Omladinski centar CK13

Subscribe to Omladinski centar CK13 feed Omladinski centar CK13
Updated: 2 hours 29 min ago

Izložba plakata “Tolerancija”

Thu, 2020-09-24 14:00

TOLERANCIJA JE VRLINA KOJA MIR MOŽE UČINITI MOGUĆIM

IZLOŽBA PLAKATA “TOLERANCIJA”
21. septembar – 20. oktobar
Autor izložbe: Mirko Ilić

Lokacije:

Prolaz Pavla Šosbergera
kod Novosadske sinagoge

Omladinski centar CK13
Vojvode Bojovića 13

Izložba plakata “Tolerancija” je nastala kao rezultat angažmana umetnika-aktiviste i grafičkog dizajnera Mirka Ilića, čijem pozivu na saradnju se odazvalo više od 150 umetnika širom sveta koji su kreirali svoja originalna grafička rešenja na temu tolerancije, svako iz svoje lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta.

Na taj način, svaki od plakata na svojstven način afirmiše vrlinu tolerancije koja počiva na uverenju da su svi ljudi jednaki u dostojanstvu i pravima, dok istovremeno svedoči da je ova istina uvek krhka i nesigurna, dokle god su ljudske sudbine određene društvenim razlikama i na njima zasnovanom isključivanju i diskriminaciji.

Tolerancija, zbog toga, nije samo moralna dužnost; to je takođe politički i zakonit zahtev. Sa tom porukom, izloženi plakati nam se obraćaju pozivom na refleksiju i odgovornost, podsećajući nas na lični i zajednički gubitak slobode i dostojanstva, koji se događa svaki put kada se otvorenost, dijalog i prihvatanje drugog i drugačijeg povlače pred neznanjem, strahom i predrasudama. Izložba je imala više od 60 postavki u 29 zemalja, i do sada ju je videlo više od 150.000 ljudi.

Otvaranje izložbe:
21. septembar – Međunarodni dan mira | 18h
Prolaz Pavla Šosbergera
kod Novosadske sinagoge

Spansov buvljak (19.09.2020.)

Tue, 2020-09-22 15:26

Poziv za učestvovanje na onlaj projektu “(Sa)Putnice: ženski aktivizam na zapadnobalkanskoj ruti”

Wed, 2020-09-16 13:29

Projekat Volonterskog centra Vojvodine „(Sa)Putnice: ženski aktivizam na zapadnobalkanskoj ruti“ obuhvata niz onlajn susreta (od septembra do novembra) koji će biti realizovani putem Zoom platforme na kojima će aktivistkinje predstaviti svoj rad, iskustvo, pogled i perspektivu o slobodi kretanja i pravu na azil na našim prostorima.

Projekat ima za cilj pružanje prostora aktivistkinjama iz našeg regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska) da govore o svom radu i aktivizmu za prava osoba u pokretu, a učesnicima/cama nudi priliku za upoznavanje sa njihovim direktnim iskustviama i realnim stanjem na terenu.

Prijava za učešće na Jesenjem bazaru u CK13

Mon, 2020-09-14 15:52

Pozivamo male, lokalne i organske/ekološke proizvođače hrane (biljnog porekla), prirodne kozmetike (eco friendly/cruelty free), zanatlije, kreativce i rukotvorce (handmade, craft, vintage) da se prijave za učešće na Jesenjem bazaru u CK13.

Bazar će se održati u ponedeljak, 28. septembra, u periodu od 17 do 21č na dvorištu Omladinskog centra CK13 (Vojvode Bojovića 13).

CK13 obezbeđuje izlagačke stolove, stolice i produžne kablove.Kotizacija za učešće se ne naplaćuje, a održavanje Bazara u CK13 možete podržati donacijom.

Prijave šalji do 21. septembra popunjavanjem jednostavnog upitnika na ovom linku.

—————
Bazari u CK13 se održavaju sezonski i organizuju se kao podrška malim lokalnim proizvođačima, kao prostor za prezentaciju i plasman proizvoda, međusobno upoznavanje i povezivanje sa zajednicom. Pored toga, Bazar ima karakter društvenog događaja koji prate edukativne (radioničarske) i zabavne aktivnosti.

