Omladinski centar CK13

Subscribe to Omladinski centar CK13 feed
Updated: 1 hour 54 min ago

Radijski serijal “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sojourner Truth”

Thu, 2023-12-07 10:14

Radijski serijal “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sojourner Truth” možete poslušati na mixcloud kanalu Radija zajednice CK13 ili na našoj web stranici u arhivi emisija. 

Serijal se sastoji od 6 polučasovnih epizoda i sadrži ukupno 18 nadahnutih govora bivše ropkinje Sojourner Truth (1797-1883), afroameričke putujuće propovednice, borkinje za ljudska i ženska prava, abolicionistkinje.

Serijal smo emitovali u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama od nedelje, 26. novembra do petka, 1. decembra na Radiju zajednice CK13. Govore je čitala Tatjana Bajić, prema prevodu sa engleskog Ivane Maksić za štampano izdanje pod nazivom “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sodžerner Trut”, unutar edicije “Hrabrost je zarazna” Omladinskog centra CK13.

*Radijski serijal “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sojourner Truth” je nastao u okviru projekta “HRABROST JE ZARAZNA: Jačanje feminističke svesti i aktivizma u Novom Sadu i Srbiji” uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Android aplikacija za slušanje Radija zajednice CK13

Mon, 2023-12-04 11:46
Kreirali smo i plasirali android aplikaciju za slušanje Radija zajednice CK13.

Aplikacija je besplatna i sigurna, jednostavna je za instaliranje i korišćenje. Osim radijskom programu, omogućava pristup i arhivi emisija.

Preuzmite je i instalirajte je na vašem uređaju preko ovog linka.

Zapratite Radio zajednice CK13 na društvenim mrežama Facebook Instagram

#slusajradiozajedniceck13 tvoja zajednica.tvoj glas
ck13.space/radio

Prijave za seminar “Čitanje političkih mitova o naciji”

Tue, 2023-11-21 17:17

Pozivamo vas da se prijavite za učešće na Seminaru alternativnih politika “Čitanje političkih mitova o naciji” koji će se održati 9. i 10. decembra u Omladinskom centru CK13.

Seminar vodi politički antropolog Ivan Čolović.

 

U političkom životu savremene Srbije velik značaj ima politički imaginarijum (simboli, rituali i mitovi). Naročito važnu ulogu imaju politički mitovi, među njima u prvom redu mitska naracija o bici na Kosovu 1389. godine.  Borci za političku vlast  i za pozicije moći u  društvenom i  kulturnom životu  najčešće sebe predstavljaju kao autentične zastupnike i čuvare „kosovske svetinje“. 

U predavanjima i razgovorima na seminaru biće reči o dva povezana kruga pitanja: Šta danas znamo o  političkim mitovima i nacionalizmu i problemima sa kojima se suočavaju njihovi kritičari i Kad se u Srbiji pojavio kosovski mit i koje funkcije on ima danas.


Dobrodošle su osobe svih generacija iz Novog Sada i okoline : srednjoškolci, studenti, kao i osobe koje ne studiraju; zaposleni i nezaposleni, aktivni u organizacijama civilnog društva, neformalnim kolektivima, političkim partijama, pokretima i inicijativama.

Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti preko linka.

Odabir učesnika će se vršiti na temelju motivacije i obrazloženja prijave.

Rok za podnošenje prijave je nedelja, 3. decembar u ponoć.
Potvrdu o učešću sa agendom seminara dostavićemo na e-mail u utorak, 5. decembra.

