Više o projektu "Umetnost uvek ima posledice"

  • kuda.
  • kuda.

www.artalways.org

Projekat Umetnost uvek ima posledice predstavlja dugoročnu internacionalnu kolaborativnu platformu. Cilj ovog projekta je da kreira i distribuira saznanja o paradigmatičnoj društveno angažovanoj umetnosti i praksama vizuelne umetnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi, uključujući njihov odnos sa širim evropskim kontekstom, u prošlosti kao i danas. Kroz izložbe, istraživačke laboratorije, seminare i obrazovne događaje, projekat širi polje znanja o snažnom modernističkom nasleđu i praksama konceptualne umetnosti i teorije u Hrvatskoj, Poljskoj, Srbiji i Mađarskoj, stvarajući vitalne veze između nacionalnih praksi i savremenih razvoja u regionalnom i širem, evropskom kontekstu. Kroz sve dostupnije znanje o umetnosti, njen razvoj i značajne istorijske prakse u zemljama Centralne i Istočne Evrope su još uvek značajno medijatizovane Zapadnim diskursom. Umetnici i radnici u kulturi ne prepoznaju sopstvenu poziciju u monolitnoj konstrukciji onoga što se naziva "(bivša) socijalistička Istočna Evropa", što je vrlo često zajednički imenitelj za sve prakse u projektima formiranim na Zapadu.

Projekat "Umetnost uvek ima posledice", nazvan po radu hrvatskog umetnika Mladena Stilinovića, odnosi se na specifične istorijske, ekonomske i političke okolnosti, ali istovremeno namerava da ih prevaziđe.

Dok pokušava da izbegne i dekonstruiše lažnu, mitsku geografsku odrednicu, namerava da kreira nove istraživačke metode i oblike komunikacije između umetnika i radnika u kulturi iz različitih evropskih regiona, više godina isključenih iz zvaničnog diskursa internacionalne istorije umetnosti i međusobno diskonektovanih. Na kritički i kreativan način, naš projekat nanovo otvara pitanja modernističkog nasleđa i istorija zemalja koje se deo projekta, kao i preispitivanje auto-istorija, samo-pozicioniranja, reinterpretacije istorije umetnosti, kolektivne traume i amnezije. Ističe različite prakse kroz koje umetnost stiže do svoje publike i analizira njihov značaj za širi odnos između umetnosti i društva, kroz fokus na četiri polja ove studije, koja se još uvek nalaze na marginama zvanične istorije umetnosti: istorija izložbi, tekstovi umetnika, prakse arhiviranja i konceptualni dizajn i tipografija.

Rekontekstualizacijom različitih primera iz gorepomenutog polja, i referišući na njhove društveno-političke implikacije uz dinamiku i "alternativne" i "zvanične" kulture, projekat "Umetnost uvek ima posledice" se obraća potrebi da se formira nova istorija umetnosti koja će izazvati hegemonu paradigmu u okviru koje umetnost bivše Centralne i Istočne Evrope redukovana ili na zakasnelu reakciju na Zapradna dešavanja, ili na instrumentalizovanu ideološku produkciju. Ovaj projekat se upravo obraća pomenutim simplifikacijama i fokusira se na odnose između kulturnih krugova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gde nisu uniformisani niti hegemoni ni umetnički pokreti niti formalni jezik. Upravo suprotno, značajan razvoj praksi modernizma u bivšoj Jugoslaviji i Poljskoj, uz njihovu stalnu participaciju na internacionalnoj umetničkoj sceni, je u kontrastu sa kulturnom izolacijom i direktnom intervencijom Partije koji su proizveli umetnički pejzaž potpune podeljenosti između zvanične i underground scene u Mađarskoj. Razlike u oblicima komunizma u bivšoj Jugoslaviji, poljskoj i Mađarskoj su viđene kao početne tačke istraživanja specifičnih okolnosti koje su oblikovale odnose između kulture i politike.

Umetnost uvek ima posledice se sastoji iz 4 segmenta:

1) Nevidljiva istorija izložbi, WHW / What, How & for Whom? (Zagreb)

2) Tekstovi umetnika, tranzit.hu (Budimpešta)

3) Radni naslov: Arhiva, Muzej Sztuki (Łódź)

4) ID: Ideologija dizajna, kuda.org (Novi Sad)

Kroz interdisciplinarni pristup koji kombinuje više formata prezentacije i istraživanja, projekat će stvoriti mogućnosti za umetničku, kulturnu i intelektualnu saradnju.

Avgust 2008

Kuratori projekta: Dora Hegyi (tranzit. hu), kuda.org, Magdalena Ziółkowska (Muzeum Sztuki), What, How & for Whom? / WHW Dizajner: Dejan Kršić

Projekat podržava Program Cultura 2007 - 2013 Evropske Unije. Projekat "ID: Ideologije dizajna" u realizaciji Centra_kuda.org podržava: Sekretarijat za kulturu Pokrajine Vojvodine Ministarstvo kulture Republike Srbije