Prijave za radionice kreativnog pisanja “Pisalište”

Wed, 2020-09-09 16:16

Ukoliko ste iz Novog Sada, imate između 15 i 30 godina i volite da pišete, prijavite se na radionice u Omladinskom centru CK13 koje nose naziv “Pisalište”.

Radionice su besplatne i održavaće se tokom jeseni svake subote od 12h na spratu Crne kuće (Vojvode Bojovića 13).

Na kraju godine, odabrani tekstovi nastali na ovim radionicama naći će se u štampanom časopisu književnog programa CK13.

Maksimalan broj učesnika je 12, okvirno trajanje jednog susreta je sata, a radionice vodi Đorđe Majstorović, urednik književnog programa CK13.

Prva radionica u novoj sezoni održaće se 26. septembra, a rok za prijave je 23. septembar u ponoć.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati:

– tri autorska rada

– ime, prezime i godinu rođenja

Prijava se šalje na e-mail adresu: pisaliste@gmail.com

———————————-

Program radionica “Pisalište” je deo književnog programa CK13, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarije za mlade, kao i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Kuda.org oduzela tehničku opremu Crne kuće

Tue, 2020-09-08 16:27

Obaveštavamo javnost da je Centar za nove medije_kuda.org danas oduzeo jedan deo tehničke opreme iz Crne kuće. Radi se o opremi koja je preko ovog udruženja nabavljena u periodu 2007-2010. za aktivnosti centra. U tom svetlu, jasno je da ovaj postupak predstavlja nelegitimno prisvajanje i privatizaciju resursa koji su dugi niz godina služili zajednici okupljenoj oko Crne kuće. Deo ove zajednice svedočio je današnjem činu oduzimanja opreme.

Kuda.org je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja “Omladinski centar CK13” zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva. Isključenje iz članstva iskorišćeno je kao izgovor za ponovno ugrožavanje rada Crne kuće, u čemu se vrlo jasno ogledaju partikularni interesi kojim se kuda.org vodi od početka ovog procesa.

Podsećamo da je ovo nastavak problema u kome je CK13 suočen sa samovoljom vlasnika nekretnine, o čemu smo opširnije pisali u saopštenju za javnost od 10. juna. Nakon toga, pismo podrške radnom kolektivu CK13 potpisao je veliki broj organizacija, formalnih i neformalnih kolektiva, muzičkih sastava, pojedinaca i pojedinki. Istim povodom, 15. juna smo održali i konferenciju za medije. Podsećamo i da je prošle nedelje Fondacija SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, obavestila javnost da je kuda.org pokrenula tužbu protiv ove Fondacije sa ciljem brisanja hipoteke koja služi kao garant da kuća neće biti prodata ili prenamenovana.

Još jednom osuđujemo postupke kuda.org i poručujemo da CK13 nastavlja sa javnim programima i aktivnostima. Zahvaljujući pozajmici naših saradnika iz Brutal studija, Crna kuća neće biti bez neophodne opreme ni u ovom prelaznom periodu. Takođe, u najkraćem mogućem roku ćemo nabaviti opremu kojom ćemo zameniti onu koja je danas oduzeta.

Kuda.org nastavlja sa ugrožavanjem rada Crne kuće

Wed, 2020-09-02 13:26

Omladinski centar CK13 skreće pažnju javnosti na današnje saopštenje Fondacije Schüler Helfen Leben, u kojem je objavljeno da je Udruženje Centar za nove medije_kuda.org podnelo tužbu protiv ove fondacije, sa namerom da se zajam koji je kuda.org 2006. godine primila od SHL-a za kupovinu kuće i njenu adaptaciju u omladinski centar poništi, i negira hipotekarno pravo kojim SHL raspolaže kao garancijom da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana.

Najnoviji potez kuda.org samo potvrđuje da je jedini interes ovog udruženja zadržavanje vlasništva nad nekretninom po svaku cenu. Podsećamo, u svom prvom obraćanju javnosti kuda.org navodi fondaciju SHL kao ključnog donatora sa kojim pregovaraju o novom modelu korišćenja Centra i reorganizaciji Udruženja “Omladinski centar CK13”. Kuda.org je takođe poručila da njihova namera nije da prodaju Crnu kuću. Ispostavlja se, međutim, da je kuda.org zapravo radila na taktici otimanja od “ključnog donatora”, kompromitujući čitavu civilnu scenu.  Ovakvo podmuklo delovanje je potvrdilo sumnje da se iza poteza kuda.org kriju interesi za privatizovanje i upodobljavanje jednog od retkih nezavisnih prostora u gradu.

