“Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju” - predavanja, filmovi, knjige i koncert (28-31.05.2014.) u Novom Sadu

kuda.org

Citatom Mallarméa “Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju”, kuda.org najavljuje i poziva na četiri dana programa u okviru završnog događaja transevropskog projekta “Proširena estetska edukacija – Umetnički eksperiment i politička kultura u doba mreža”.

Prvi deo objedinjenog događaja odigrao se u Zagrebu od 21-24. maja 2014, u organizaciji Multimedijalnog instituta mi2. Ovaj projekat je još jedan u nizu projekata i inicijativa koje pokreće Centar_kuda.org, sada već više od decenije, i kojima je nastojao kritički intervenisati u sferi istraživanja i umetničkog i društvenog eksperimentalnog delovanja u polju umetničkog i kulturnog stvaralaštva sa pozicija institucionalne kritike i kritike kulturnih politika. U sučeljavanju sa procesima kulturne industrije i kulturalizacije politike i umetnosti, kolektiv pokušava mapirati i osnažiti tačke kritike i otpora komodifikaciji rezultata umetničke produkcije, a onda i pokušaje transformacije i kritike produkcionih odnosa koji se u polju umetničkog stvaralaštva i vanumetničkih društvenih procesa reprodukuju smenom ideoloških i “političkih” matrica, koje su u krajnjoj instanci posledica rekuperacije ljudi. Predavanja Anthony Ilesa kojima se problematizuje Adornova tema estetičkih proizvodnih odnosa, kao i upoznavanje sa londonskom rave scenom i kulturom iz kritičke perspektive na temelju primarnog aktivističkog iskustva, otvaramo i dalje značajna pitanja politike umetnosti i uzajamnih determinacija umetničkih i vanumetničkih društvenih procesa. Objavljivanje novih naslova sa saradničkom mrežom pojedinaca i partnerskih inicijativa i organizacija postavlja na scenu izdavačkih politika nov oblik delovanja i saradnje, a samim naslovima obogaćuje kritičku produkciju svake društvene sredine. Konačno, koncert u kvartu, nekada radničkog, a danas naselja nezaposlenih i društveno i kulturno marginalizovanih stanovnika grada, uključuje jednu lokalnu inicijativu koja se u saradnji sa Centrom projektno uobličila i stvorila prostor za decentralizaciju i kritiku institucija, pre svega lokalne samouprave, i načina delovanja i organizacione forme institucija kulture. Program se sastoji od promocije novih knjiga, predavanja i koncerta sa saradnicima iz Zagreba i Londona:

U sredu 28. maja, u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, MSUV, Dunavska 37, u 19 časova, održaće se predavanje “Kritika političke ekonomije umetnosti Viktora Šklovskog”, predavač Anthony Iles (kritičar, istraživač, pisac i član uredničkog tima časopisa Mute iz Londona).

U petak 30. maja, u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13, u 18 časova održaće se promocije knjiga i razgovor sa izdavačima: Multimedijalni institut, Zagreb i Centar_kuda.org, Novi Sad, povodom publikovanja četiri nova naslova : Pierre Macherey, Produktivni subjekt Gilles Deleuze, Bartleby ili formula/ Herman Melville, Perovođa Bartleby Susan Buck-Morss, Predočavanje kapitala: Prikazivanje političke ekonomije Walter Benjamin, Kapitalizam kao religija/ Werner Hamacher, Povijest krivnje Od 19 časova održaće se predavanje, filmska projekcija i razgovor sa Anthony Ilesom, pod naslovom: Mediji, secesija i recesija.

U subotu 31. maja, Centar_kuda.org i MZ Radnički, Detelinara organizuju u 19 časova na platou ispred prostorija Centra_kuda.org, Braće Mogin 2, besplatan koncert grupe Artan Lili iz Beograd sa specijalnim gostima. Ovaj program je deo višegodišnjeg projekta “Proširena estetska edukacija – Umetnički eksperiment i politička kultura u doba mreža" koji se realizuje u saradnji zmeđu pet organizacija: Multimedijalni institut (Zagreb), Centar_kuda.org (Novi Sad), Berliner Gazette (Berlin), Kontrapunkt (Skoplje) i Mute magazin (London). Poslednji dan programa je koncert koji uključuje lokalnu incijativu i projekat „Lokalne politike i urbana samouprava“ koji je posvećen jačanju lokalne samoupravne politike i civilnog društva, kroz edukaciju skupština stanara i revitalizaciju lokalne samouprave u sferi stanovanja, politike i kulture. http://detelinara.org/ *** Celokupan projekt je finansiran podrškom programa Kultura 2007-2013 Evropske unije, Evropske kulturne fondacije, Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Fondacije za otvoreno društvo Beograd, Zavoda za kulturu Vojvodine i Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.