Prezentacija nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos, 12.05. utorak, 18h, Omladinski centar CK13

kuda.

12.05. utorak, 18h, Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad, www.ck13.org

Prezentacija nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos
Učestvuju:

Marko Miletić (Kontekst galerija, organizator konkursa, Beograd)

Gordana Nikolić (kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, članica žirija nagrade, Novi Sad)

Andrea Palašti (umetnica, finalistkinja Mangelos nagrade 2008, Novi Sad)
------------------------------------------------------------------------------------

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) sa idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja za cilj ima da omogući jednom mladom umetniku/ci iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi (prve godine u Sausalitu, Kalifornija a potom u Njujorku).

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Od 2006. godine KONTEKST galerija i umetnička asocijacija DEZ ORG iz Beograda su novi organizatori nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos.

Nagrada se sastoji od rezidencijalnog boravka u Njujorku u trajanju od šest nedelja, u International Studio and Curatorial Program (ISCP) koji predstavlja jedan od najznačajnijih programa za mlade umetnike i umetnice danas.

Program boravka uključuje i posete brojnim galerijama, muzejima kao i upoznavanje sa predstavnicima i predstavnicama njujorške umetničke scene.
Nakon povratka iz Njujorka nagrađenom umetniku/ci se organizuje samostalna izložba.

Svake godine žiri, uzimajući u obzir glasove umetnika i umetnica poslate putem e maila, bira pet do šest finalista i finaliskinja koji potom imaju izložbu u KONTEKST galeriji. Na otvaranju izložbe zvanično se proglašava pobednik/pobednica.

Dobitnici/e nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos do 2008. godine u Srbiji su: Bob Milošević (Sausalito, Kalifornija, 2002.), Vladimir Nikolić (Njujork, 2003.), Milica Ružičić (Njujork, 2004.), Milena Gordić (Njujork, 2005.), Siniša Ilić (Njujork, 2006.), Katarina Zdjelar (Njujork, 2007.), Ivan Petrović (Njujork, 2008.).

Konkurs za nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2009. godinu je otvoren do 25. maja 2009.

Sve informacije o konkursu možete naći na:

www.mangelosnagrada.org.rs