Dodatno ometanje aktivnosti Crne kuće od strane kuda.org nastavljeno je zahtevom za oduzimanjem tehničke opreme. Radi se o opremi koja je preko ovog udruženja nabavljena u periodu 2007-2010. za rad Crne kuće. Kuda.org je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja CK13 zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva. 

Postupke kuda.org smatramo dostojnim prezira.

Uz podršku zajednice u borbi za autonomnost i nezavisnost rada, Crna kuća nastavlja sa javnim programima i aktivnostima, u saradnji sa Fondacijom SHL i drugim donatorima i partnerima, prijateljskim organizacijama, kolektivima, umetnicima i aktivistima.

Saopštenje fondacije SHL povodom Crne kuće

Wed, 2020-09-02 12:21

Fondacija “Schüler Helfen Leben” iz Berlina objavila je danas saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Vesti u vezi sa Crnom Kućom 13:
kuda.org je pokrenuo tužbu protiv Fondacije Schüler Helfen Leben

Berlin, 02.09.2020. Dalje postojanje Centra za mlade Crna Kuća 13 (CK13) u Novom Sadu u Srbiji i dalje je ugroženo i čini se da sada zavisi od sudske presude. Ono što se u početku činilo kao spor oko strukture i rada CK13, sada se odnosi na financijske interese jer se čini da Udruženje građana „kuda.org“ pokušava prisvojiti imovinu.

Kuda.org, organizacija koja je 2006/2007. godine pokrenula CK13, ostala je do danas pravni vlasnik kuće, dok je osnovano i posebno Udruženje građana „Omladinski centar CK13“, kako bi CK13 delovala kao centar za mlade i kulturu. Nemačka Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL), koja deluje na osnovu donacija učenika, 2006. godine je finansirala kupovinu i naknadne obnove kuće. Od tada Fondacija je pokrivala operativne troškove te podržavala aktivnosti u Centru. Inicijalni projektni partner je bio kuda.org, dok od 2012. godine nadalje SHL podržava Udruženje građana „Omladinski centar CK13“. Do 2020. godine nije bilo značajnih problema u saradnji između kuda.org, Udruženja građana CK13 i SHL-a. Međutim, u aprilu ove godine kuda.org je – iznenada i bez transparentnog navođenja razloga – raskinuo ugovor o zakupu objekta poznatog kao CK13 te zatražio ponovne pregovore pod njihovim uslovima.

“U izjavi za javnost od 16.06.2020. godine, kuda.org iznenađujuće tvrdi da će se pokrenuti pregovori između kuda.org i SHL-a. Međutim, od tada kuda.org niti jednom nije reagovalo na predloge SHL-a za rešavanje problema. Umesto toga, kuda.org je podnio tužbu ka novosadskom sudu ”, kaže Ansgar Seng, generalni direktor Fondacije Schüler Helfe Leben.

Još 2006. godine Fondaciji Schüler Helfen Leben rečeno je da ne može postati pravni vlasnik kuće, kao što se to desilo sa drugim projektima u Sarajevu i Orahovacu. Stoga je pronađen poseban aranžman: SHL je kreditirao kuda.org sa 165.000 EUR kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao CK13. Kreditiranje je službeno upisano kao hipoteka u katastarski registar Grada Novi Sad.

Sada, 14 godina kasnije, podnošenjem tužbe, kuda.org proglašava kreditiranje ništavnim – po osnovu pravnih tehnikalija protivno važećem ugovoru o saradnji i ugovoru o kreditiranju. SHL ove radnje smatra ozbiljnim kršenjem poverenja, što bi moglo dodatno baciti negativno svetlo na sveukupnu sliku civilnog društva u celini. „Prosto je neverovatno da kuda.org tvrdi da 2006. godine nije primio iznos od 165.000 EUR. Iako smo prethodno bili uvereni da kuda.org planira držati CK13 otvorenim za javnost, tužba bi ipak mogla sugerisati da se iza njihovih postupaka krije drugačija vrsta motivacije.”, kaže Ansgar Seng. Gubitak 165.000 EUR dodatno bi negativno uticao na rad i projekte Fondacije Schüler Helfen Leben, dovodeći u pitanje mogućnost dalje finansijske podrške u regiji ako bi se sumnjiva pravna taktika pokazala uspešnom i ugrozila projektni rad.

