ROUGH GUIDE TO AMSTERDAM | ISTRAŽIVANJE GRANICA, Javna diskusija (uživo) između Beograda i Amsterdama

kuda.

Subota, 29. novembar, 19.00 - 21.00 h

Beograd: U Domu Omladine, I. sprat
Amsterdam: De Balie, salon

ISTRAŽIVANJE GRANICA predstavlja uživo povezanu javnu diskusiju između Beograda i Amsterdama o novim i promenljivim granicama na Balkanu.

Diskusija će se simultano odvijati u prostorijama De Balie centra i Doma Omladine, i biće povezane "živim" linkom putem interneta. Ovaj događaj će okupiti istraživače, aktiviste i angažovane građane u oba grada oko tema kontrole granica, menadžmenta granica i migracija, da bi diskutovali kako ove teme reflektuju nestabilni odnos balkanskog regiona prema Evropskoj Uniji.

Granice deluju kao filtri, ne jednostavno kao mehanizmi uključenja ili isključenja. Ono što granice filtriraju, propuštaju ili ne, zavisi od toga ko upravlja i kontroliše granice. Specifičnost balkanskog stanja se ogleda u činjenici da postoji toliko različitih sfera interesa i moći koje se preklapaju i ostaje potpuno nejasno ko upravlja granicama. Kakvi se mehanizmi koriste da bi se upravljalo granicama (tehnološke, političke, regulatorne, legalne, itd.)?

Cilj okupljanja u dva grada je pokušaj da se kreira otvoreni forum kao prvi pokušaj da se mapira kompleksno transnacionalno prisustvo mnoštva agencija (OSCE, NATO, UNMIK, KFOR, SFOR, i različitih misija iz EU, SAD i Ruske federacije), koji su uvezani u konsolidovanje promenljivih balkanskih granica. Diskusija bi mogla da vodi do veće vizuelizacije i projekta mapiranja ovih uticaja.

Na diskusiji učestvuju: pisac i aktivista novih medija Florian Schneider (Kein.org), filmski reditelj Želimir Žilnik (tbc), umetnica i autorka "Schengen without effort" Vahida Ramujkić, umetnik i istraživač Zoran Pantelić (Centar za nove medije_kuda.org), istraživač umetnosti i medija Kristian Lukić (Eastwood, Napon i Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Milenko Srećković (FreedomFight - Zrenjanin), umetnik Željko Blaće (Mi2 / Jan van Eyck Academy) (tbc), umetnik Darko Fritz (tbc) i istraživač Paul Keller (Kein.org / Knowledgeland).

Razgovor moderiraju Eric Kluitenberg u Amsterdamu, Branka Ćurčić i Richard de Boer u Beogradu.

Diskusiju organizuju De Balie u saradnji sa kuda.org (Novi Sad), Dom Omladine (Beograd) i uz podršku Kein.org, i deo je trodnevnog programa "Rough Guide to Amsterdam", 28-30. novembar 2008 u Domu Omladine.

Gde i kada?
Subota 29. novembar, 19.00 - 21.00 h

Beograd: Dom Omladine, I. sprat
Amsterdam: De Balie, salon