Magazine Mute Vol 2 #15

kuda.

http://www.metamute.org
Časopis Mute Vol 2 # 15

„Grey Goo“ je hipotetički scenario kraja sveta koji uključuje molekularnu nano-tehnologiju u kojoj samokopibilni roboti koji se ne kontrolišu troše svu materiju na Zemlji dok grade više sebe. Ovaj spektakularno distopijski mem ne samo da nudi naučno-fantastični analog za pokolj požnjeven akumulacijom kapitala, već i zamišlja njegov ostatak - svet koji nije definitivno uništen, ali je degenerisan u masu nediferencirane, a opet i dalje aktivne guske. Goo-ova kombinacija neljudske replikacije i uništavanja primer je kako pop imaginarni zamišlja Kraj. Ne kao prekid koji uvodi u prevrednovanje svih vrednosti, već kao beskonačno produženje više istih starih sranja. Pisci u ovom izdanju Mute takođe prepoznaju verovatnoću ovog gnjecavog scenarija u kojem nas kriza ne oslobađa automatski iz naših trenutnih uslova, ali ih može jednostavno produbiti. Trezveno istražujući opšte razmeštanje završetaka, od holivudskih filmova o katastrofama do antikapitalističke teorije do manipulacije panikom zbog klimatskih promena, ovo izdanje Mute stavlja tačku na krajnje igre.

Uvodnik
Autor Josephine Berri Slater

Kriza na ICA: Ekov Eshun’s Experiment in Deinstitutionalisation
Usred opšteg prihvatanja gotovinske krize koja pogađa ICA kao nesreću recesije i jurnjave u institucionalnu samokritiku „dlake“ kao sredstva za odvraćanje stvarne kontrole, JJ Charlesvorth otkriva katalog grešaka koje se mogu izbeći i slobodno tržište , način života koji razmišlja iza njih.

Kraj bez kraja: Bioskop katastrofa u doba krize
Isprašujući zamor i pepeo koje je nataložila nedavna holivudska bujica filmova o katastrofama, Evan Calder Villiams cilja na njihov pesimizam koji potvrđuje svet i poziva na stvarnu apokalipsu.

Apokalipsa, tendencija, kriza
Krize generišu apokaliptične snove i noćne more. Preispitivanjem antikapitalističke misli 20. veka, Benjamin Nois nas poziva da kritički preispitamo kako takav apokaliptični ton deluje u okviru radikalnih analiza trenutne krize.

Post-Crunch Futures II: Specijal za nemu beletristiku
Tamo gde je „popravljanje“ budućnosti igra za društvene inženjere, pisci Matthev Fuller i Anthoni Iles radije otvaraju sadašnjost, na sopstveni pogon, podsmevaju se imanenciji ...

Pomoć i saveti
Autor Matthev Fuller

Špekulišući o stanovanju
Autor Anthoni Iles

Steganografija
Autor Martin Hovse

Kako ne biti ateista
Ben Pritchett zaranja u abecednu supu Brajana Rotmana „Postati izvan sebe“ i Joeane Zilinske „Bioetika u doba novih medija“ i razdvaja zamršene odnose između etike, novih medija i subjektivnosti.

Obešeni, nacrtani i „raščlanjeni“?
Dve nedavno objavljene knjige - Anna Minton's Ground Control i This is Not Gatevai's Critical Cities - daju pregled akumuliranih efekata „urbane renesanse“ Novog Labura. U svojoj dvostrukoj recenziji, Oven Hatherlei vidi da se umorna politika mikrootpora suočava s nekom preko potrebnom materijalističkom geografijom.

Protiv predstavljanja: Revolucija pred vama.
Uzimajući sve kao mogući materijal za improvizaciju (ne samo zvukove, već ideje, afekte, odnose moći, skrivene strukture sadržane u sobi ...) moguće je razviti praksu „ekstremne specifičnosti lokacije. Umetnik buke Mattin istražuje zagonetku radikalne performativnosti.

Hopenhagen protiv Nade
Usred opšte eko-panike i njene komodifikacije, Ilja Lipkin otputovao je na samit u Kopenhagenu kako bi bio svedok poslednje šanse kapitalizma da sačuva klimu pogodnu za njegov rast.