Zoran Pantelić, vodeća osoba kuda.org, takođe je osam godina bio član odbora Udruženja građana „Omladinski centar CK13“. Neočekivano je počeo kritikovati rad Udruženja te je započeo aktivnosti usmerene ili ka izbacivanju udruženja CK13 iz prostora ili ka preuzimanju istog. Tužba protiv dugogodišnjeg partnera, Fondacije Schüler Helfen Leben, poslednja je u nizu takvih radnji.

Fondacija Schüler Helfen Leben bi volela videti dalje postojanje Crna Kuća 13 kao nezavisnog prostora za kulturu, otvorenog za javnost. „Iz naše perspektive, sramno je na koji način Zoran Pantelić pokušava oduzeti imovinu nemačkoj humaniratnoj organizaciji – kao i nezavisan prostor poput CK13 od Novosađana. Pozivamo gospodina Pantelića i kuda.org da preispitaju svoje postupke i nastave pregovore,“ kaže Patrick Hoemke, takođe generalni direktor Fondacije. „Stojimo uz novosadsko civilno društvo nastavljajući podršku za nezavisnost CK13“, te dodaje, „stoga se nadamo da je gospodin Pantelić jednako zainteresovan za opšte dobro kao i mi – i da njegove akcije ne vode samo privatni interesi.“

O Fondaciji Schüler Helfen Leben:

Schüler Helfen Leben najveća je organizacija za pomoć mladima u Nemačkoj. Više od 25 godina promoviše i vodi projekte za mlade i projekte u oblasti obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, Jordanu i Nemačkoj. Jednom godišnje Fondacija Schüler Helfen Leben organizuje aktivnost pod nazivom Socijalni dan u celoj Nemačkoj, u okviru koje preko 60 000 učenika širom zemlje zameni školu za posao i donira svoje prihode. Kroz ovu aktivnost se godišnje prikupi oko 1,1 milion evra. Od prvog socijalnog dana prikupljeno je ukupno oko 30 miliona evra i finansirano preko 130 projekata.

Zvučna komora #9: Дримкрафт

Sun, 2020-08-30 12:11

Novo izdanje muzičke komore posvećujemo subotičkom muzičaru Igoru Deviću i njegovom projektu Дримкрафт. Suština koncepta je ispisivanje dnevnika snova i snolikih predstava putem muzike. Centralnu postavku ovog minimalističkog opusa prožimaju noćne periferne vizije, spora pulsirajuća hipnoza i ambijentalna elektronika.

Zvučna komora je emisija posvećena alternativnoj muzici. U emisiji govore protagonisti alternativne muzičke scene iz zemlje, regiona i šire. U žanrovskom smislu, bavimo se andergraund muzikom, bendovima, načinima stvaranja muzike, uslovima rada, scenom i drugim srodnim temama.

Emisija je nastala iz potrebe da se nadomesti najčešće faktografsko pisanje i izveštavanje o muzici i bendovima. Praksa komodifikacije muzike kroz mejnstrim medije i događaje je u velikoj meri uticala kako na diskurs o muzici, tako i na njeno stvaranje.

Želja nam je da neizvesnost i otvorenost koju nekada osetimo na koncertima prenesemo i na nivo govora i mišljenja o muzici, a kroz pružanje prilike muzičarima da govore o svom radu.
Ako uspevamo u tom, pa makar i minimalno, smatraćemo da emitovanje ovih emisija ima smisla.

Urednici: Ozren Lazić i Aleksandra Pap
Tehnička realizacija: Aleksej Vislavski
Produkcija: Omladinski centar CK13

Seminar alternativnih politika “Beskućništvo u tranziciji”

Tue, 2020-08-25 16:30

Omladinski centar CK13 vas poziva da se prijavite za učešće na seminaru “Beskućništvo u tranziciji” koji će se održati 5. i 6. septembra 2020. u prostorijama Omladinskog centra CK13.

Dobrodošli su srednjoškolci, studenti, kao i osobe koje ne studiraju; zaposleni u privatnom ili javnom sektoru, u organizacijama civilnog društva i nezaposleni, zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih alternativa.

