Knjiga i DVD "ZA IDEJU – PROTIV STANJA" o radu ŽELIMIRA ŽILNIKA U DOKUKINU CROATIA, Zagreb, 4. decembar, 17h

kuda.

Premijerna promocija knjige i DVD roma o redatelju Želimiru Žilniku u Dokukinu Croatia 4. prosinca u 17 sati / posebne projekcije kratkih dokumentaraca iz 60-ih i 70-ih, filmovi "Tvrđava Evropa", "Kenedi se vraća kući" i "Gde je dve godine bio Kenedi" / Razgovor s autorom nakon projekcija //

U zagrebačkom Dokukinu Croatia, u petak 4. prosinca 2009. u 17.00 sati održat će se promocija nove knjige i DVD roma ‘Za ideju – protiv stanja’, analiza i sistematizacija umjetničkog stvaralaštva legendarnog novosadskog crnotalasnog redatelja Želimira Žilnika, a u izdanju Playground produkcije i Centra za nove medije kuda.org. U petak, od 19.00 i 21.00 sat nastavljamo s projekcijama filmova iz različitih perioda Žilnikova stvaralaštva nakon kojih će biti održan razgovor s redateljem.

I tijekom cijelog vikenda u Dokukinu Croatia, nastavljamo s projekcijama Žilnikovih filmova. Na programu su kratki dokumentarci samog početka redateljeva stvaralaštva, od 1967. do 1973. godine, nagrađivani dokumentarac ‘Tvrđava Evropa’ iz 2000. i dva od tri dijela trilogije o Kenediju ‘Kenedi se vraća kući’ i ‘Gde je dve godine bio Kenedi’. Radi se, naime, o onom dijelu trilogije koji više pripada dokumentarnom nego igranom žanru.

‘Okosnicu knjige čini niz eseja suvremenih teoretičara filma i kritičara umjetnosti kao što su Pavle Levi, Branislav Dimitrijević ili Marina Gržinić, intervjui sa Žilnikom kao i vlastiti osvrt autora na svoje filmove. „Prateća" aktivnost prikupljanja novinskih članaka o njegovom filmskom i aktivističkom radu, video i fotografske dokumentacije o metodologiji njegovog rada i rijetke arhivske građe omogućila je praćenje „odnosa" institucija, javnog mnijenja, političkog i kulturalnog establišmenta naspram Žilnikovog stvaralaštva (i šire) u trenutku nastajanja, a prikupljen i objavljen na jednom mestu, ovaj materijal omogućuje višeznačnu kontekstualizaciju i čitanje Žilnikove filmografije danas’, kaže urednica ovog izdanja Branka Ćurčić.

DVD izdanje sadrži više od 500 dokumenata i novinskih članaka, više od sto rijetko ili nikad viđenih fotografija sa snimanja filmova te video isječke iz gotovo svih Žilnikovih igranih i dokumentarnih radova, a kojih je više od četrdeset.

Promociji će prisustvovati urednica knjige i DVD roma Branka Ćurčić, producentica i suurednica Sarita Matijević te sam autor Želimir Žilnik.

Ulaz na promociju je slobodan, a za projekcije filmova je 20 kn. Ulaznice se mogu rezervirati na stranici www.dokukino.net

PROGRAM GOSTOVANJA ŽELIMIRA ŽILNIKA U ZAGREBU

PETAK, 4.12. / DOKUKINO CROATIA

* 17.00 h
Prezentacija knjige i DVD roma ‘Za ideju – protiv stanja’.
Gosti: Branka Ćurčić, urednica izdanja, Sarita Matijević, producentica i suurednica izdanja i Želimir Žilnik, redatelj.
* 19.00 h
Projekcija kratkih dokumentaraca Želimira Žilnika s kraja 60-ih i početka 70-ih godina.

1. Žurnal o omladini na selu, zimi, 1967.,15’
2. Nezaposleni ljudi, 1968., 13’
3. Crni film, 1971., 14’
4. Lipanjska gibanja, 1969., 10’
5. Pioniri maleni, 1968., 18’
6. Ustanak u Jasku, 1973., 18’
uz razgovor s autorom nakon filma!
* 21.00 h

* TVRĐAVA EVROPA, r. Želimir Žilnik, 2000., 80’
uz razgovor s autorom nakon filma!

SUBOTA, 5.12. / DOKUKINO CROATIA

* 19.00 h
KENEDI SE VRACA KUĆI, r. Želimir Žilnik, 2003., 75’
+ GDE JE DVE GODINE BIO KENEDI, r. Želimir Žilnik, 2005., 26’

NEDJELJA, 6.12. / DOKUKINO CROATIA

* 21.00 h
Projekcija kratkih dokumentaraca Želimira Žilnika s kraja 60-ih i početka 70-ih godina.