Prezentacija, prikazivanje filmova i razgovori sa članovima platforme CHTO DELAT? / What is to be done? u CK13

  • kuda.
  • kuda.

OMLADINSKI CENTAR CK13
Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

www.ck13.org

Ponedeljak, 22. septembar 2008. u 19:00h
-----------------------------------------------------------

Prezentacija, prikazivanje filmova i razgovori sa članovima platforme

CHTO DELAT? / What is to be done?

Panel diskusija:
Perspektive levičarskog kritičkog delovanja u post-socijalizmu i nove definicije klase i proleterijata

Inicijativu Chto delat?/What is to be done? pokrenula je grupa umetnika, kritičara, filozofa i pisaca u Petersburgu 2003. godine sa ciljem povezivanja levih političkih praksi u polju teorije, umetnosti i aktivizma. Od tada Chto Delat? objavljuje 18 redovnih izdanja istoimenog žurnala i nekoliko specijalnih tematskih edicija na ruskom i engleskom jeziku. Naročiti fokus ove inicijative predstavlja pokušaj repolitizacije intelektualno-kulturne sfere u Rusiji i šire na međunarodnom nivou.

Panel diskusija:
Perspektive levičarskog kritičkog delovanja u post-socijalizmu i nove definicije klase i proleterijata

Kako se boriti protiv protiv antikomunističkog konsenzusa koji objedinjuje neo-liberalne i nacionalističke snage post-socijalističkih zemalja? Koje su moguće strategije kritičkog delovanja u umetnosti i kulturi unutar takvog post-socijalističkog stanja? Kako se kritička umetnička i intelektualna proizvodnja može čvršće povezati sa političkim i aktivističkim pokretima? Kakva je klasna situacija u post-socijalističkim zemljama, posebno u Srbiji i Rusiji? Kakva je bila klasna situacija u kasnim socijalističkim društvima? Kako se promenila? Da li je promena izazvana klasičnom kapitalističkom polarizacijom? Šta su specifičnosti i uloga nematerijalnog rada u Rusiji i u Srbiji?

Sva ova pitanja predstavljaju centralne teme koje će diskutovati učesnici i gosti panela sa ciljem da se uoče specifičnosti i sličnosti situacija istočnoevropskih zemalja, kao i da se iznađu mogućnosti zajedničkog delovanja.

Nakon prezentacije u Novom Sadu slede dve prezentacije i razgovori sa članovima Chto Delat? u Beogradu, u Magacinu, Kraljevića Marka 4 (http://www.tkh-generator.net/sr/uprocesu/program-za-septembar-magacin-u-...).

Organizacija događaja u Beogradu: Prelom kolektiv iz Beograda (www.prelomkolektiv.org) i u Novom Sadu: Centar za nove medije_kuda.org (www.kuda.org).

U prilogu se nalaze radni tekstovi vezani za kolektiv Chto Delat?
- Alexei Penzin: Post-Soviet Singularity and Codes of Cultural Translation
- A. Magun: Ideas towards the postsocialist Left

Za dalje čitanje:
- Web site kolektiva Chto Delat?: http://www.chtodelat.org/
- New Issue of Chto Delat Confiscated and Under Investigation: http://transform.eipcp.net/correspondence/1220008997