Prednost će imati mladi do 30 godina, a odabir će se vršiti na temelju motivacije, obrazloženju prijave i korisnosti seminara za prijavljene.

Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti klikom na sledeći link.

Rok za podnošenje prijave je sreda, 2. septembar.

Seminar je besplatan, a radni materijal, ručak i osveženje su obezbeđeni.

O seminaru:
Za razliku od ranijih perspektiva koje su bekućništvo razumele kao lični izbor asocijalnih pojedinaca savremena razmatranja beskućništvo konceptualizuju kao jedan od ekstremnih vidova socijalne isključenosti i društvene marginalizacije, kompleksan rezultat delovanja individualnih i strukturalnih činilaca koji rezultiraju ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava.

Budući posredovano društvenim faktorima, beskućništvo se u Srbiji, kao i u drugim zemljama istočne Evrope koje su prolazile kroz slične procese društvene transformacije – menja i prolazi kroz svojevrsnu tranziciju. Socijalni profil lica u situaciji beskućništva u Srbiji, uzroci, i dinamika beskućništva se usložnjavaju. Međutim, i dalje preovlađuje arhaični humanitarni diskurs beskućništva čija je perspektiva patronizirajuća i pasivizirajuća. Postojeća zakonska regulativa koja predstavlja temelj realnih politika, ali i okvir praktičnog rada sistema socijalne zaštite, još uvek se zasniva pretežno na socijalno-patološkom pristupu koji ne sagledava strukturalne determinizme beskućništva, već im pretpostavlja individualna patološka ponašanja. Ovo povratno ograničava mogućnosti sistema da sagleda beskućništvo iz nove vizure, odnosno da ponudi nove odgovore na izazove savremenog tzv. tranzicionog beskućništva.

Seminar nastoji da izloži slojevitu perspektivu činilaca koji generišu beskućništvo u našem društvu i učesnike upozna sa osnovnim problemima u ostvarivanju prava na pristup adekvatnom i dostojanstvom stanovanju. Cilj seminara je da opremi učesnike znanjima potrebnim za bolje razumevanje ovog složenog fenomena, ali i da ih motiviše za aktivističko delovanje u pravcu podrške licima u ovoj situaciji, kao i zagovaranje efikasnijih preventivnih mehanizama.

PROGRAM

SUBOTA | 5. septembar | 10.00-16.00h

Konceptualni okvir beskućništva
Razumevanje beskućništva u Srbiji
Profil lica u situaciji beskućništva i uzroci beskućništva u Srbiji
Pravni i strateški okvir prevencije i odgovora na beskućništvo u Srbiji
Iskustva i etičke dileme u istraživanju beskućništva

NEDELJA | 6. septembar | 10.00-13.30h

Refleksije na jučerašnji dan
Socijalna zaštita i beskućništvo u Srbiji
Stambena politika i beskućništvo u Srbiji
Fokusirana rešenja za smanjenje i prevenciju beskućništva

Seminar vodi Milena Timotijević, sociološkinja, doktorantkinja na Filozofskom Fakultetu u Beogradu. Angažovana u oblasti socijalne zaštite četrnaest godina kroz rad u lokalnim, međunarodnim i donatorskim organizacijama, od čega značajan deo u oblasti socijalnog stanovanja, beskućništva i stambene isključenosti. Autorka je više radova i istraživanja na ovu i srodne teme, i trenerica za više programa obuke. Fokus njenog interesovanja su socijalna zaštita žena, dece i marginalizovanih grupa, rod, socijalna pravda.

——————-
Ovaj seminar se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Veče Dron Muzike 31 (08.08.2020.)

