kuda.org u Sarajevu: Prezentacija knjige "Crveni horizont" u Historijskom muzeju BiH u saradnji sa CRVENA Sarajevo

CRVENA Sarajevo i kuda.org predstavljaju:

 

Crveni horizont – Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919 -1932: prezentacija u hodu-mimohodu

Četvrtak, 26.10.2023, u 18:30h

Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Učestvuju: kuda.org (urednici i izdavači), Dejan Sretenović (autor knjige/via Zoom), Jelena Vesić i publika

 

Crveni horizont – Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919-1932 je knjiga Dejana Sretenovića koja čini prvu studiju koja se bavi jugoslavenskim avangardama iz perspektive istorije levih političkih ideja. Kako su jugoslavenske avangarde po političkom opredeljenju pripadale radikalnoj levici, smatrale su estetsku revoluciju sastavnim delom društvene revolucije. Ova knjiga istražuje ideje i odjeke marksizma i anarhizma u programima avangardi u rasponu od ekspresionizma, preko zenitizma, dadizma sve do nadrealizma. Crveni horizont polazi od tumačenja avangarde i komunizma kao dva velika epska narativa dvadesetog veka koji pripovijedaju o pobunama, snovima, sukobima, pobedama i porazima onih koji su hteli promeniti društvo i umetnost.

Grupa trenutno poraženih, ali i uporno pobunjenih umetnika, istoričara umetnosti i producenata – dece avangardi i neoavangradi – vodi vas u susret Crvenom horizontu, mestu gde se susreću umetnost i revolucija; putevima detaljnih i vatrenih polemika o tendenciji, autonomiji, slobodi i jednakosti, borbi za ljudsku svest i bolju budućnost; putevima reči i misli koje su naizgled izgubile značenje u današnjoj reakcionarnoj demokratizaciji mišljenja i stavova, postpolitičkoj letargiji i paranoji alternativnih istina.

Knjiga Crveni horizont Avangarda i revolucija u Jugoslaviji 1919-1932 Dejana Sretenovića vida rane “dece avangarde”, ali se te rane ponovo otvaraju u susretu sa svetom gde ove reference naizgled ne znače ništa. Prezentacija u hodu-mimohodu grupe kuda.org koja stoji iza ovog izdanja, njenog autora Dejana Sretenovića i pridružene članice-prijateljice Jelene Vesić ima za cilj da vas mentalno i fizički razgiba sadržajima knjige kao i savremenim pitanjima koja ove sadržaje guraju na marginu i omeđuju balonom ‘krugova ljubitelja’.

 

Događaj je dio programa platforme Zajednice učenja koja okuplja šest organizacija: Što, kako i za koga / WHW i Živi atelje Dajht Kralj (Zagreb), kuda.org, (Novi Sad), Neue Nachbarschaft / Moabit e.V. (Berlin), State of Concept Athens (Atena) i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo) s ciljem razmjene programa nezavisne i savremene umjetničke produkcije u kojoj je naglašeno neformalno umjetničko obrazovanje.

Program podržava: Zaklada Kultura nova