PROGRAM SEMINARA

subota | 9. decembar | 11 – 17č

  • Predavanje i razgovor:  Šta su politički mitovi? (Mitov i nacionalizam. Kratak pregled tumačenja političkih mitova)
  • Predavanje i razgovor: Problemi kritike političkih motiva. (Ima li u demokratskom društvu mesta za mitove?)
  • Projekcija filma „Boj na Kosovu“ (1989) sa razgovorom


nedelja| 10. decembar | 11 – 17č

  • Predavanje i razgovor: Nastanak kosovskog mita u XIX veku (Kosovska tradicija i kosovski mit.  Revizija „kosovskog opredeljenja“. Kosovski mit u služi izgradnje nekoliko nacija.)
  • Predavanje i razgovor: Kosovski mit u savremenoj Srbiji (Kosovski mit i ratovi devedesetih.    Između nebeske i zemaljske Srbije. Da li je kosovski zavet isto što i kosovski mit?)
  • Kviz: Šta znamo o  Kosovskoj bici i kosovskom mitu? ( Ekipe od 3 do 5 polaznika zaokružuju jedan od tri odgovora na 10 pitanja. Članovi ekipe sa najviše tačnih odgovora dobijaju po jednu knjigu o Kosovu iz Biblioteke XX vek).

 

Ivan Čolović (Beograd, 1938) je politički antropolog, izdavač i pisac. Objavio je oko dvadeset knjiga, a poslednjih godina ove: Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita (2017), Slike i prilike. Redom koji su se ukazivale (2018) i Virus u tekstu. Ogledi o političkoj antropologiji 4 (2020) Neke njegove knjige prevedene su na engleski, francuski, grčki, italijanski, makedonski, nemački, slovenački i poljski jezik.  Čolović je osnivač i urednik (1971), a od 1989. godine i izdavač serije knjiga Biblioteka XX vek. Dobio je nekoliko priznanja, među kojim Herderovu nagradu (2000), orden viteza Legije časti (2001), zvanje počasnog doktora Varšavskog univerziteta (2010) i nagradu « Mirko Kovač » za knjigu  Smrt na Kosovu polju  (2017). 

 

 

Radijski serijal : Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sojourner Truth

Tue, 2023-11-21 15:28

U ime oslobođenja žena, pozivamo vas da na Radiju zajednice CK13 poslušate radijski serijal “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sojourner Truth”.

Serijal se sastoji od 6 polučasovnih epizoda i sadrži ukupno 18 nadahnutih govora bivše ropkinje Sojourner Truth (1797-1883), afroameričke putujuće propovednice, borkinje za ljudska i ženska prava, abolicionistkinje.

Serijal emitujemo u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a započinjemo ga u nedelju, 26. novembra, na dan kada se neumrla Došljakinja Istina preselila u Drugi svet, odakle nam se kroz sve vekove, dok postoji bilo koji oblik duhovnog i fizičkog ropstva i eksploatacije žena i drugih Drugih, njene reči obraćaju, radikalno istinite i oslobađajuće.

Serijal će biti emitovan od nedelje, 26. novembra do petka, 1. decembra u 21č na Radiju zajednice CK13.

Govore je govorila Tatjana Bajić, prema prevodu sa engleskog Ivane Maksić za štampano izdanje pod nazivom “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sodžerner Trut”, unutar edicije “Hrabrost je zarazna” Omladinskog centra CK13.

*Radijski serijal “Govorila sam samo istinu i ništa nisam prećutala. Govori Sojourner Truth” je nastao u okviru projekta “HRABROST JE ZARAZNA: Jačanje feminističke svesti i aktivizma u Novom Sadu i Srbiji” uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Prijave za seminar “Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce” u Beogradu

Wed, 2023-11-08 09:21

Omladinski centar CK13 vas poziva na Seminar alternativnih politika Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce koji će se održati 2. i 3. decemba u prostoru “Ostavinska” u Beogradu (Kraljevića Marka 8).

Dvodnevni program seminara Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce sastoji se od predavanja, razgovora, radionica, i temelji se na konceptu neformalnog obrazovanja kao procesa kroz koji učimo zajedno – jedni od drugih, o drugima i o sebi. U ovom slučaju, učićemo jedni o drugima i o sebi kao muškarcima. Naime, da li je u pitanju prirodno ili identitetsko svojstvo? Odakle izvesnost tog svojstva? Odakle izvesnost prava i privilegija pripisanih muškarcima/muškosti? Šta muškost znači, kome i zašto?