Sun, 2020-08-09 20:58

Zvučna komora #8: Nikola Kašaš

Fri, 2020-08-07 16:19

Nikola Kašaš (1994) je pijanista iz Zrenjanina. Kao solista za klavirom nastupa aktivno od 2014. godine. Bio je polaznik radionice Izvođačka praksa “Nova Muzika”, čije umetničko vođstvo pripada renomiranoj pijanistkinji savremenog klasičnog zvuka Branki Parlić, na kojoj je imao priliku da se upozna sa stvaralaštvom autora kao što su Erik Sati, Džon Kejdž, Arvo Pert, Filip Glas i ciklusi ovih kompozitora čine neizostavnim Kašašev program sve do danas. Prvi solistički nastup održao je u rodnom gradu u Savremenoj galeriji, nakon čega se sugrađanima predstavio još i u Kulturnom centru, kao i u Narodnom Muzeju. Učesnik je festivala u zemlji i regionu kao što su “Piano city” i “Dunavska sonata” (Novi Sad), Krov fest (Banja Luka, Republika Srpska). Svoj prvi nastup u Beogradu održao je u kafe galeriji Polet i iste godine bio je svrstan u program Noći muzeja galerije ŠTAB. Kao prateći program svirao je na promocijama knjiga “Morfijum” Nemanje Dragaša, “KunBaja” Tanje Pavšić, otvaranju izložbe “Slikati prirodom” Đorđa Stanojevića u galeriji Progres. Učesnik je projekta iz oblasti kreativnog preduzetništva “Inclusive art” prekogranične saradnje Rumunije i Srbije i voditelj prve umetničke intervencije realizovane u Zrenjaninu, maja 2018. godine.

Zvučna komora je emisija posvećena alternativnoj muzici. U emisiji govore protagonisti alternativne muzičke scene iz zemlje, regiona i šire. U žanrovskom smislu, bavimo se andergraund muzikom, bendovima, načinima stvaranja muzike, uslovima rada, scenom i drugim srodnim temama.

Emisija je nastala iz potrebe da se nadomesti najčešće faktografsko pisanje i izveštavanje o muzici i bendovima. Praksa komodifikacije muzike kroz mejnstrim medije i događaje je u velikoj meri uticala kako na diskurs o muzici, tako i na njeno stvaranje.

Želja nam je da neizvesnost i otvorenost koju nekada osetimo na koncertima prenesemo i na nivo govora i mišljenja o muzici, a kroz pružanje prilike muzičarima da govore o svom radu.
Ako uspevamo u tom, pa makar i minimalno, smatraćemo da emitovanje ovih emisija ima smisla.

Uredništvo: Aleksandra Pap i Ozren Lazić
Tehnička realizacija: Aleksej Vislavski
Produkcija: Omladinski centar CK13

Konkurs za izradu dizajnerskog rešenja scenskog ambijenta književnih večeri

Fri, 2020-08-07 14:08

Omladinski centar CK13 raspisuje konkurs za izradu dizajnerskog rešenja scenskog ambijenta književnih večeri koje se održavaju u Crnoj kući.

Poziv je pre svega namenjen mladim umetniciima i umetnicama, studentima i studentkinjama scenskog dizajna, kao i učenicima i učenicama završnih razreda Srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput”.

Obezbeđena su sredstva za materijal i izradu scenskog ambijenta, kao i honorar za osobu čije rešenje bude izabrano.

Književni program u CK13 već duži niz godina okuplja pisce i spisateljice, pesnike i pesnikinje iz celog regiona, mahom predstavnike novije generacije. Od 2018. godine program književnih večeri se održava pod nazivom “Tekst je prisutan” i podrazumeva razgovre u kojima književnici i književnice predstavljaju svoj rad i aktuelna izdanja.

Predloge možete poslati na e-mail adresu: office@ck13.org 
(subject: scenski ambijent književnih večeri)

Rok za prijavu: 31. avgust

U prijavi je potrebno priložiti:

  • Predlog rešenja u jpg formatu
  • Kratko objašnjeje
  • Tehnički opis (tehnologija izrade)
  • Kratku biografiju
  • Kontakt telefon

Svi prijavljeni biće obavešteni o odluci o odabranom rešenju do 7. septembra.

————————————

Književni program CK13 će u narednom periodu biti podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i od Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade.

Trovanje korupcijom u zarobljenoj državi

Fri, 2020-08-07 13:25

U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu 6. avgusta je održana tribina pod nazivom “Da li dišemo isti vazduh?”. Povod za razgovor je izgradnja fabrike guma kineske kompanije “Shandong Linglong” u Zrenjaninu, gde su do sada uočene brojne nepravilnosti, što je izazvalo uznemirenje kod stanovništva ovog grada koji je jedan od simbola ekoloških problema u Srbiji poslednjih decenija.

