovom prostoru briše se granica između organizatora i posetilaca i između njih se gradi aktivističko savezništvo. To je mesto koje prožima i stvara svaki pojedinačni rad. Kako će da izgleda, zavisi od svih nas.

Ako dolaziš na Zajedničku vegansku večeru sredom u Crnu kuću – upoznaj principe njenog funkcionisanja.

BUDI SOLIDARAN – Neka vaše porcije budu odmerene, tako da hrane bude dovoljno za sve.

Solidarnost je spona koja ujedinjuje ljude i protivna je ideji moći i dominacije.

NE OSTAVLJAJ HRANU U TANJIRU – Ne bacaj hranu, pojedi je!

Rasipanje hrane je društveno, moralno i ekonomski neprihvatljivo, i u suprotnosti sa principima Otvorene kuhinje CK13.

Svake godine se u svetu baci ili propadne 1,3 milijarde tona hrane ili trećina ukupne globalne proizvodnje, dok 900 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, pothranjenosti ili nema osiguranu prehranu. Svaki put kad bacimo hranu sa svog tanjira, kršimo nečije pravo na hranu.

POSPREMI ZA SOBOM – Ne ostavljaj prljavo suđe za sobom, operi ga!

Otvorena kuhinja CK13 ne funkcioniše kao servis ili restoran, već kao aktivistička kuhinja, zahvaljujući volonterskom angažmanu. Aktivistička znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe. Volonteri/ke planiraju i pripremaju obroke, organizuju nabavku, čišćenje i promociju, ali mi zavisimo i o vašoj aktivnoj pomoći u tome da cela stvar radi.

 

 

DONIRAJ – Podrži ideju u kojoj i sam/a sudeluješ!

Otvorena kuhinja CK13 održava svoj rad zahvaljujući donacijama. Prikupljen novac ulaže se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad. Ostavljanjem preporučenog, većeg ili manjeg iznosa, pomažeš opstanak Otvorene kuhinje CK13.

Naša preporučena donacija služi kao vodič: Ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se  zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji, jer hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

* Želiš da se priključiš kolektivu Otvorene kuhinje CK13? Poziv za volontere/ke je uvek otvoren! Pronađi nas na sajtu CK13, FB stranici Otvorene kuhinje CK13 ili sredom na Zajedničkoj veganskoj večeri u CK13.

Mi smo otvorena grupa i veselimo se kad novi ljudi dolaze.

Pages