Predavanje Ane Džokić i Marca Neelena (STEALTH.unlimited), 10.03., 19 h, galerija Miroslav Kraljević, Zagreb

kuda.

*mikropolitike*: Od Venecijanskog do Tiranskog bijenala – vatra i druga goruća pitanja, Ana Džokić i Marc Neelen (STEALTH.unlimited)

srijeda, 10.3.2010. u 19 sati
Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29, Zagreb

Na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2008. STEALTH.unlimited predstavio se kao ko-kustos Nizozemskog paviljona s projektom 'ARCHIPHOENIX - Faculties of Architecture'. Njihov odgovor na okvirnu temu 'Ondje: Arhitektura onkraj gradjenja' potaknut je nedavnim pozarom Arhitektonskog fakulteta u Delftu. Umjesto da se promišlja u okvirima izlozbe, Nizozemski paviljon pretvoren je u prostor za istrazivanje i platformu za diskusiju s fokusom na arhitektonske fakultete, a kroz viseštruke funkcije u smislu kapaciteta, mogucnosti i sposobnosti. Kroz tjedan dana autori projekta iskoristili su priliku da angaziraju široku mrezu arhitekata i drugih strucnjaka u izravnoj razmjeni, bilo kao govornike, moderatore, ili kroz intervjue. Postav prostora paviljona svakodnevno se mijenjao kako bi se u njega mogao smjestiti niz aktivnosti, video montiran na licu mjesta i jedinica za produkciju knjiga. Dok je paviljon djelovao kao privremena 'škola', proizvedeni s adrzaj ciljao je da postane imaginarni curriculum za arhitekturu, onkraj podijele na edukaciju i praksu.

Godinu dana kasnije, u jesen 2009, STEALTH kurira jednu od tri epizode Medjunarodnog bienala suvremene umjetnosti u Tirani (T.I.C.A.B). U pokušaju da kriticki reagira na trenutni razvoj Tirane – obiljezen 'divljom' urbanizacijom i brzim kapitalnim ulaganjima te pozicioniran na horizontu neoliberalnog konteksta – cetvrto izdanje bijenala odmaklo se s polja vizualnih umjetnosti na podrucje arhitekture i procesa urbanizacije. Ukljucujuci arhitekte, umjetnike, kulturne radnike, aktiviste i novinare sa Zapadnog Balkana i iz šireg globalnog konteksta, druga epizoda bijenala proucavala je nedostatke koji proizlaze iz visoko individualiziranog i profitom motiviranog razvoja suvremenih gradova, te ukazala na alternative koje izrastaju iz tih pukotina, otvarajuci pogled na drugacije doprinose i angazman gradjana po pitanju moguce buducnosti naših gradova.

Ana Dzokic i Marc Neelen od 2009. suradjuju na STEALTH.unlimited, projektu koji se odvija izmedu Beograda i Rotterdama. STEALTH se bavi oblikovanjem mogucnosti na mjestima gdje se susrecu razlicita polja istrazivanja i mobilizira razmisljanje o mogucim buducnostima grada. U njihovom radu kljucne su promjene perspektive - od vizualne kulture, urbanog istrazivanja, prostornih intervencija, do kulturnog aktivizma. Stvarajuci radove koji mogu poprimiti oblik specificne intervencije u fizickom prostoru, prilike za razmjenu znanja, ali i softwarea, proizvode probne uvjete za podjelu autorizacije urbanog prostora i kulture.

organizatori: [BLOK] – Lokalna baza za osvjezavanje kulture & DeLVe | Institut za trajanje, mjesto i varijable

[BLOK]
Ilica 103 | 10 000 Zagreb | HR
t. +385 91 2 56 56 56
e. [email protected]
http://www.mikropolitike.org

DeLVe @ G-MK
Šubićeva 29 | 10 000 Zagreb | HR
t. +385 1 45 92 696
e. [email protected]
http://www.g-mk.hr

projekt podrzali: Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Serija predavanja Mikropolitike dio je projekta THE ART OF URBAN INTERVENTION koji se ostvaruje kroz suradnju < rotor > association for contemporary art/ Graz, University of J. E. Purkyne/ Usti nad Labem, [BLOK] – Lokalna baza za osvjezavanje kulture/ Zagreb, The Blue House Foundation/ Amsterdam, Institute of Contemporary Art/ Sofija i NABA – New Academy of Fine Arts/ Milano.

Projekt THE ART OF URBAN INTERVENTION podrzava Culture Programme of European Union.