Na tribini su govorili Jovan Rajić i Mirko Popović iz organizacije RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu), aktivistkinja Zorica Radišić, kao i Dušan Kokot iz zrenjaninskog Građanskog preokreta, dok je moderatorka bila Renata Eremić iz Zrenjaninske Omladinske Razvojne Organizacije (ZORO).

Sporazum o izgradnji ove fabrike potpisan je pre dve godine, uz ceremoniju kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ceo projekat je dobio epitet “od nacionalnog značaja”. Međutim, organizacije i građani koji detaljnije prate ceo proces vide u njemu brojne probleme: “Karakteristično za sve sumnjive državne projekte jeste nedostatak informacija, svi državni organi se trude da vas drže u mraku što automatski budi sumnju da tu nešto nije u redu. Kada su u pitanju građevinske dozvole, ovde su uključeni Grad Zrenjanin, AP Vojvodina i Republika Srbija, i oni su svi u otvoreno na strani investitora, u smislu da se tolerišu sve nezakonitosti koje investitor čini na terenu.” – kaže advokat Jovan Rajić (RERI).

Ono što je dodatno problematično jeste činjenica da je građevinska dozvola izdata samo par dana nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, marta ove godine. “Zrenjanin je grad koji već skoro 20 godina nema vodu za piće, a izgleda da uskoro neće biti ni vazduha. Mi smo istog dana kada je položen kamen temeljac poslali dopis i tražili da nam se dostavi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, naročito zbog činjenice da je tih 90 i nešto hektara poklonjeno. Kako možete da poklonite nešto ako ne znate šta će tu da bude?” – pita se Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

“Preporučujem svima da se što bolje informišu o problemu kako ne bi mogli da im pričaju bajke. Evo mi i posle dve godine od potpisivanja ugovora ne znamo zašto je ovo projekat od nacionalnog značaja. Zašto je problem da to bude na sajtu Vlade? Mi ne možemo očekivati da neko sa strane, nekakvi lobisti iz Evrope dođu i zabrane dalju izgradnju. Moramo da se organizujemo i udružimo i da tražimo da se poštuju propisi. Ima puno pitanja na koje donosioci odluka nemaju odgovor.” – smatra aktivistkinja Zorica Radišić.

Sagovornici su se složili da živimo u zarobljenoj državi i da je zato jako bitno što veće uključivanje javnosti u ovakve procese. Postavlja se pitanje i šta građani Zrenjanina mogu da očekuju od projekta u koji je investirano toliko bezakonja: “Grad Zrenjanin ne može biti nadležan za izdavanje integrisane dozvole, jer je za nju nadležna AP Vojvodina. Ti organi na lokalnom nivou izdaju takve upravne akte kojih bi se najneukiji službenik javne uprave postideo i odrekao, ja to u svom životu nisam video. Ne možete vi u jednoj brljotini odbaciti 215 prijavi građana, to je bahato i bezobrazno, njega zakon obavezuje da to obrazloži.” – poručuje Mirko Popović (RERI).

Procena uticaja na životnu sredinu je preuzeta iz zakonodavstva EU, ali se kod nas sprovodi krajnjne problematično. Sagovornici su se složili da je upravo korupcija u javnim institucijama jedan od najvećih “trovača” našeg društva. 

Podsećamo, u prethodnih godinu dana se u okviru prve faze već pristupilo izgradnji kilometarskog zida ograde oko buduće fabrike, na osnovu građevinske dozvole i rešenja kojim se odobrava početak radova, izdatog od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, gde se navodi da se ograda ne nalazi na listi objekata za koje je potrebna studija o uticaju na životnu sredinu. Nakon toga, usledila je druga faza izgradnje gde takođe nije tražena studija, kako bi se ubrzo došlo do postojeće treće faze, koja podrazumeva izgradnju ”kompleksa objekata proizvodnih pogona za proizvodnju pneumatika sa pratećom infrastrukturom”. Na kraju, postavlja se pitanje šta će biti sa započetim radovima ako se ispostavi da igradnja fabrike nije po propisima i da se projekat obustavi. Takođe, nameće se i pitanje da li je moguće da svi ljudi koji dišu isti vazduh ne mogu da pronađu zajednički interes u temama koje se tiču opšteg javnog dobra?

—————————————————

Ova tribina je realizovana u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji sprovodi Omladinski centar CK13, a koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.

Pages