Kroz takav proces preispitivanja (sebe), nastojaćemo dostići verodostojniju perspektivu sagledavanja i razumevanja patrijarhalnog sveta i našeg saučesništva u njemu, i našeg učešća u naporu oslobođenja od patrijarhata.

Samu reč ‘patrijarhat’ muškarci najčešće ne susreću u svom svakodnevnom životu, niti im je poznato samo značenje pojma, na šta se tačno odnosi i šta označava – iako ta reč imenuje upravo ono što kao muškarci svakodnevno živimo i činimo. Prema uvidu američke feministkinje bell hooks – ‘ništa više ne pokazuje trajno prisustvo i dejstvo antifeminističke predstave muškaraca kao svemoćnih od same nesvesnosti i neznanja muškaraca o glavnom aspektu političkog sistema koji oblikuje i ispunjava muški identitet i osećaj sopstva od rođenja do smrti’.

Kroz program seminara obradiće se pitanja društveno-istorijskog konteksta nastanka i razvoja feminizma kao političkog pokreta za oslobođenje žena, učenja i praksi radikalnog feminizma, patrijarhalnog sistema i njegovih institucija, ideologije muške nadmoći i seksualnog nasilja kao osnovnog principa sprovođenja muške nadmoći, politike savezništva muškaraca u feminističkom pokretu i ostvarenju feminističke vizije sveta bez patrijarhata. Ako želimo otkriti/povratiti dobrotu, otvorenost i iskrenost u odnosima i izražavanju sopstvenih osećanja, poručuje bel huks – moramo izumeti alternative patrijarhalnoj muškosti. Seminar je namenjen muškarcima koji veruju da je drugačiji svet moguć i da je drugačiji muškarac moguć.

Seminar vode Miloš Urošević (Žene u crnom) i Borislav Prodanović (CK13).

Seminar će biti održan 2. i 3. decembra, u prostoru “Ostavinska” (Kraljevića Marka 8) u Beogradu. Seminar je besplatan, obezbeđeni su ručak i osveženje. Okvirno trajanje programa oba dana je od 10.00 do 17.30č, a detaljna agenda će biti dostavljena učesnicima na e-mail.

Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti preko linka.

Odabir učesnika će se vršiti na temelju motivacije i obrazloženja prijave. Rok za podnošenje prijave je nedelja, 26. novembar u ponoć. Obaveštenje o učešću će biti dostavljeno u utorak, 28. novembra.
__________________________

Miloš Urošević – Aktivista feminističko-antimilitarističke organizacije Žene u crnom u Beogradu. Radikalni feminizam upoznao kroz lik i delo Andree Dvorkin, kada se zemlja pomerila i od tada pa na dalje stoji u toj tački. Kao i ona „ne veruje da je mučenje muškaraca u zatvorima gore od mučenja žena u krevetima“. Zajedno sa Sanjom Pavlović, 2017. godine uredio čitanku Oslobođenje žena: feministički tekstovi (1964-1975); sa Nelom Pamuković, 2019. čitanku Oslobođenje lezbejki: feministički tekstovi (1968-1980); sa Nikolom Tucakovim, 2021. čitanku Oslobođenje pedera: tekstovi (1951-1981); sa Borislavom Prodanovićem, 2023. čitanku Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce – tekstovi.

Borislav prodanović – Putnik, umetnik i teolog, radnik Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu. Radikalni feminizam upoznao kroz delo filozofkinje i teološkinje Meri Dejli; iskustvo susreta sa njenim radom smatra svojim korenitim preobraćenjem. Bavi se feminističkom teologijom.

*Seminar “Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce” Omladinski centar CK13 organizuje u okviru projekta “HRABROST JE ZARAZNA: Jačanje feminističke svesti i aktivizma u Novom Sadu i Srbiji” uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.