Online projekcija 2 filmova Želimira Žilnika od 6. maja 2018. - 17. maja 2018., u okviru izložbe: WHW | Želimir Žilnik: Građani iz sjene

Drugi ciklus filmova - Želimir Žilnik Građani iz sjene

Online program filmova možete gledati OVDE

Uz izložbu Građani iz sjene u Edith-Russ-Haus for Media Art u Oldenburgu (19/04 –17/06/2018), koja obuhvata filmove iz svih faza Žilnikovog rada, odvija se paralelni online program od 25 filmova u 5 ciklusa koje u dvonedeljnom ritmu možete pratiti na stranici www.zilnikzelimir.net
 
Drugi program ponovo okuplja pet filmova iz različitih razdoblja: dva filma koji predstavljaju Žilnikov pogled na ratne devedesete: Marble Ass i Tito drugi put među Srbima, televizijski film Bruklin – Gusinje koji se kasnih osamdesetih opire rastućoj netrpeljivosti prema Albanskoj manjini, rijetko viđen prvi Žilnikov film za televiziju nakon povratka iz Njemačke Komedija i tragedija Bore Joksimovića, te jedan od njegovih kultnih ranih dokumentaraca Ustanak u Jasku koji jezikom vrlo različitim od tada popularnih partizanskih spektakla priča iskustva iz NOB-a.

Marble Ass (1995), 87 min
Komedija i tragedija Bore Joksimovića (1977), 30 min
Ustanak u Jasku (1973), 18 min
Bruklin – Gusinje (1988), 85 min
Tito po drugi put među Srbima (1994), 43 min

Povodom izložbe WHW je pripremio nove opise filmova koji su proizašli iz dugotrajnih razgovora sa Želimirom Žilnikom te uključuju njegova sećanja na proces nastajanja filmova i njihovu recepciju. Deo razgovora WHW-a sa Želimirom Žilnikom možete pročitati ovde.

Program je dostupan do 17/05/2018., kada kreće sledeći program od pet filmova koji će takođe biti online dostupni dve nedelje.

Građani iz sjene će biti predstavljeni u Galeriji Nova u Zagrebu u novembru 2018. godine. Publikacija sa novo naručenim esejima o radu Želimira Žilnika će obiti bjavljena početkom 2019. godine.

Projekt finansira Federalna njemačka kulturna fondacija.

ilustracija:Marble Ass, 1995.