Centar kuda.org vas poziva na izložbu: SIGNALI - Algoritmi neposlušnosti, 13-24. maj 2019., Galerija SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad

Centar kuda.org vas poziva na izložbu:

SIGNALI - Algoritmi neposlušnosti

13-24. maj 2019.

Galerija SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad

 

Otvaranje izložbe: ponedeljak 13. maj 2019. u 18h

Projekcija filma: Citizen4, Laure Poitras, 13. maj 2019. u 19h, Galerija SULUV

 

Panel diskusija i javno vođenje kroz izložbu: 14. maj 2019. u 18h, Galerija SULUV

Učesnici na panelu: Evan Light (Toronto), Michael Prinzinger (Berlin), Vladan Joler (Novi Sad), Aranđel Bojanović (Beograd)

Moderatori: Darija Medić i Mihajlo Vujasin

 

Razotkriveni fajlovi Edvarda Snoudena (Edward Snowden) su izazvali debate na globalnom nivou o demokratiji, građanskim pravima, internetu, ulozi i uticajima obaveštajnih agencija i službi bezbednosti širom sveta. U međuvremenu, dokumenti koji su doveli do takvih debata i dalje su nedostupni za javnost. Upitno je da li će ovi dokumenti biti sačuvani za budućnost, ili samo za one koji pišu istoriju.

Izložba SIGNALI – Algoritmi neposlušnosti je adaptacija i svojevrsna interpretacija međunarodne izložbe kolektiva Berliner Gazette iz Berlina, u tradiciji kulture slobodnog softvera i razmene. Izložba predstavlja umetničke odgovore na jedan od najznačajnijih događaja u skorašnjoj istoriji digitalnih prava i privatnosti podataka - otkriće NSA i GHCQ fajlova od strane Edvarda Snoudena i njegovih saradnika. Izložba predstavlja radove svetski najpoznatijih aktera novomedijske umetničke scene i tretira problem kao polaznu tačku i postavlja Snoudene objave u širi kontekst građanske aproprijacije. Umetnici koji učestvuju na izložbi tretiraju fajlove kao radni materijal i time ih uspostavljaju kao zajedničko dobro.

Izložba obrađuje i približava društvene, estetske i političke aspekte samih fajlova koje opšta javnost nema često priliku da vidi. Prostor koju umetnička interpretacija konteksta nudi predstavlja jedinstveno mesto susreta istraživačkog novinarstva, filozofije tehnologije, humanistike i novomedijske umetnosti, kao i primer potencijala umetničkih radova da predstave kompleksna pitanja tehnologije koja dotiču čitavo čovečanstvo danas.

U sklopu izložbe u utorak 14. maja 2019. u 18h biće održana panel diskusija Algoritmi neposlušnosti, koja uvodi teme direktnog uključivanja tehnologije u socijalne procese, nadovezujući se na Snoudenove objave. Manifestacija algoritamskog upravljanja ima nepredvidiv uticaj na društvenu sferu. Panel će se osvrnuti na izložbu Signali - Algoritmi neposlušnosti kako bi se otvorio kontekst pod kojim su Snoudenovi dokumenti bili instrument za razumevanje mehanizama praćenja današnjih umreženih društava i sagledale promene kontekstualnog pejzaža od te tačke do danas.

Izložbeni program je dopunjen i sa predstavljanjem knjige koja nastavlja dijalektički “frontend/backend” narativ izložbe - A Field Guide to the Snowden Files: Media, Art, Archives 2013-2017, urednika Magdalena Taube i Krystian Woznicki (Berliner Gazette). Ovom knjigom je obuhvaćena reprezentativna selekcija umetnika koji su radili na Snoudenovim fajlovima, i smešta ih u kontekst preuzimanja (aproprijacije) zajedno sa medijima i arhivatorima.

Autori predstavljeni na izložbi:

Željko Blaće, Andrew Clement, Colnate Group, Naomi Colvin, Simon Denny, Corinna Haas, Christoph Hochhäusler, Evan Light, Geert Lovink, M.C. McGrath, Henrik Moltke, Deborah Natsios, Julian Oliver, Laura Poitras, Norman Posselt, Stefan Tiron, University of the Phoenix, Andi Weiland, Maria Xynou i John Young.

Izložba je prvi put bila prikazana u Berlinu 2017. godine u produkciji Berliner Gazette. https://projekte.berlinergazette.de/signals/

 

Izložba SIGNALI - Algoritmi neposlušnosti u Novom Sadu se realizuje u produkciji i organizaciji kuda.org iz Novog Sada, a u partnerskoj saradnji sa Berliner Gazette i umetnicima koji izlažu, uz podršku SULUV galerije, Akademije umetnosti Novi Sad, FMK-Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, Omladinskog centra CK13 Novi Sad i DELTA VIDEO d.o.o. iz Beograda koji su ustupili pravo za besplatnu projekciju filma i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Canada Council for the Arts. Stručna saradnica na projektu – Darija Medić (DiploFoundation)

www.kuda.org