Proširena estetska edukacija

kuda.org

Projekat Proširena estetska edukacija: umetnički eksperiment i politička kultura u doba mreža je projekat saradnje organizacija: Berliner Gazette iz Nemačke, Kontrapunkt iz Makedonije, kuda.org, Multimedijalnog instituta iz Hrvatske i Mute časopisa iz Velike Britanije, koji podržava program Culture 2007-2013 Evropske komisije i Evropska kulturna fondacija (ECF).

http://aestheticeducation.net

Projekat polazi od prosvetiteljskog pojma estetske edukacije koji je proklamovao povezanost umetnosti (primarno književne kulture u tom razdoblju), politike (revolucije) i tehnologije (štampe i izdavaštva) u stvaranju emancipovane sfere javnog delovanja. Taj pojam estetske edukacije (u nekim slučajevima i problematičan) proširujemo u cilju zajedničkog rada na istraživanju, sabiranju, dokumentovanju i diseminiranju znanja kako se u dobu mreža različiti geografski konteksti i društvene prakse mogu trasverzalno zbližavati u kreiranju zajedničkog prostora delovanja i refleksije.

Proširena estetska edukacija stoga uspostavlja dugoročnu saradnju između pet organizacija: Multimedijalnog instituta (HR), kuda.org (RS), Berliner Gazette (DE), Kontrapunkt (MK) i Mute (UK), redom aktivne u širem kulturnom polju u kojem se umetničko eksperimentisanje susreće s političkom kulturom i komunikacijskim tehnologijama. Specifičnost projekta počiva upravo na raznolikosti društvenih konteksta i različitim poljima delovanja suorganizatora projekta: od transeuropskih izdavačkih mreža, preko emancipatornih (samo-)obrazovnih projekata.

Aktivnosti projekta uključuju zajedničku web platformu (http://aestheticeducation.net) koja će diseminirati tekstove nastale u sklopu projekta s istaknutim internetskim nositeljima kritičkog diskursa Berliner Gazette i Mute, sedam konferencija, pet radionica, dve javne debate, dve izložbe i sedam publikacija.