1. Osnovna video aktivistička radionica u Novom Sadu

Od petka 20.2. do nedjelje 22.2.2009. Restart ekipa iz Zagreba je održala po prvi put u Srbiji osnovnu radionicu video aktivizma "Don't hate the media be the media" i to u novosadskom Omladinskom centru CK13.

Osnovna radionica dio je programa osnivanja video aktivističkog centra u suradnji s Centrom za nove medije_kuda_org.

Nakon onsovne, u 4. mjesecu kreće i napredna radionica. Za ovu osnovnu radionicu, sva su mesta su bila popunjena...

Termini radionice: petak, subota, nedjelja : 11 - 15 h, 17 - 20 h

partneri: kuda.org i CK13

Fotografije sa prve radionice u Novom Sadu:
http://www.restarted.hr/gallery/index/20

Sa www.restarted.hr:
EDUKACIJA
Program edukacije nastao je sa željom da svoje znanje u izradi dokumentarnih filmova, emisija, reportaža i aktivističkih video-uradaka te specifična montažerska, snimateljska, novinarska, scenaristička, animacijska i redateljska iskustva podijelimo s drugima. Naš fokus je socijalno angažirani i aktivistički video i želimo da ono što je snimljeno prenese neku poruku, potakne na diskusiju i možda i riješi neki lokalni problem. Video i televizija močne su igračke i sada svima dostupne, treba ih samo početi koristiti.

Paleta dosadašnjih edukacijskih programa raznolika je, od trodnevnih osnovnih, sedmodnevnih dodatnih i desetodnevnih naprednih radionica, do višemjesečnih tečajeva dokumentarnog filma. Podjednako nam je važan film, ali i ispravni i etični mediji.

Za svaku radionicu tim se posebno priprema ovisno o broju polaznika/ica kao i njihovom predznanju i iskustvu. Program video-edukacije pokrenut je u ljeto 2003. godine kao projekt Autonomnog kulturnog centra – Attack!, a od jeseni iste godine do zime 2006. djelovao je kao dio produkcije Fade In, kontakt: edukacija@restarted.hr

AKTIVISTIČKI VIDEO
Mediji više nisu samo u rukama vlada ili bogatih korporacija. Iako i dalje imaju nevjerojatan utjecaj na javnost, sve jeftinija tehnička oprema, dostupnije znanje na Internetu i nepregledne mogućnosti distribucije videa svima nam omogućuju da postanemo medij i prenesemo svojoj okolini ono što imamo za reći. Tim više što su informacije u rukama velikih medija filtrirane, prije svega kroz interese oglašivača, vlasnika i raznih državno-privatnih lobija, a novac dobiven od reklama važniji je i od javnog interesa. Pa ako želite javnosti pokazati da lokalna tvornica ispušta zagađene tvari u rijeku iz koje cijeli grad pije vodu, a isti je jedan od većih oglašivača na lokalnoj televiziji, teško ćete dobiti cjelovitu informaciju i jasnu kritiku. Tu nastupaju vaše male kamere i nešto volje da se to izmontira i stavi na Internet ili prikaže u lokalnoj knjižnici uz javnu raspravu. Budite sigurni da će polučiti nekakav uspjeh čak i ako se osjećate ‘malim’. Kamere tako postaju pravo nenasilno oružje i alternativne oči javnosti, a protuzakonite odluke lokalnih moćnika, glupe izjave političara ili nasilje policije prestaju biti nevidljivi, jer medije ne treba samo pasivno konzumirati, valja ih i aktivno stvarati. A zašto to ne činiti ako već možemo.

DON’T HATE THE MEDIA, BE THE MEDIA
Projekt „Don’t hate the media, be the media“, sastoji se od dvije faze – projekcijskog, prikazivačkog dijela, te izvedbe radionice, koja pak obuhvaća intenzivni bazični trodnevni tečaj upoznavanja sa kamerom, montažom te osnovama novinarskog „sklapanja“ priče.
Budući da je video najutjecajniji medij, odlučili smo zainteresiranim ljudima u drugim gradovima prikazati kako se koristi osnovna video oprema za produkciju vlastitih informacija, želeći ih tako ohrabriti da prepoznavanjem lokalnih problema, njihova aktivnost ne treba stati. Uz dosta jednostavnu primjenu kamere i montaže te osnova prezentacije informacija (vijest, reportaža), vrlo je lako napraviti prilog te ga je putem javnih projekcija, cd izdanja ili VHS-a moguće prezentirati javnosti, bez da to „mora“ biti televizija.

Kao jedan od većih problema kod ljudi, prepoznali smo tzv. „strah od tehnike“, a konkretan susret s njom te učenjem konkretnih vještina, omogućuje im se da sami postanu medij i time preuzmu konkretnu ulogu u mijenjanju i korektnom informiranju društva. Tako stvaramo alternativu „mainstream“/korporativnim medijima koji zbog raznih razloga ne žele „pokriti“ neke vijesti i događanja.

Tehničke stvari
Trajanje: od petka do nedjelje (oko 20 sati)
Broj učesnika: min. 6, maksimum 12
Dio tehničke opreme nosimo mi, a poželjno je da neke stvari nabavi organizator, kako bi više ljudi moglo raditi odjednom...

Uvod u video aktivizam ...
...javna je video projekcija, koja prethodi radionici. Serija je to kratkih aktivističkih reportaža, klipova i animacija, uz razgovor s posjetiteljima te tumačenje osnovnih pojmova i svrhe video aktivizma. Pričamo o Undercurrentsu, Witnessu, Restartu, Fade in-u, diskutiramo s ljudima o medijima... Otvorena je za svu javnost, te potencijalno otvara prostor za daljnje projekcije takvih i sličnih video-radova u lokalnoj sredini.
Program traje oko 2 sata!!

Prva video-aktivistička radionica je održana uz podršku Fonda za otvoreno društvo i National Endowment for Democracy.

kuda.
Kategorije: